Recenzja książki: Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie

Recenzuje: Katarzyna Kurowska

Życiowe doświadczenia, które niemal nie doprowadziły do śmierci, zmobilizowały Agnieszkę Nitsu do pracy nad sobą, nad swoim zdrowiem i dietą. Pomogły jej w tym z pewnością studia na kierunku dietetyka, a obecnie autorka dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą na blogu „Aktywne żywienie”. Zdrowe słodkości to jej pierwsza książka kucharska, w której nie tylko namawia czytelników do zmiany złych nawyków, do rezygnacji ze szkodliwych elementów naszego żywienia, ale też przekonuje, że słodycze mogą być zdrowe. Pod warunkiem, że składają się z nieprzetworzonych surowców i nie zawierają szkodliwego cukru.

I rzeczywiście, autorka serwuje wiele przepisów na pyszne ciasta, ciasteczka, batony i koktajle, które rzekomo możemy spożywać bez wyrzutów sumienia i którymi na pewno powinniśmy zastąpić paczkowane słodycze ze sklepu. Już w pierwszym rozdziale udziela oczywistych porad życiowych, jak żyć zdrowo i szczęśliwie – a więc powinniśmy być aktywni fizycznie, myśleć pozytywnie i się uśmiechać. A następnie analizuje listę wskazanych składników, opisuje różne odmiany cukru, które mają niski indeks glikemiczny, wymienia rodzaje olejów, a także wyjaśnia, dlaczego mąki pszennej powinniśmy unikać. Wszystko wygląda pięknie i bardzo ucieszyłam się, że w końcu powstała książka z przepisami na zdrowe słodycze, które będzie mógł jeść każdy, nawet cukrzyk. Niestety, szybko okazało się, że w większości przepisów mąka pszenna jest zastępowana mąką ryżową i kukurydzianą. I tu odnoszę wrażenie, że autorka nie do końca odrobiła lekcje, bo o ile słusznie uzasadniała, że szkodliwe są dla nas cukry o wysokim indeksie glikemicznymi, stąd warto cukier buraczany i trzcinowy zastąpić ksylitolem, stewią czy cukrem kokosowym, o tyle nie pomyślała w podobnym kontekście o mąkach. Mąka ryżowa, a także ziemniaczana, mają podobny – jeśli nie wyższy – IG jak mąka pszenna, z kolei kukurydziana – niewiele niższy, ale i tak zbyt wysoki. Pomijam dobór owoców, jak np. suszone daktyle, bo te można zamienić z figami, można też zrezygnować z bananów na rzecz innych owoców, jeśli osobie na rygorystycznej diecie nie odpowiadają. Łatwiej zamienić nadzienie niż mąkę, która ma nieco inne właściwości i powoduje inną strukturę ciasta – trzeba mieć w tym doświadczenie.

Mimo tego, że większość przepisów nie będzie mogła zostać wykorzystana z korzyścią dla wszystkich członków rodziny, cieszę się, że wciąż pozostały receptury, które pozwolą mi na przykład upiec zdrowy piernik na święta. Tylko pozwolę sobie powidła zamienić na masło orzechowe: bez cukru (w trosce o mamę...) i zrezygnować z oleju palmowego (i orangutany).

Kup książkę Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy