Czy warto strzec tajemnic za wszelk± cenê? Czy zemsta przynosi ulgê? Czy mo¿na wybaczyæ zdradê? Doktor Olivia Simon koñczy w³a¶nie dy¿ur na pogotowiu. M±¿ czeka na ni± ze ¶wi±teczn± kolacj±. Od miesiêcy miêdzy nimi siê nie uk³ada. Ona stara siê ratowaæ swoje ma³¿eñstwo, ale Paul nie ukrywa swojej fascynacji artystk± Annie O’Neill. Oliviê zatrzymuje jednak w pracy nag³y przypadek. Kobieta postrzelona w klatkê piersiow±, w której lekarka rozpoznaje piêkn± Annie O’Neill. Stan rannej jest krytyczny, dlatego Olivia decyduje siê na natychmiastow± operacjê. Mimo to Annie umiera. Czy Olivia zrobi³a wszystko, by j± uratowaæ? To pytanie zadaje jej Paul, obsesyjnie zakochany w Annie. O to zapyta j± tak¿e Alec O’Neill, który widzia³ w Annie idealn± ¿onê i matkê. A czy sama Olivia pewna jest odpowiedzi? Stara siê pod±¿aæ ¶ladami swojej rywalki, by zrozumieæ fascynacjê swojego mê¿a. Annie dopiero po ¶mierci pozwala bliskim zrozumieæ, jaka by³a naprawdê. Poznaj± jej pilnie strze¿one tajemnice, które odmieni± ich ¿ycie na zawsze. Mi³o¶nicy powie¶ci Jodi Picoult z przyjemno¶ci± przeczytaj± misternie skonstruowan± historiê rodzinn±, z mistrzowsko sportretowanymi postaciami oraz zaskakuj±cymi zwrotami akcji, które do samego koñca trzymaj± czytelnika w niepewno¶ci. "Stylist" Autorka o wyj±tkowym talencie. Ka¿da jej powie¶æ to pere³ka. "Literary Times" Obowi±zkowa lektura dla wielbicieli Jodi Picoult. "Daily Mail" Powie¶æ urzeka zaskakuj±c± fabu³±, a¿ chcia³oby siê j± przeczytaæ jednym tchem. "Candis" Diane Chamberlain jest nagradzan± autork± powie¶ci obyczajowych, w tym "Sekretnego ¿ycia CeeCee Wilkes" i "Prawa matki". Mieszka w Karolinie Pó³nocnej.
Wydawnictwo: Prószyñski i S-ka
Data wydania: 2017-06-08
Tytu³ orygina³u: Keeper of the Light
T³umaczenie: Micha³ Juszkiewicz
Mi³o tak powróciæ po d³ugim czasie do ksi±¿ek Diane Chamberlain. Zapomnia³am ju¿ jak potrafi mn± zaw³adn±æ, oczarowaæ opowie¶ci±, zaciekawiæ i do reszty poch³on±æ. Nie raz zaskakuje, pobudza wyobra¼niê, wzbudza kontrowersje, zatrzymuje czytelnika w swojej historii na wiele godzin. W powie¶ciach autorki odnale¼æ mo¿na nie tylko dramatyczne sytuacje rodzinne, które chwytaj± za serce, ale równie¿ mi³o¶æ, tajemnice skrywane od wielu lat i nie tylko. Za to pokocha³am jej pióro. Za to, ¿e od pocz±tku do koñca potrafi mnie zatrzymaæ w swoim ¶wiecie, doprowadziæ do ³ez, irytacji, rado¶ci, szczê¶cia, a czêsto te¿ smutku i wzruszenia. Dlatego, gdy upora³am siê z zaleg³o¶ciami na studia zabra³am siê za ,,¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ".
Olivia i Paul Simon s± ma³¿eñstwem od wielu lat. Niestety od pewnego czasu w ich zwi±zku nie uk³ada siê zbyt dobrze. Kobieta stara siê wszystko naprawiæ, jednak mê¿czyzna z ka¿dym dniem oddala siê od niej coraz bardziej. Pewnego dnia do szpitala w którym pracuje Olivia przywo¿± ciê¿ki przypadek. Annie- Kobieta postrzelona w klatkê piersiow±. Olivia nie namy¶laj±c siê d³ugo postanawia przeprowadziæ zabieg ratuj±cy ¿ycie. Niestety pomimo ratunku kobieta umiera. Czy Olivia zrobi³a wszystko, by uratowaæ Annie?
