Prędkość. Adrenalina. Miłość. Ostatni wyścig Błyska, który goni demony przeszłości. Błysk, czyli Bartek Kamiński, to samotnik żyjący na krawędzi, zdolny programista, członek burzowego teamu, przyjaciel Tajfuna i Pioruna. Jego życie to szybkie samochody, jeszcze szybsze decyzje i ból straty, który nie pozwala mu zaznać spokoju. Pięć lat temu podjął złą decyzję, która zaważyła na wszystkim. Od tamtej pory każda noc na torze jest jego ucieczką - albo próbą konfrontacji z samym sobą. Marika - redaktorka książek, która stara się poukładać sobie codzienność po tragedii. Po śmierci bliskiej osoby stanęła przed ważnym wyborem i teraz jej życie ukierunkowane jest tylko na jedno - wychowanie małego chłopca. Jednak los nie daje jej odetchnąć. Kiedy poznaje Błyska, zastanawia się, czy powinna wchodzić w relację z tak poranionym człowiekiem. W świecie pełnym ostrych zakrętów i niebezpiecznych wyścigów uczucia Bartka i Mariki muszą skonfrontować się z tajemnicą, która może zniszczyć wszystko. Gdy przeszłość dogania ich na Hot Fire, Błysk podejmuje decyzję, która może być jego ostatnią. Ale w miłości, jak na torze, najważniejsza jest odwaga. Czy prędkość i emocje mogą wygrać z bólem? Czy miłość odnajdzie drogę w świecie pełnym ryzyka? Hot Fire to historia o zemście, wybaczeniu i odnajdywaniu nadziei na nowo - tam, gdzie wszystko wydaje się już stracone.
Wydawnictwo: 0
Data wydania: 2025-03-20
Agnieszka Lingas - Łoniewska w swoich książkach tworzy bohaterów z ciężką przeszłością. Takich, których życie konkretnie naznaczyło, a ich przeszłość ciagnie się za nimi i co rusz daje o sobie znać. Do tego stwarza burzliwy klimat, pełen emocji, napięć, adrenaliny. Strach miesza się w jej książkach z ekscytacją, ale też uczuciem, które spada jak grom z jasnego nieba na bohaterów. Niegrzeczni chłopcy odkrywają w sobie dotąd nieznane uczucie i mają szansę na lepsze życie.
Trzeci tom serii Hot Fire ,,Błysk" łączy w sobie to wszystko, co wyżej napisałam plus dochodzą do tego nielegalne wyścigi samochodowe, używki i tajemnice. Autorka nie boi się również poruszyć tematu depresji, która wyniszcza człowieka od środka. Lubię, jak autorzy poruszają trudne tematy, o ile robią to mądrze i realnie. Tutaj nie mam nic do zarzucenia. Poznajemy w tej części Bartka zwanego Błyskiem, przyjaciela Tajfuna i Pioruna oraz redaktorkę książek- Marikę. Czy tych dwoje ma szansę stworzyć coś pięknego? Czy pomogą sobie wzajemnie? Czy wręcz przeciwnie przerośnie ich to i zwycięzcy coś innego?
Niesamowicie wciągająca, jak każda Pani Agnieszki. W świecie pełnym ryzyka nic jest proste, ale autorka tworzy tak, że czyta się jej książki jednym tchem. Kocha się każdego faceta, którego wykreuje autorka pomimo, że to naprawdę niegrzeczni faceci. Ta seria to moc wrażeń. Kocham również playlisty. Przy każdym rozdziale włączam sobie po cichu i słucham. Od razu inne emocje buzują we mnie.
Polecam każdemu kto lubi konkretnie, mocno i na temat. ?
NEW ADULT O TRUDNEJ MIŁOŚCI. Anthony Tolland chodzi do ostatniej klasy prywatnego amerykańsko-polskiego liceum, często wpada w złość i za pomocą pięści...
Zakręty losu to książka o miłości pierwszej, nieoczekiwanej i niezwykłej. Jej siła jest tak wielka, że odmienia ludzi i zdarzenia. I chociaż prowadzi...
