🌹 „𝓞𝓭𝓻𝓸𝓭𝔃𝓮𝓷𝓲𝓮” 𝓐𝓰𝓷𝓲𝓮𝓼𝔃𝓴𝓪 𝓛𝓲𝓼 🌹
To powieść o lojalności i zdradzie, miłości i wstydzie. Historia o tym, jak cienka jest granica między wyborem a koniecznością.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
„Odrodzenie” to trzeci i zarazem ostatni tom z serii „Światło” Agnieszki Lis, która opowiada nam niezwykłą historię Ewy.
🌹 Akcja książki rozgrywa się w latach 50 i 60 XX wieku. Warszawa na nowo odradza się po wojennych zgliszczach. Podobnie jest z naszą główną bohaterką Ewą, która wraz z mężem i dziećmi mieszka na wsi, starając się toczyć spokojne życie. Jej mąż obraca się w wyższych kręgach próbując tym samym zapewnić rodzinie godne życie, a Ewa postanawia odnaleźć swoją matkę, którą wszyscy uznali za morderczynię. Pragnie oczyści jej imię z postawionych zarzutów. Ewa nie zapomina o swoich bliskich koleżankach: Wandzie i Annie, których połączyła niezwykła przyjaźń w sierocińcu. Wie, że zawsze może liczyć na ich pomoc. Nadal utrzymuje kontakt z Krystyną, jednak nie może zrozumieć dlatego kobieta związała się z Nagajką - mężczyzną, który bardzo skrzywdził Ewę i zostawił w niej ten bolesny ślad do dziś.
Ewa to główna bohaterka książki wokół, której toczy się cała akcja fabularna. Kobieta nie miała łatwo. Wychowywała się w domu dziecka, nie znała swoich rodziców i już od najmłodszych lat musiała umieć się o siebie zatroszczyć. W dodatku wojna tylko komplikowała jej życie. Ewa jest kobietą silną i zdyscyplinowaną, lecz nawet ona nie potrafi obronić się przed okrucieństwem losu. A gdy wreszcie pojawia się szansa na lepszą przyszłość, przeszłość ponownie daje o sobie znać, burząc z trudem budowany spokój.
„Odrodzenie” to poruszająca i wciągająca opowieść o miłości, trudnych wyborach, zdradzie oraz bolesnej przeszłości. To historia o demonach dawnych lat, które nieustannie powracają i nie pozwalają o sobie zapomnieć. Wzruszająca narracja ukazuje, jak skomplikowane i wymagające potrafi być życie. Czasem trzeba najpierw zmierzyć się z tym, co było, poukładać dawne sprawy i wyjaśnić niewypowiedziane słowa, aby móc naprawdę zacząć żyć na nowo. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się takiego zakończenia. Po tym co przeszła główna bohaterka, miałam nadzieję, na lepszy finał jej bolesnej drogi, jednak jestem w stanie zrozumieć posunięcie autorki. Takie bywa życie, nigdy nie wiemy, co czeka nas za zakrętem, a losu nie da się oszukać.
Seria Agnieszki Lis „Światło” to niesamowicie emocjonalna seria, która zawładnie sercem każdego czytelnika. Te trzy książki wyciągnęły ze mnie wszystkie emocje, jakie jestem tylko w stanie okazać. I długo o nich nie zapomnę! ❤ Wam serdecznie je polecam! ❤
Agnieszka Lis powraca z kolejną częścią serii „Czas na Zmiany”!Choć odkrywanie nieprzebytych dotąd dróg wymaga odwagi, nowe wyzwania bywają...
Dziesięć lat temu wspólne wakacje na Wyspach Kanaryjskich zmieniły ich życie. Od tamtej pory każdy z nich pisze dla siebie zupełnie nową historię...