Zwróci³am na ni± szczególn± uwagê ze wzglêdu na ciekawy opis. Dlatego nie zastanawiaj±c siê d³ugo czym prêdzej siê za ni± zabra³am. Autorka od razu rzuca nas na g³êbok± wodê, wprowadza w sam ¶rodek wydarzeñ, których na pocz±tku nie jeste¶my w stanie zrozumieæ. Stopniowo odkrywa przed nami swe karty, mo¿emy zobaczyæ postêpowanie bohaterów, co nimi kieruje, co pragn± osi±gn±æ w zaistnia³ych sytuacjach. Poczuæ ich emocje i razem z nimi prze¿ywaæ wszystko, co ich otacza. Wiele sytuacji sk³ania do g³êbokich przemy¶leñ, do zastanowienia siê nad tym, co by by³o gdyby. Historie poruszane w opowie¶ci nie nale¿± do naj³atwiejszych, odcisn± swe piêtno na ¿yciu ka¿dej z postaci. Wywo³aj± równie¿ niejedn± burzê w czytelniczym umy¶le. Czytelnik nie bêdzie siê zgadza³ z postêpowaniem bohaterów, bêdzie siê irytowa³, z³o¶ci³, jednak z czasem wszystkie puzzle znajd± siê we w³a¶ciwych miejscach i inaczej spojrzy na ca³± opowie¶æ.
Powie¶æ serwuje nam tajemnice, niezrozumia³± obsesjê, separacjê, przeszywaj±cy ból, ¿a³obê, uwielbienie, ¶wiêt± Annê i wiele wiêcej. W powie¶ci ci±gle co¶ siê dzieje, nie ma czasu na nudê. Autorka przedstawia nam historiê z perspektywy czterech bohaterów, ka¿dy z nich odgrywa kluczow± rolê w ca³o¶ci fabu³y. Do samego koñca stara³am siê odpowiedzieæ na pytania, które postawi³am sobie na pocz±tku. Dlaczego Paul zostawi³ Oliviê? Czy Alec podniesie siê po stracie Annie? Czy Olivia zostanie poci±gniêta do odpowiedzialno¶ci za to, ¿e postanowi³a uratowaæ ¿ycie kobiecie i nie podo³a³a temu? I kim tak naprawdê by³a ¶wiêta Annie Chase O'Neill i dlaczego pomaga³a jej Mary? Pisarka tak poprowadzi³a misternie historie, ¿e nie sposób dowiedzieæ siê jaki bêdzie ci±g wydarzeñ, jak wszystko ostatecznie siê zakoñczy. Wiele razy zaskakuje, szokuje, dziwi. Nie raz mia³am ogromn± ochotê krzykn±æ w autobusie na g³os ,,nie wierzê, ¿e to mia³o w³a¶nie miejsce'', ale trzyma³am jêzyk za zêbami, by nie rozpraszaæ innych pasa¿erów.
Nim siê obejrza³am po³knê³am opowie¶æ jednym tchem. W mgnieniu oka. Szkoda, ¿e tak szybko musia³am po¿egnaæ siê z bohaterami, których czasami nie rozumia³am, ale pokocha³am ca³ym sercem. Historia przela³a we mnie wiele emocji, które odczuwam w trzewiach do teraz. Zaw³adnê³a moj± dusz±, umys³em. Nie sposób uwolniæ siê spod jej mocy. Gdy raz pozwolicie jej siê zaw³adn±æ, ju¿ nigdy o niej nie zapomnicie. Autorka ma doskona³e pióro, wiedzê na ró¿ne tematy, a tak¿e posiada niezwyk³y talent, do komplikowania losów bohaterów. Nie mogê doczekaæ siê kontynuacji. Cieszê siê, ¿e pisarka siê tego podjê³a, bo za bardzo pokocha³am Oliviê, Aleca i innych. Gor±co polecam.
