Heraklia Płaro i Arnold Lupę. Wakacyjna szkoła detektywów.
Wspaniała książka na wakacje i nie tylko. Te tajemnice pochłoną Was bez reszty.
Nadeszły wakacje. Heraklia Płaro i Arnold Lupę nie zamierzają jednak bezczynnie odpoczywać. Przystępują do egzaminu na prawdziwych detektywów.
Czeka ich wiele zadań oraz zagadek do rozwiązania. Będą musieli wykorzystać swoją spostrzegawczość, wiedzę i inteligencję. Liczą również na Waszą pomoc. Czy wspólnie poradzicie sobie z tym wyzwaniem?
Dlaczego zniknął pewien dom? Kto kłamie w sprawie kradzieży bezcennej biżuterii? Kim są odorek zieleniak oraz turkuć podjadek? Jaka tajemnica kryje się za lodami, które zmieniają kolor?
Między innymi z tymi pytaniami będziecie musieli się zmierzyć wraz z Heraklią i Arnoldem.
Jesteście przygotowani do egzaminu na prawdziwych detektywów?
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-07-16
Heraklia Płaro i Arnold Lupę znowu na tropie! Tym razem kuzynostwo musi stawić czoła kolejnym zagadkom, aby zdobyć licencję Międzynarodowych Detektywów...
ŚMIERĆ NIE POZWALA O SOBIE ZAPOMNIEĆ. NIE MOŻNA OD NIEJ UCIEC. W Krakowie dochodzi do serii wyjątkowo brutalnych zbrodni. Ktoś naśladuje jednego z najokrutniejszych...
Przeczytane:2025-07-27, Ocena: 6, Przeczytałem,
Czytelniku mały i duży, wyrusz w wakacyjną podróż pełną zagadek i niedomówień. Pomóż Herakli i Arnoldowi rozwiązać wszystkie tajemnice, a przyczynisz się do zdania przez nich egzaminów na prawdziwych detektywów!
To co, jesteś gotowy? ?
Podczas wakacji zawsze wiele się dzieje. Ludzie podróżują, zwiedzają, a przy tym jednocześnie fajnie się bawią. Potem zaś chętnie dzielą się swoimi wspomnieniami, czy przywiezionymi pamiątkami z innymi. Ale czy zawsze mówią prawdę? A może jednak koloryzują, aby ich historie wydawały się lepsze?
21 jeden zagadek - czy Heraklia Płaro i Arnold Lupo dadzą radę je rozwiązać?
JESTEŚCIE PRZYGOTOWANI DO EGZAMINU NA PRAWDZIWYCH DETEKTYWÓW?
Początek tej historii, a zarazem pierwsza zagadka, zaczyna się dość niepozornie, bo od burzy, która spowodowała braki w dostawie prądu, przez co ktoś dokonał napadu na jubilera. Kilka osób w tej sprawie się wypowie, a dwójka naszych potencjalnych detektywów będzie musiała dostrzec kto z nich nie mówi prawdy.
A każda kolejna zagadka będzie coraz ciekawsza...
W byciu detektywem liczy się spryt, spostrzegawczość i inteligencja. Czy Heraklia i Arnold zdadzą ten egzamin? Tu nie ma czasu na pomyłki. Dwadzieścia jeden pytań, które zadecydują o ich dalszych losach. Czytelniku, jesteś gotów im pomóc?
Maxa Czornyja znam i uwielbiam od lat. Jest on moim ulubionym Autorem. Cenie go za to, że tworzy niesamowite historie - od tych krwawych, po opowieści dla dzieci. Można rzec, że to człowiek pełen talentu pisarskiego, który za każdym razem potrafi zaskoczyć.
Heraklie Płaro i Arnolda Lupę miałam okazję poznać dopiero pierwszy raz (poprzedni tom muszę koniecznie nadrobić). Warto tu zaznaczyć, że ich przygody skierowane są do młodszych czytelników, a zagadki zawarte w tytule ,,Wakacyjna szkoła detektywów" dostosowane są do wieku dzieci. 21 pytań, które skłaniają młodego czytelnika to pomyślenia, ale także do słuchania, jak było w naszym przypadku, czy samodzielnego czytania ze zrozumieniem. Ta książka to super rozwiązanie na deszczowe letnie dni, jakie niestety w tym roku nam towarzyszą. Dzięki niej dziecko zapomni o nudzie, bo będzie skupiało swoją uwagę na szukaniu odpowiedzi!
Wspomnę jeszcze o ilustracjach, które są dopełnieniem tej książeczki. Według mnie bez nich byłaby ona smutna. Czarno-białe obrazki są świetne, przyciągają wzrok i urozmaicają całą historię. ?
Razem z moją małą A. polecamy ten tytuł z całego serca. Dla dzieci to będzie świetna przygoda, która pozwoli im rozwiązywać detektywistyczne zagadki, ale również rodzic może spędzić przy niej wspólny czas ze swoją pociechą.