Okładka książki - AI-gent. Mroczne kody. Algorytm

AI-gent. Mroczne kody. Algorytm

Tom 1 cyklu AI-gent

"Niebezpiecznie dobre" - Vincent V. Severski.

Wejdź do świata zbrodni, hakerów i cybersłużb.

Jak daleko posuną się ludzie, by zdobyć dostęp do sztucznej inteligencji?

Stworzyć program, który namierzy każdego przestępcę i szpiega w sieci - brzmi jak marzenie. Dla genialnego programisty Karola Koppela, pracującego dla rządu USA, to rzeczywistość. Jego dzieło - przełomowa sztuczna inteligencja - nazywa się ZEUS. Ale właśnie zamieniło się w koszmar.

Koppel znika wraz z dostępem do programu. Niemal w tym samym momencie z ambasady Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej w Warszawie wypływa gigantyczny transfer danych. Zaczyna się polowanie. Na scenę wkraczają twarda policjantka z Komendy Stołecznej Policji, agent ABW depczący po piętach Koreańczykom i CIA, która... skupia się na własnych problemach. Wszyscy szukają Koppela. Każdy ma swoje cele i nikt nikomu nie ufa. ZEUS bowiem to cyfrowy klucz, który otwiera wszystkie drzwi. A w grze o taką stawkę nie ma przyjaciół. Są tylko poszczególni gracze.

Czy Koppel uciekł? A może go porwano? Kto jest zdrajcą w tej grze wywiadów? Komu tak naprawdę zagrażał program?

Zapnijcie pasy. W tej rozgrywce jedynym algorytmem są ludzkie żądze i strach.

Pierwszy tom trylogii ,,AI-gent. Mroczne kody"

Informacje dodatkowe o AI-gent. Mroczne kody. Algorytm:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2026-03-24

Tagi: Thrillery i suspens Thrillery szpiegowskie Thrillery naukowe (technothriller)

POLECANA RECENZJA

Kup książkę AI-gent. Mroczne kody. Algorytm

Opinie o książce - AI-gent. Mroczne kody. Algorytm

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2026-04-07, Ocena: 6, Przeczytałam,
Obawiacie się sztucznej inteligencji i życia pod dyktando algorytmu? To już się dzieje! Kiedyś takie zagrożenia pojawiały się w prozie science fiction, a teraz stają się punktem wyjścia dla sensacji i powieści szpiegowskich. W.P. Rdzanek oddaje właśnie w ręce czytelników pierwszy tom trylogii. Algorytm wciąga bez reszty i naprawdę zaskakuje! To coś bardzo świeżego na naszym rynku, rozrywka na naprawdę wysokim poziomie. Karol Koppel, programista pracujący nad zaawansowaną sztuczną inteligencją, przepada bez wieści. Wraz z nim znika dostęp do stworzonego przez niego systemu. Technologia (program o nazwie ZEUS), którą stworzył, w niepowołanych rękach może stać się narzędziem kontroli – może śledzić i identyfikować ludzi w sieci. W praktyce oznacza to jedno: kto go posiada, ten ma przewagę. - Karola nie ma w domu – powiedział cicho, a zdanie to zawisło w zatęchłym powietrzu. – Nic nie wskazuje na to, żeby wyjechał. Idę na policję zgłosić zaginięcie. Dopiero wypowiadając ostatnie słowa, Tomasz zdał sobie sprawę, że jego siostrzeniec naprawdę zniknął i że od rozmowy z Grzegorzem czuje specyficzny, przenikliwy chłód. Był to ten sam rodzaj zimnego dreszczu, który poczuł cztery lata temu, gdy w słuchawce telefonu usłyszał obcy, pozbawiony emocji głos mówiący o wypadku na Bałtyku. W sprawę angażują się policjanci z Warszawy, służby specjalne, a nawet zagraniczne agencje. Każdy działa na własnych zasadach, a stawka

AI-gent. Mroczne kody. Algorytm - opinie o książce

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2026-03-26, Ocena: 5, Przeczytałam,

,,Algorytm" to powieść, którą W.P. Rdzanek debiutuje na rynku literatury szpiegowskiej, a zarazem otwiera trylogię AI-gent. Mroczne kody. Jest to historia, której choć bazą są wątki cyfrowe, to jednak toczy się przede wszystkim w realnej, fizycznej rzeczywistości - to po prostu śledztwo w sprawie zaginięcia, w które angażują się tajni agenci i służby specjalne. Wyróżnia się jednak tym, że jest w nim miejsce także na element zwyczajni ludzki, zaniepokojonych najbliższych zaginionego naukowca, którzy postanawiają poszukać go na własną rękę. I to właśnie jest w niej warte uwagi - to że nie ma tu super agentów, a ludzie, którzy zwyczajnie popełniają błędy, czy narażeni są na ingerencję przypadku. Intryga prowadzona jest tempem przyjemnie dynamicznym, a choć ilość postaci może momentami przytłaczać, to też zapewnia historii bardzo ciekawy charakter - akcja toczy się w kilku państwach, a codzienność postaci oddana jest na tyle dokładnie, że między innymi często mamy okazję zaglądać im w talerze. Nie jest to oczywiście powieść bez wad - autor czasami popada w przesadę, jednak to detale, które przy debiucie nie stanowią dużego problemu, a są czymś, co na przyszłość można wypracować. Ważna jest lekkość stylu i umiejętność ciekawego łączenia wątków, które, mimo że fikcyjne, jednak zakorzeniają nas w aktualnej rzeczywistości. I to w "Algorytmie" jest, co daje mi nadzieję na więcej dobrej literatury szpiegowskiej tego autora - na pewno będę chciała śledzić jego dalszy rozwój!

AI-gent. Mroczne kody (#2). Akord
W.P. Rdzanek0
Okładka ksiązki - AI-gent. Mroczne kody (#2). Akord

W świecie cyfrowych zagrożeń śmierć nadchodzi z najmniej oczekiwanej strony. Posłuchaj uważnie. Ten akord może być ostatnim, co usłyszysz. Drugi tom...

Opad
Opad