Mamy cztery postaci, dwie pary, dwa zwi±zki. Olivia kocha swojego mê¿a Paula. Annie kocha swojego mê¿a Aleca. Problem w tym, ¿e zarówno Alec jak i Paul kochaj± Annie. Mi³o¶ci± g³êbok± i ¶lep±. Annie jest anio³em. Ma wra¿liw± artystyczn± duszê, doskonale zajmuje siê dzieæmi, prowadzi wiele wolontariatów. Jest pogodna i zawsze chêtna do pomocy. Jak jej nie kochaæ?
Pewnego dnia Annie os³ania w³asnym cia³em kobietê i trafia na ostry dy¿ur z ran± postrza³ow± serca. Traf chce, ¿e dy¿ur pe³ni Olivia. Kobieta robi co mo¿e, ¿eby uratowaæ obiekt uwielbienia w³asnego mê¿a. Annie jednak umiera.
Kiedy Olivia powiadamia o tym Paula pod¶wiadomie liczy, ¿e w ca³ym tym nieszczê¶ciu jest dla niej nadzieja. Niestety Paul podejmuje zaskakuj±c± dla niego samego decyzjê. Odchodzi od ¿ony.
Olivia robi wiele, ¿eby odzyskaæ ukochanego, stara siê nawet upodobniæ do wspania³ej Annie. Tym w³a¶nie sposobem poznaje Aleca. Dwoje dog³êbnie skrzywdzonych ludzi nawi±zuje wspólny jêzyk. Wkrótce okazuje siê, ¿e Paul równie¿ nawi±za³ kontakt z mê¿em zmar³ej. Rozpoczyna siê niebezpieczna gra tajemnic i emocji. Osamotnienie i pragnienie mi³o¶ci wynurzaj± coraz wiêcej sekretów. Wkrótce okazuje siê, ¿e Annie daleko by³o do idea³u.
Jest to powie¶æ z typowo kobiecym rozmachem. Wystêpuj± w niej zarówno wielka mi³o¶æ jak i kie³kuj±ce uczucie, zazdro¶æ i wyrozumia³o¶æ. Pragnienie i poczucie wstydu. Walka ze sob± i swoimi s³abo¶ciami. Przede wszystkim jednak próbê odpowiedzi na pytanie „dlaczego?”. Ksi±¿ka bowiem od samego pocz±tku owiana jest wielk± tajemnic±. I to tak± jedynie wyczuwaln±. Niby wszystko jest jasne, niby przedstawione w sposób tak oczywisty, ¿e pro¶ciej siê nie da, a jednak odkrywane sekrety wzbudzaj± w nas coraz wiêksze w±tpliwo¶ci.
Jak siê okazuje po ¶mierci Anne cierpi± wszyscy. Jej m±¿ i dwójka dzieci, ludzie, którym pomaga³a, potajemnie kochaj±cy siê w niej Paul i jego porzucona ¿ona. Ta ostatnia jedynie po¶rednio, ale wcale nie s³abiej. Olivia stara siê zbadaæ ¶wiat Annie, pragn±c dowiedzieæ siê, co mia³a tamta, czego nie ma ona. Tym sposobem poznaje pogr±¿onego w ¿a³obie Aleca. Dwie skrzywdzone, porzucone dusze odnajduj± wspólny jêzyk i Olivia skrywaj±c, ¿e jej m±¿ kocha³ siê w ¿onie Aleca zaprzyja¼nia siê z mê¿czyzn±. Kiedy dowiaduje siê, ¿e ten w ogóle nie radzi sobie ani ze sob± ani z dwójk± swoich dzieci mimowolnie i odruchowo postanawia pomóc.
¦mia³am siê i by³am jednocze¶nie zachwycona tym, ¿e autorka zakrêci³a co tylko da³o siê zakrêciæ. Cytat „Dobry Bo¿e, niez³y pasztet” trafia w sedno. Umiejêtnie uwi³a misterny sekret kobiety, któr± wszyscy okre¶lali jako ¶wiêt±. Pogmatwa³a losy bohaterów tak bardzo a¿ wstrzyma³am oddech, kiedy ostatecznie tama pu¶ci³a i wszystkie zagadki i niewiadome wyla³y siê gwa³townym nurtem.
To bardzo, bardzo emocjonuj±ca powie¶æ. Diane Chamberlian znana jest z rozbudzania emocji i dok³adnie to siê dzieje w tej powie¶ci. Ciê¿ko siê od niej oderwaæ i jeszcze ciê¿ej po¿egnaæ, dlatego cieszê siê niezmiernie, ¿e mogê zacieraæ rêce na czê¶æ drug± i trzeci±.
