Recenzja książki: Pod kanadyjskim niebem (#2). Pod kanadyjskim niebem. Tom 2

Recenzuje: Paulina Wontka

„Pod kanadyjskim niebem. Tom 2” – Małgorzata Kasprzyk

Drugi tom „Pod kanadyjskim niebem” to powrót do historii, która nie kończy się wraz z przekroczeniem granicy ani spełnieniem pierwszych marzeń. To opowieść o życiu „po”, o codzienności emigranta, która rzadko bywa tak malownicza, jak wyobrażenia snute jeszcze w starym kraju. I właśnie ta szczerość ujęła mnie najmocniej.

Autorka pokazuje Kanadę nie tylko jako przestrzeń nowych możliwości, ale też jako miejsce konfrontacji z samym sobą. Bohaterowie muszą zmierzyć się z samotnością, tęsknotą, poczuciem wykorzenienia i pytaniem, czy da się naprawdę zacząć od nowa, nie gubiąc po drodze własnej tożsamości. Pod kanadyjskim niebem rozgrywają się historie zwyczajne, a przez to bardzo prawdziwe o pracy, relacjach, miłości, rozczarowaniach i drobnych zwycięstwach, które dla kogoś z zewnątrz mogą wydawać się nieistotne, a dla bohaterów znaczą wszystko.

Ten tom czytałam wolniej, bardziej uważnie. Jest w nim sporo refleksji nad tym, czym jest dom czy to miejsce, czy ludzie, a może stan ducha. Autorka z wyczuciem pokazuje, że emigracja to nie jednorazowa decyzja, lecz proces, który trwa latami i nie zawsze prowadzi tam, gdzie się spodziewaliśmy. Podobało mi się, że nie ma tu prostych rozwiązań ani lukrowania rzeczywistości. Są emocje, wątpliwości i momenty, w których bohaterowie muszą zadać sobie niewygodne pytania.

„Pod kanadyjskim niebem. Tom 2” to książka spokojna, ale pełna treści. Taka, która nie krzyczy, tylko zostaje z czytelnikiem na dłużej. Skłania do zatrzymania się i zastanowienia nad własnymi wyborami, marzeniami i tym, co tak naprawdę jest dla nas ważne.

Jestem ciekawa, jak Wy patrzycie na historie emigracyjne jak opowieść o odwadze czy raczej o cenie, jaką trzeba zapłacić za nowe życie?

#PodKanadyjskimNiebem #MałgorzataKasprzyk #emigracja #Kanada #życienaobczyźnie #drugitom #obyczajowa #refleksje #ożyciu #czytam #recenzja #bookstagrampl #wyzwaniegranicepl

Tagi: romans

Kup książkę Pod kanadyjskim niebem (#2). Pod kanadyjskim niebem. Tom 2

Zobacz opinie o książce Pod kanadyjskim niebem (#2). Pod kanadyjskim niebem. Tom 2
Pod kanadyjskim niebem (Tom 1). Pod kanadyjskim niebem. Tom 1
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Pod kanadyjskim niebem (Tom 1). Pod kanadyjskim niebem. Tom 1

Trevor McKinley, bogaty biznesmen z Montrealu, musi pożegnać się z nadzieją na potomka. Jego żona Stella miała wypadek samochodowy i na skutek odniesionych...

Miłość w Ustroniach
Małgorzata Kasprzyk 0
Okładka ksiązki - Miłość w Ustroniach

Wydanie specjalne z okazji Walentynek. Sześć historii miłosnych z sekretami w tle i sześć tajemniczych miejsc, w których spotykają się zakochani...