Dziś chcę Wam pokazać książkę, która przeniesie Was i Wasze dzieci do słonecznej Tajlandii, bez wychodzenia z domu! 🇹🇭✈️ To drugi tom uwielbianej serii "Pola i Franek odkrywają świat" .
"Tajlandia, czyli kraj, w którym tuk-tuki pędzą szybciej niż wiatr" autorstwa Pauliny Walczak-Matli to prawdziwa, kolorowa podróż w formie picture booka!
🎯 Dla kogo jest ta książka?
To idealna propozycja dla dzieci w wieku 4-8 lat . Sprawdzi się zarówno jako pierwszy przewodnik przed prawdziwą podróżą do Tajlandii, jako wspaniała pamiątka z rodzinnych wakacji, jako ciekawa lektura dla małych odkrywców, którzy po prostu kochają podróże (nawet te w wyobraźni)!
Co w niej znajdziecie?
Pola i Franek, wraz z rodzicami, zabiorą czytelników w pełną przygód wycieczkę:
· Zwiedzanie Bangkoku: od świątyń i targów po... warany wyglądające jak smoki! 🐉
· Egzotyczna przyroda: spotkanie ze słoniami i wizyta w ich sanktuarium 🐘
· Szalone przejazdy: szybkie tuk-tuki i podniebny pociąg! 🛺
· Tajskie smaki: degustacja pad thai, pikantnej zupy tom yum i słodkiego mango sticky rice. A na deser... próba słynnego, cuchnącego duriana! 🍍 (Odważylibyście się?)
· Wyspiarski relaks: odpoczynek na plażach Phuket, rejs do magicznej zatoki Phang Nga oraz odkrywanie bajkowej Maya Bay na Koh Phi Phi – tej z filmu! 🏝️🚤
Dlaczego warto przeczytać tę książkę?
Mamy tu prawdziwe dzieci w podróży. Bohaterowie bywają zmęczeni i marudni, tak jak wszystkie maluchy. To dodaje historii autentyczności i humoru! Piękne ilustracje. Książkę, podobnie jak pierwszy tom o Japonii, zilustrowała Maria Martin-Olszewska. Kolorowe, przyjazne obrazki przyciągają uwagę i świetnie uzupełniają opowieść.
Lekki i przystępny język. Napisana jest w sposób idealny do samodzielnego czytania przez początkujących czytelników lub do wspólnego, rodzinnego czytania przed snem 📖 Edukacja przez zabawę. Mali czytelnicy niepostrzeżenie dowiadują się mnóstwa ciekawostek o kulturze, geografii i kuchni innego kraju.
To urocza, wartościowa i przepięknie wydana książka, która rozbudzi w dzieciach pasję do odkrywania świata. Pokazuje, że podróże (nawet te najdalsze) z dziećmi są możliwe i pełne radości! ❤️
Idealna na prezent pod choinkę dla małego podróżnika lub jako dodatek do Świątecznego Kalendarza Adwentowego pełnego książek! 🎄
Czy polecam? Zdecydowanie TAK! 👏 A Wy, w jakim kraju chcielibyście, żeby Pola i Franek zawitali następnym razem? ✈️
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2025-11-12
brunetkabooksrec
Cześć! To my: Pola i Franek. Razem z rodzicami zwiedzamy świat. Uwielbiamy poznawać nowe kraje i sposoby podróżowania. Polecimy samolotem do Japonii...