Polecam serdecznie kobietom, które uwielbiaj± dramat zakropiony romansem, w±tki ³ami±cej serce i wywo³uj±cej w¶ciek³o¶æ zdrady i ekscytuj±cej tajemnicy. Ale nie tylko. To bardzo ciep³a historia, która czêsto bierze inspiracje w prawdziwym ¿yciu. Przyja¼ñ, radzenie sobie ze zbuntowan± nastolatk± (ten w±tek wrêcz rzuca na kolana), walka o to, na czym nam zale¿y i przewarto¶ciowanie ca³ego ¿ycia. Realistyczna w swej zawi³o¶ci, momentami ca³kiem pragmatyczna i romantyczna. Mieszanka prawie niemo¿liwa.
Wszystko to zapisane jest w otoczeniu ma³ej nadmorskiej miejscowo¶ci, nad któr± czuwa stara latarnia…
Czy ¶mieræ Annie, ciesz±cej siê opini± "lokalnej ¶wiêtej" dotknie tylko jej nabli¿szych? Jak odnajd± siê w tej sytuacji Olivia i Paul? Czy tajemnice Annie wyjd± na jaw? Czy tytu³owe ¶wiat³o zga¶nie, czy jego mi³o¶nikom uda siê je uratowaæ?
Siêgaj±c po tê ksi±¿kê spodziewa³am siê czego¶ innego, dlatego do 100 strony ciagnê³o mi siê i mia³am wra¿enie, ¿e to jaka¶ pomy³ka. Moja opinia jednak z czasem zaczê³a siê zmieniaæ. Pojawia³o siê coraz wiecej emocji i zale¿no¶ci a do tego masa ¿yciowych problemów g³ównych bohaterów.
Przez ca³y czas czytania ksi±¿ki mia³am odczucie , ¿e dzieje siê tu cos tajemniczego, prawie mistycznego.Co¶ niewyt³umaczalnego. Sama postaæ Annie ma raczej daleko do postaci rzeczywistej st±d takie w³a¶nie moje odczucia. Olivia wraz z Aleciem od razu bardzo przypadli mi do gustu czego nie mogê powiedzieæ o Annie I Paulu, mimo, ¿e pocz±tkowo mia³am dla niego wiele wyrozumia³o¶ci.
Na pewno chêtnie je¶li tylko nadarzy siê okazja, siêgnê po inne ksia¿ki tej autorki
Diane Chamberlain ma ju¿ ugruntowan± pozycjê na polskim rynku ksi±¿ki. Czytelnicy pokochali jej ksi±¿ki przede wszystkim za mnóstwo emocji, których im dostarcza oraz za skomplikowane – choæ bardzo rzeczywiste – problemy bohaterów. To sta³e elementy, wyró¿niaj±ce styl amerykañskiej pisarki. Nie inaczej jest w „¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ” – czwartej w dorobku autorki, a najnowszej w Polsce, powie¶ci Chamberlain.
Doktor Olivii Simon nie uk³ada siê w ma³¿eñstwie. Od roku czuje, ¿e m±¿ siê od niej oddala. Zreszt± sam Paul nie kryje swojej fascynacji miejscow± kobiet±-anio³em. Pech chce, ¿e podczas ¶wi±tecznego dy¿uru Olivii do pogotowia ratunkowego trafia ofiara strzelaniny. Bohaterka rozpoznaje w niej Annie O’Neill, artystkê, do której wzdycha jej m±¿. Jak zwykle w prozie Chamberlain, ju¿ na samym pocz±tku postaci zostaj± postawione przed dramatycznym wyborem. Olivia ma sekundy na decyzje. Mo¿e pozbyæ siê odpowiedzialno¶ci i zleciæ transport (choæ wie, ¿e Annie nie prze¿yje tej drogi) rannej do szpitala, gdzie jest wszystko, co potrzebne, by walczyæ o jej ¿ycie. Tak radzi jej kolega z dy¿uru. Ale ona postanawia podj±æ ryzyko i samodzielnie ratowaæ kobietê z przestrzelonym sercem. Niestety, akcja koñczy siê dramatycznie. ¦mieræ pacjentki to punkt, który tak naprawdê dopiero wszystko rozpoczyna.
