Okładka książki - Odrodzenie

Odrodzenie

W latach 50. i 60. XX wieku Warszawa wciąż podnosi się z powojennych ruin. Dokładnie tak, jak ludzie, szukający w niej swojego miejsca. Ewa i cała jej rodzina także próbują odnaleźć normalność. Przeszłość jednak nie daje o sobie zapomnieć. Ewa z uporem i mozołem przemierza każdy dzień, bo przecież nie ma recepty na przetrwanie w świecie bez zasad, w realiach wymagających od kobiet milczenia i posłuszeństwa. W tych warunkach niektórzy potrafią żyć i budować. Inni zaś - tylko krzywdzić... U boku Ewy trwa przyjaciółka, Krystyna, której decyzje bywają trudne do zrozumienia i niemożliwe do osądzenia.

To powieść o lojalności i zdradzie, miłości i wstydzie. Historia o tym, jak cienka jest granica między wyborem a koniecznością.

Poruszająca. Pozostawiająca w duszy ślad. Historia nie do zapomnienia.

Informacje dodatkowe o Odrodzenie:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-02-04

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Odrodzenie

Odrodzenie - opinie o książce

„Odrodzenie” to poruszająca powieść obyczajowo-historyczna, której akcja rozgrywa się w Warszawie lat 50. i 60. XX wieku – mieście wciąż dźwigającym się z ruin, podobnie jak jego mieszkańcy. Główną bohaterką jest Ewa, młoda kobieta próbująca odnaleźć siebie i zbudować stabilne życie w świecie naznaczonym wojenną traumą, społecznymi ograniczeniami i surowymi zasadami narzucanymi kobietom. Codzienność Ewy to nieustanna walka o godność, bezpieczeństwo i prawo do własnych uczuć, podczas gdy przeszłość wciąż kładzie się cieniem na jej teraźniejszości.

Obok Ewy ważną rolę odgrywa Krystyna – przyjaciółka, której wybory bywają trudne do zrozumienia. To postać niejednoznaczna, balansująca na granicy między lojalnością a egoizmem, między pragnieniem miłości a potrzebą przetrwania. Relacja obu kobiet jest jednym z najmocniejszych elementów powieści – pokazuje, jak cienka potrafi być granica między wsparciem a zdradą, między solidarnością a rozczarowaniem. Bohaterowie drugoplanowi również są wyraziści – jedni próbują budować mimo przeciwności, inni ranią, wykorzystując słabość i zależność innych.

W książce dominują silne emocje: wstyd, lęk, tęsknota, poczucie niesprawiedliwości, ale także nadzieja i pragnienie miłości. Czytelnik towarzyszy bohaterce w chwilach zwątpienia i upokorzenia, odczuwa jej bezsilność wobec realiów epoki, a jednocześnie podziwia jej wewnętrzną siłę. To historia, która nie epatuje dramatyzmem w sposób przesadzony – emocje są tu subtelne, autentyczne i długo wybrzmiewają po zakończeniu lektury.

Styl Agnieszki Lis jest spokojny, uważny i nasycony wrażliwością. Autorka z dużą dbałością oddaje realia powojennej Warszawy, tworząc sugestywne tło historyczne, które nie dominuje nad historią, lecz ją dopełnia. Narracja skupia się na psychologii postaci – ich myślach, dylematach i moralnych rozterkach. Język jest przystępny, ale pełen emocjonalnej głębi, dzięki czemu czytelnik łatwo angażuje się w losy bohaterów.

„Odrodzenie” należy do gatunku powieści obyczajowej z wyraźnym tłem historycznym. To książka skierowana przede wszystkim do czytelników ceniących historie o silnych kobietach, trudnych wyborach i skomplikowanych relacjach międzyludzkich. Spodoba się osobom, które lubią literaturę skłaniającą do refleksji nad przeszłością i nad tym, jak bardzo okoliczności potrafią determinować ludzkie decyzje.

Wśród najważniejszych motywów pojawiają się: odbudowa – zarówno miasta, jak i własnego życia; trauma wojenna; lojalność i zdrada; kobieca solidarność; miłość wystawiona na próbę; wstyd oraz konieczność dokonywania wyborów w świecie pozbawionym prostych zasad. Szczególnie mocno wybrzmiewa motyw odradzania się – powolnego, bolesnego, ale możliwego.

To opowieść o sile kobiet, które nawet w niesprzyjających czasach próbują zawalczyć o siebie. Porusza, wzrusza i zostawia czytelnika z refleksją nad tym, jak wiele kosztuje prawdziwe „odrodzenie”. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć, jeśli szuka się historii pełnej emocji, autentyczności i życiowej prawdy.

Avatar użytkownika - goszaczyta
goszaczyta
Przeczytane:2026-02-15,

🌹 „𝓞𝓭𝓻𝓸𝓭𝔃𝓮𝓷𝓲𝓮” 𝓐𝓰𝓷𝓲𝓮𝓼𝔃𝓴𝓪 𝓛𝓲𝓼 🌹

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

„Odrodzenie” to trzeci i zarazem ostatni tom z serii „Światło” Agnieszki Lis, która opowiada nam niezwykłą historię Ewy.

🌹 Akcja książki rozgrywa się w latach 50 i 60 XX wieku. Warszawa na nowo odradza się po wojennych zgliszczach. Podobnie jest z naszą główną bohaterką Ewą, która wraz z mężem i dziećmi mieszka na wsi, starając się toczyć spokojne życie. Jej mąż obraca się w wyższych kręgach próbując tym samym zapewnić rodzinie godne życie, a Ewa postanawia odnaleźć swoją matkę, którą wszyscy uznali za morderczynię. Pragnie oczyści jej imię z postawionych zarzutów. Ewa nie zapomina o swoich bliskich koleżankach: Wandzie i Annie, których połączyła niezwykła przyjaźń w sierocińcu. Wie, że zawsze może liczyć na ich pomoc. Nadal utrzymuje kontakt z Krystyną, jednak nie może zrozumieć dlatego kobieta związała się z Nagajką - mężczyzną, który bardzo skrzywdził Ewę i zostawił w niej ten bolesny ślad do dziś.

Ewa to główna bohaterka książki wokół, której toczy się cała akcja fabularna. Kobieta nie miała łatwo. Wychowywała się w domu dziecka, nie znała swoich rodziców i już od najmłodszych lat musiała umieć się o siebie zatroszczyć. W dodatku wojna tylko komplikowała jej życie. Ewa jest kobietą silną i zdyscyplinowaną, lecz nawet ona nie potrafi obronić się przed okrucieństwem losu. A gdy wreszcie pojawia się szansa na lepszą przyszłość, przeszłość ponownie daje o sobie znać, burząc z trudem budowany spokój.

„Odrodzenie” to poruszająca i wciągająca opowieść o miłości, trudnych wyborach, zdradzie oraz bolesnej przeszłości. To historia o demonach dawnych lat, które nieustannie powracają i nie pozwalają o sobie zapomnieć. Wzruszająca narracja ukazuje, jak skomplikowane i wymagające potrafi być życie. Czasem trzeba najpierw zmierzyć się z tym, co było, poukładać dawne sprawy i wyjaśnić niewypowiedziane słowa, aby móc naprawdę zacząć żyć na nowo. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się takiego zakończenia. Po tym co przeszła główna bohaterka, miałam nadzieję, na lepszy finał jej bolesnej drogi, jednak jestem w stanie zrozumieć posunięcie autorki. Takie bywa życie, nigdy nie wiemy, co czeka nas za zakrętem, a losu nie da się oszukać.

Seria Agnieszki Lis „Światło” to niesamowicie emocjonalna seria, która zawładnie sercem każdego czytelnika. Te trzy książki wyciągnęły ze mnie wszystkie emocje, jakie jestem tylko w stanie okazać. I długo o nich nie zapomnę! ❤ Wam serdecznie je polecam! ❤

Pozory
Agnieszka Lis0
Okładka ksiązki - Pozory

Tomek to młody pracownik korporacji, który każdego dnia zmaga się nie tylko z presją otoczenia, ale także z własnymi słabościami. Koleżanki i koledzy...

Odkupienie
Agnieszka Lis0
Okładka ksiązki - Odkupienie

GDY SKOŃCZYŁ SIĘ WOJENNY KOSZMAR - ZACZĘŁA SIĘ WALKA O SIEBIE. BO NIE WYSTARCZY PRZEŻYĆ, TRZEBA NAUCZYĆ SIĘ ŻYĆ OD NOWA. I ZNALEŹĆ SIŁĘ NA ODKUPIENIE...

Opad
Opad