Przeczytane:2025-05-19, Ocena: 5, Przeczytałem, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku,
To moje kolejne spotkanie z twórczością autorki. Za mną w zasadzie większość jej powieści i podtrzymuje, że nie bez powodu Pani Agnieszka nazywana jest dilerką emocji. Książka "Błysk" jest trzecim tomem serii "Hot fire" i chociaż każda książka opowiada o innej parze bohaterów to najlepiej czytać je w odpowiedniej kolejności żeby zrozumieć wszelkie zależności oraz ciąg przyczynowo - skutkowy wszystkich wydarzeń. W książce znajdziemy motyw drugiej szansy oraz spotkania po latach. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny co sprawia, że książkę czyta się niezwykle szybko, ja pochłonęłam ją w jedno popołudnie i nie odłożyłam póki nie przeczytałam ostatniego zdania. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana i dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie zostali naprawdę świetnie wykreowani. Są autentyczni, mają swoje tajemnice i demony przeszłości, tak jak my popełniają błędy, postępują pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych kwestiach, podzielając podobne troski i dylematy. Historia została przedstawiona z perspektywy obojga bohaterów co pozwoliło mi lepiej ich poznać, dowiedzieć się co czują, myślą, z czym się borykają każdego dnia, stopniowo mogłam także dowiedzieć się co miało wpływ na to, że są takimi, a nie innymi osobami, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Postać Błyska już mocno zaintrygowała mnie we wcześniejszych tomach, a roztaczająca się nad nim pełna aura tajemniczości jeszcze bardziej wzmagała we mnie ciekawość i nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła w końcu poznać jego historię.. a ta całkowicie mnie poruszyła, wycisnęła łzy... Zrozumiałam dlaczego mężczyzna zachowywał się w taki, a nie inny sposób.. Jeśli chodzi o Marikę, to ona całkowicie skradła moje serce. Byłam pod wrażeniem jej wrażliwość, opiekuńczości, odpowiedzialności i ogromnej miłości jaką darzy bliskie sobie osoby. Ogromnie współczułam jej tego z czym była zmuszona się mierzyć i jednocześnie z całych sił jej kibicowałam i chciałam dla niej jak najlepiej. Dla obojga chciałam wszystkiego co najlepsze, bo naprawdę na to zasługiwali. Relacja Bartka i Mariki została w świetny sposób poprowadzona. Od ich pierwszej chwili dało się wyczuć pewne przyciąganie, nić porozumienia między nimi, która z każdym kolejnym spotkaniem przybierała na sile. Niemniej jednak oboje borykali się ze swoimi demonami, które znacząco wpływały na ich egzystencję i w pewnym sensie ich blokowały. Wszystko między nimi toczyło się swoim rytmem, pozwalając Czytelnikowi skupić się na gestach, słowach i odczuciach im towarzyszących. Bardzo podobały mi się momenty kiedy bohaterowie stopniowo otwierali się przed sobą, troszczyli o siebie, wspierali. Coś pięknego. Ważna rolę w tej historii odgrywają postaci drugoplanowe, które wprowadzają sporo zamieszania do życia głównych bohaterów, dostarczając tym samym wielu skrajnych emocji i wrażeń. Istotnym elementem tej historii są również nielegalne wyścigi samochodowe. Zdecydowanie czuć tutaj sporą dawkę adrenaliny, ekscytacji, niebezpieczeństwa i rywalizacji. To co również została w niesamowity sposób przedstawione to przyjaźń chłopaków - Tajfuna, Pioruna i Błyska. Mężczyźni w każdej chwili mogli na siebie liczyć, wpierali się w trudnych chwilach. Każdemu życzę takich przyjaciół. Autorka w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich. Mowa o stracie bliskiej osobie, radzeniu sobie z żałobą i wyrzutami sumienia, opiece nad małym dzieckiem, wybaczaniu samemu sobie oraz innym. Uwierzcie, że zaczynając czytać tą książkę nie spodziewałam się aż takiej bomby emocjonalnej. Naprawdę. Każda kolejna strona wyzwalała we mnie całą gamę emocji! Pisarka udowadnia, że wszystko dzieje się po coś, że nic nie jest dziełem przypadku, a ludzie pojawiający się "niespodziewanie" na naszej drodze znajdują się na niej nie bez przyczyny. "Błysk" to emocjonująca oraz poruszająca historia dająca nadzieję na lepsze jutro oraz pokazująca, że po każdej burzy wychodzi słońce, czasami trzeba po prostu trochę dłużej na nie poczekać. Świetnie spędziłam czas z tą książką i żałuję, że to już koniec mojej przygody z chłopakami z Hot Fire. Polecam!