Olivia przede wszystkim usi³uje zrozumieæ co takiego by³o w Annie, ¿e wszyscy uwa¿ali j± za boginiê, dlaczego jej m±¿ po¶wiêci³ tyle wspólnych lat dla platonicznego uczucia. Po ¶mierci artystki Paul wyprowadza siê, a w nowym mieszkaniu urz±dza ¶wi±tyniê na czê¶æ zmar³ej. Oliviê pozostawia z nat³okiem my¶li, wewnêtrznymi ranami i rozwijaj±cym siê w niej dzieckiem. Bohaterka odwiedza miejsca, które by³y bliskie Annie – równie¿ zatrudnia siê jako wolontariuszka w o¶rodku, gdzie zginê³a jej konkurentka, chodzi na kurs robienia witra¿y do partnera artystki, umawia siê z wdowcem po niej, zaprzyja¼nia z ich córk±. Dla Paula jest to objaw chorej obsesji, a czym jest tak naprawdê?
Autorka maksymalnie komplikuje ¿ycie postaciom – nie tylko co rusz ka¿e im wybieraæ i ponosiæ konsekwencjê swoich decyzji, ale tworzy im przestrzeñ i okoliczno¶ci dla rozkwitu nowych uczuæ. Tu nieustannie ¶cieraj± siê dobre i z³e emocje. Je¶li bohaterowie osi±gaj± szczê¶cie i równowagê to mo¿emy byæ pewni, ¿e za chwilê spadnie na nich kolejny cios. Chamberlain uwielbia obserwowaæ w jaki sposób ludzie radz± sobie z k³opotami – tymi nieoczekiwanymi oraz tymi, które sami na siebie sprowadzaj±.
W „¦wiat³o…” obserwujemy naprzemiennie sytuacjê dwu ma³¿eñstw – Olivii i Paula oraz Annie i Aleca. ¦ledzimy ich ¿ycie po tragedii, a tak¿e – dziêki wspomnieniom – mamy okazjê obserwowaæ burzliw± przesz³o¶æ bohaterów i sieæ k³amstw, któr± konsekwentnie tworzyli. Chamberlain stopniowo, krok po kroku, ods³ania przed nami coraz to ciekawsze informacje o postaciach i ich intymnych sekretach.
Czytelnicy Chamberlain doskonale znaj± ten swobodny, znakomity styl popularnej pisarki. Autorka buduje swoj± opowie¶æ z ludzkich uczuæ, z pragnieñ, trosk, s³abo¶ci. To narracja pisana emocjami, z wieloma zwrotami akcji, które potêguj± poruszenie w odbiorcy.
Pisarka obszernie opisuje wszelkie zdarzenia z codzienno¶ci bohaterów, z pieczo³owito¶ci± oddaje siê szczegó³om. Dziêki temu przygotowuje grunt pod kluczowe wydarzenia, charakteryzuje osoby oraz ich ¶rodowisko, tworzy odpowiedni± atmosferê, przykuwa nasz± uwagê oraz daje poczucie swego rodzaju wiêzi z postaciami. Chamberlain anga¿uje nas w tê opowie¶æ, wskazuje zbiór pewnych wspólnych do¶wiadczeñ i uczuæ. To dlatego tak ³atwo przychodzi nam uto¿samiæ siê z bohaterami, dzieliæ z nimi emocje i prze¿ywaæ ich problemy.
„¦wiat³o…” znakomicie pokazuje, jak bardzo subiektywni jeste¶my pod wp³ywem uczuæ. Idealizujemy obraz kogo¶, kogo kochamy, kto nam pomóg³ lub czym¶ siê zas³u¿y³. Chamberlain stara siê odnale¼æ ró¿nicê miêdzy mi³o¶ci± a obsesj±, ustaliæ granicê miêdzy nimi. Pyta tak¿e o istotê szczê¶cia. W³a¶ciwie dla ka¿dego z g³ównych bohaterów co innego jest szczê¶ciem i spe³nieniem, a pisarka siê a¿ do ich dzieciñstwa, by zbadaæ dlaczego akurat np. Annie potrafi tylko dawaæ, a Paul chce wy³±cznie przyjmowaæ i to tylko od jednej osoby.
