Recenzja książki: Skrzywdzona

Recenzuje: Karolina Radlak

Bycie mamą to jedna z ważniejszych ról większości kobiet, jedne z nich wiele lat planują potomstwo, za to inne przypadkiem zostają nim obdarowane, jednak jak się okazuje, nie każda z nich odnajduje się w nowej rzeczywistości.
Skrzywdzona to historia Kingi, która została okrzyknięta dzieciobójczynią, ale narratorką jest tutaj również Lola jej przyjaciółka, która odegrała tutaj ważną rolę. Kinga miała dwójkę dzieci, były to bliźniaki, nie jest tutaj to dokładnie napisane, ale z kontekstu można wywnioskować, że to chłopczyk i dziewczynka, Lola też miała dziecko, tylko że jej córka pojawiła się później. Jednak jedną z ważniejszych, a do tego chyba najbardziej szokujących informacji jest to, że partner Kingi i Loli to ten sam mężczyzna.
Historia jest dość trudna w odbiorze, czytamy ją jakby od końca, mamy przedstawioną rozprawę sądową, a tak naprawdę nie wiemy, co się wydarzyło i w sumie dowiadujemy się tego dopiero bliżej końca, kiedy akcja zaczyna dynamicznie przyspieszać. Najpierw narracja jest taka, że to Kinga jest tą złą, dopiero później zaczynamy patrzeć na nią przychylniejszym okiem, kiedy wszystko zaczyna się wyjaśniać. Całość opisana jest bardzo chaotycznie, skaczemy między różnymi sytuacjami i tak naprawdę sami nie wiemy, czy coś wydarzyło się naprawdę, czy tylko jest to wytwór wyobraźni danych bohaterów.
Jest to opowieść o tym, jak kobiety potrafią być zawistne i kiedy w grę wchodzi miłość mężczyzny, potrafią od razu zrezygnować z prawdziwej przyjaźni. Otaczanie się nieodpowiednimi osobami może sprawić, że nasze życie zostanie zniszczone, Kinga poniosła w tym przypadku ogromne konsekwencje, wręcz nieodwracalne, chociaż nic nie zawiniła i takie zakończenie bardzo boli.
Jest to zdecydowanie książka, którą po przeczytaniu chcielibyśmy zapomnieć, ogrom bólu, jaki się tu znajduje, jest dość trudny do ogarnięcia i przenosi się on z bohaterów na czytelników. Zdecydowanie takie sytuacje nie powinny się nigdy wydarzyć, niestety świat jest okrutny i jestem pewna, że się przytrafiają niewinnym osobom i to jest w tym wszystkim najgorsze.

Tagi: Thrillery i suspens

Kup książkę Skrzywdzona

Zobacz opinie o książce Skrzywdzona
Książka
Skrzywdzona
Max Czornyj
Wakacyjna szkoła detektywów
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Wakacyjna szkoła detektywów

Heraklia Płaro i Arnold Lupę. Wakacyjna szkoła detektywów. Wspaniała książka na wakacje i nie tylko. Te tajemnice pochłoną Was bez reszty. Nadeszły...

Klątwa
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Klątwa

Nowa, przerażająca sprawa komisarza Deryło i Tamary Haler! Rozglądaliście się kiedyś wokół i zastanawialiście, która z otaczających was osób umrze pierwsza...