Wa¿ne miejsce zajmuj± równie¿ rozwa¿ania o k³amstwach – postaci dobitnie pokazuj±, ¿e jedno niewinne przemilczenie lub ma³e k³amstewko natychmiast uruchamia ca³± lawinê. Chamberlain zdaje siê mówiæ, ¿e w oszukiwaniu bli¼niego nie ma czego¶ takiego jak dobre intencje ( typu „nie chcia³am ciê zraniæ”), nie istnieje ¿adne usprawiedliwienie. Ka¿de k³amstwo boli tak samo mocno i pozostawia zadrê. „¦wiat³o…” to ksi±¿ka o priorytetach i warto¶ciach – bohaterowie przechodz± swoist± metamorfozê i wiele zrozumiej±, ale dopiero, gdy wcze¶niej spadnie na nich nieszczê¶cie.
Poza tematami przewodnimi Chamberlain, jak zawsze, sygnalizuje kilka innych – równie wa¿nych – kwestii. Na przyk³adzie Lacey u¶wiadamia jak wa¿na jest obecno¶æ i wsparcie rodzica oraz prawid³owe wychowywanie nastolatków. Dziewczyna jest zagubiona, znajduje siê w najtrudniejszym punkcie – ju¿ nie jest dzieckiem, ale do doros³o¶ci jeszcze jej brakuje. ¦mieræ matki i nieudolno¶æ ojca pog³êbiaj± w niej poczucie bezradno¶ci i beznadziei. A, jak siê oka¿e, potrzeba tak niewiele, by uszczê¶liwiæ w³asn± córkê. Przy okazji ka¿dej ksi±¿ki amerykañskiej autorki rodz± siê tak¿e pytania o to, co rz±dzi naszym istnieniem – czy to tylko my kreujemy swoje ¿ycie, czy jednak to przewrotny los, a mo¿e przeznaczenie wyznaczaj± nam kolejne ¶cie¿ki?
„¦wiat³o…” to wielkie emocje, ¶wietna proza i wspania³a historia, od której nie mo¿na siê oderwaæ. To pierwsza czê¶æ trylogii, dlatego te¿ nie dziwi, ¿e niektóre w±tki nie zosta³y definitywnie zamkniête. Pozostaje tylko czekaæ z ogromn± niecierpliwo¶ci± na kolejne tomy.
Ciekawa historia, choæ postêpowanie niektórych bohaterów by³o dla mnie nie do przyjêcia. Czyta³o siê dobrez, ale znam lepsze pozycje tej autorki ;)
Ksi±¿ka „¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ” napisana przez Diane Chamberlain to pierwszy tom serii Kiss River. G³ówne skrzypce graj± tu dwie kobiety oddana pracy chirurg Oliva Simon i umieraj±ca na jej zmianie artystka Annie O'Neill. Przygl±damy siê losom Olivii i wraz z ni± odkrywamy przesz³o¶æ Annie. W ksi±¿ce mo¿na znale¼æ sercowe zawi³o¶ci, ¿yciowe tajemnice, trudno wybaczalne k³amstwa, du¿e emocji i wzruszeñ. Akcja wci±ga, zaskakuje, trudno oderwaæ siê od czytania. Jestem zauroczona t± ksi±¿k±!
Diane Chamberlain to jedna z moich ulubionych autorek, dlatego chêtnie siêgnê³am po jej kolejn± ksi±¿kê. Tym razem historia opowiada o ma³¿eñstwie przechodz±cym kryzys i poznaje siê te¿ historie ¿ycia Annie, kobiety, któr± wszyscy mieszkañcy uwa¿ali za ¶wiêt±, ale czy na pewno taka by³a. O tym ju¿ w ksi±¿ce.
Historia nie urzek³a mnie jako¶ szczególnie, ale mi³o spêdzi³am czas. Odkrycie tajemnicy mnie zaskoczylo, chocia¿ przyznam, ¿e dra¿ni³o mnie ekscytowanie siê Annie przez Paula na ka¿dym rozdziale powie¶ci. Zaciekawi³a mnie opowie¶æ na temat latarni Kiss River. Zaciekawi³o mnie jak potocz± siê dalsze losy bohaterów.
Piêkne krajobrazy, ciekawe postaci, trójk±t z duchem zmar³ej Annie w tle i mega trudne relacje miêdzyludzkie. To co zaczyna siê banalnie - m±¿ zostawia ciê¿arn± ¿onê bo kocha zmar³± idealistkê, koñczy siê obrócone o 180 stopni. Nikt nie jest taki jak siê wydaje na pierwszy rzut oka, wszyscy maj± swoje g³êbokie tajemnice, ale prawda jak zawsze w koñcu wychodzi na jaw i oczyszcza atmosferê. Polecam!
To ju¿ moja druga powie¶æ tej autorki i po raz kolejny ¿al mi by³o,¿e to juz koniec, gdy dotar³am do ostatniej strony..powie¶c wci±gaj±ca, poruszaj±ca i niedaj±ca siê zapomnieæ po skoñczeniu czytania.. Postaci skonstruowane w sposób, budz±cy ciekawo¶æ czytelnika, który zadaje sobie pytanie co kierowa³o t± osob±,¿e postêpowa³a tak a nie inaczej. Bardzo dobra obyczajówka dotykaj±ca nie³atwych spraw naszego ¿ycia.
Czy mo¿na budowaæ szczê¶cie na cierpieniu innych? Czy jest cieñ nadziei na ukojenie sumienia i odkupienie winy? Czy w¶ród tylu krzywd jest miejsce...
Rodzinny dramat, mroczna tajemnica i grzechy z przesz³o¶ci...Kiedy m±¿ Kayli Carter ginie w wypadku na budowie ich wymarzonego domu, kobieta wie, ¿e ze...
Przeczytane:2022-04-24, Ocena: 5, Przeczyta³am,
MI£O¦Æ, CZY OBSESJA?...
Diane Chamberlain to pisarka, która nie przestaje mnie zaskakiwaæ. Przeczyta³am ju¿ kilkana¶cie jej ksi±¿ek, a mimo to w ka¿dej nastêpnej znajdujê co¶ nowego, osobliwego. Najczê¶ciej ma to zwi±zek z sam± fabu³± powie¶ci, opisywana historia ma zazwyczaj w sobie pewn± ¶wie¿o¶æ, niepowtarzalno¶æ i tym samym staje siê dla mnie mniej lub bardziej zaskakuj±ca. Do tego dochodz± emocje, ciekawe w±tki obyczajowe i spo³eczne oraz intryguj±cy i charakterystyczni bohaterowie, którzy zapadaj± w pamiêæ na d³u¿ej.
Tak siê w³a¶nie dzieje w przypadku ksi±¿ki "¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ" rozpoczynaj±cej trzy tomowy cykl "Kids River". Autorka przenosi nas do Outer Banks w Karolinie Pó³nocnej, gdzie mieszkaj± Olivia Simon i Paul Macelli - ma³¿eñstwo z kilkuletnim sta¿em. Ona jest lekarzem pogotowia, a on pracuje jako dziennikarz w miejscowej gazecie. Niestety w ich zwi±zku nie dzieje siê dobrze. Paul nie mo¿e sobie poradziæ z dawnym, m³odzieñczym uczuciem do piêknej i charyzmatycznej kobiety, artystki i spo³ecznicy uwa¿anej niemal za ¶wiêt± - Annie O'Neill, z któr± rozsta³ siê przed kilkunastoma laty. Kobieta wci±¿ jest jego bogini± i na ka¿de wspomnienie ze wspólnej przesz³o¶ci serce mê¿czyzny zaczyna szybciej biæ. Sytuacja jest na tyle niekomfortowa, ¿e Annie mieszka wraz z mê¿em i dzieæmi w tej samej okolicy. Czêste spotkania, choæby przypadkowe, s± nieuniknione, tym bardziej, ¿e oboje maj± s³abo¶æ do pewnego osobliwego miejsca - wiekowej latarni morskiej posadowionej na brzegu oceanu w Kiss River, której przysz³o¶æ jest zagro¿ona...
Olivia zdaje sobie sprawê ze s³abo¶ci mê¿a i próbuje siê zdystansowaæ do tej niezdrowej sytuacji. Najczê¶ciej ucieka w pracê, wiele czasu spêdza na dy¿urach, jednak wci±¿ stara siê usprawiedliwiaæ coraz bardziej surrealistyczne zachowania mê¿a. Sprawy jeszcze bardziej siê komplikuj±, gdy Annie trafia do szpitala z ran± postrza³ow± klatki piersiowej i to w³a¶nie Olivia podejmuje próbê ratowania ¿ycia tej kobiety. Od tego czasu losy obu rodzin jeszcze mocniej siê ze sob± splataj±, a sekrety skrywane przez lata do¶æ niespodziewanie wychodz± na jaw.
Co kryje zagadkowa przesz³o¶æ bohaterów i z jakimi wyzwaniami bêd± musieli siê zmierzyæ przeczytacie na stronach ksi±¿ki. Zdradzê tylko, ¿e historia kryje sporo niespodzianek, a jej lektura dostarczy wielu ekscytuj±cych wra¿eñ.
Czytaj±c tê ksi±¿kê przez ca³y czas zastanawia³am siê nad faktem, jak ³atwo pomyliæ mi³o¶æ z obsesj± i jak niszcz±ce mo¿e to byæ uczucie nie tylko dla osób bezpo¶rednio uwik³anych, ale tak¿e dla ich otoczenia. Niezdrowa fascynacja, choæ czêsto nie wydaje siê niczym z³ym, mo¿e siê naprawdê kiepsko zakoñczyæ.
Opowie¶æ obfituje w ca³y ocean pozorów, sprzeczno¶ci i niedomówieñ, które musz± wreszcie ust±piæ pierwszeñstwa prawdzie, która mo¿e okazaæ siê szokuj±ca i bolesna zarazem. Uchodz±ca w swoim otoczeniu za ¶wiêt± Annie O'Neill nie przekona³a mnie do siebie, choæ urzek³y mnie jej piêkne witra¿e, które stara³am siê sobie wyobraziæ. Na szczê¶cie autorka pos³uguje siê na tyle obrazowym stylem i plastycznym jêzykiem, ¿e bez wiêkszego trudu mog³am odtworzyæ w my¶lach piêkno tych prac. A Annie... Okaza³a siê czaruj±c± manipulantk±, która wyrz±dzi³a sporo z³a swoim najbli¿szym. A paradoks polega na tym, ¿e nadal by³a postrzegana przez otoczenie jako kobieta idealna. Zachowanie Paula mocno mnie irytowa³o i szczerze mówi±c, cieszê siê, ¿e jego losy potoczy³y siê w³a¶nie w taki sposób. Alec, m±¿ Annie zdecydowanie bardziej przypad³ mi do gustu, podobnie jak Olivia, której od pierwszych stron kibicowa³am. Jednak moj± ulubion± bohaterk± okaza³a siê Mary Poor - latarniczka, jak j± nazywali miejscowi, mieszkanka latarni w Kiss River - starsza kobieta, z któr± mo¿na by³oby przys³owiowe konie kra¶æ.
Diane Chamberlain podjê³a w tej powie¶ci sporo wa¿nych tematów, jak chocia¿by ograniczone zaufanie wobec dzieci i m±dre wyznaczanie granic, które pomog± prawid³owo ukszta³towaæ m³odego cz³owieka. Istotne sta³o siê te¿ prze¿ywanie ¿a³oby, z któr± ka¿dy musi sobie poradziæ na swój w³asny sposób, ale poszczególne jej etapy s± zawsze sta³e i niezmienne. Kolejnym wa¿nym problemem okaza³a siê zdrada, przyznanie siê do winy i jej wybaczenie. Ale tak¿e próba na¶ladowania kogo¶, kim siê nie jest, co mo¿e rodziæ obsesyjne zachowania.
"¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ" to inteligentna historia zmuszaj±ca do przemy¶leñ i wyci±gania w³asnych wniosków. To opowie¶æ, w której bez trudu mo¿na siê zatraciæ i delektowaæ urokami Outer Banks. To tak¿e ksi±¿ka, która stanowi swego rodzaju preludium do dalszych, mam nadziejê równie interesuj±cych, wydarzeñ. Ju¿ nie mogê siê doczekaæ kolejnego spotkania ze star± latarni±, która ucierpia³a podczas sztormu, a przecie¿ zapewne skrywa jeszcze sporo tajemnic. Mam nadziejê, ¿e i Wy, Drodzy Czytelnicy, czujecie siê mocno zaintrygowani.