Okładka książki - Córki imama (#1). Zanim nastanie świt

Córki imama (#1). Zanim nastanie świt

Tom 1 cyklu Córki imama

Pana głowa nie wytrzyma kolejnych ciosów, panie El-Mani." Tymi słowami Zayd - znany bokser i duma swojego miasta - żegna się z ringiem i dotychczasowym życiem. Przez lata znał tylko walkę: tę w ringu i tę o uznanie. Teraz zostaje z ciszą, pytaniami i pustką. Postanawia coś zmienić. Może wreszcie się ustatkować? Tylko jak to zrobić, kiedy jedyne, co zna, to dyscyplina, rygor i samotność? W tle marokańskich krajobrazów - gdzie zapach oliwek miesza się z nawoływaniem muezina, a słońce pali niebo na biało - Zayd spotyka ją. Kobietę, która wierzy w tego samego Boga, ale rozumie wiarę zupełnie inaczej. Dzieli ich wszystko - kultura, wychowanie, spojrzenie na świat. Łączy jedno: Allah. Czy to wystarczy, by połączyć dwa światy, zanim nastanie świt?

Informacje dodatkowe o Córki imama (#1). Zanim nastanie świt:

Wydawnictwo: 0
Data wydania: 2025-08-27

Tagi: romans Literatura obyczajowo-rodzinna Sagi rodzinne Beletrystyka - religia i duchowość Romans współczesny

Kup książkę Córki imama (#1). Zanim nastanie świt

Córki imama (#1). Zanim nastanie świt - opinie o książce

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2025-08-09, Ocena: 6, Przeczytałam,

💜„ZANIM NASTANIE ŚWIT” to historia,która porusza serce czytelnika.Wszystko to za sprawą poznawania prawdy dziejących się w domu bohaterek wychowanych w kulturze islamu. Brutalne szczegóły z panujących zasad wyciskały ze mnie łzy. 💜Muszę wspomnieć,że historia jest inspirowana prawdziwymi osobami i wydarzeniami,które autorkę zainspirowały z pobytów w jednym z krajów Margrabu.To atut historii-poznajemy bolesną prawdę dziejącą się gdzieś daleko,choć o tym się nie mówi!

💜Powieść ukazuje siostrzane wsparcie na przykładzie Sary.Ona nie martwi się o siebie,martwi się o młodsze siostry,chorą matkę i nawet starszą siostrę,która pragnie uciec z piekła w którym żyje.Obraz ojca dziewczyn powodował u mnie złość i niezrozumienie-był panem w domu,który niszczył najbliższych,a dla innych-wzrokowy ojciec!

🤍Zayd-o nim mogłabym wiele pisać.Potrafił iść na ustępstwa,by Sara spojrzała na niego przychylnym wzrokiem.Walczy o swoje,choć często jest na przegranej pozycji.Swoją cierpliwością,oddaniem i uległością mnie ujął.Z wyglądu wielki i niebezpieczny mężczyzna,a przy Sarze „oaza spokoju”
🤍Sara-dziewczyna anioł,która myśli o wszystkich,nie patrząc na swoje niedogodności.

💜„Zanim nastanie świt” to nie tylko historia bohaterów z dwóch różnych światów,ale również opowieść o poświęceniu,walce o dobro bliskich,trwaniu przy swoich religijnych wartościach i uwierzeniu,że mężczyzna może być dobry dla żony.Sara jest przykładem,że muzułmanki nie mają słowa sprzeciwu wobec ojca przy wyborze męża.

💜To opowieść,która wyrywa w serce ślad i pozostaje na długo w pamięci.Nie jest to typowy romans z motywem age gap i aranżowanym małżeństwem.To historia przedstawiająca różnice kulturowe i rzeczywistość powodującą niemoc i strach.POLECAM

Nie będę prezentem
Edyta Kene0
Okładka ksiązki -  Nie będę prezentem

Rozgrywka, w której stawką jest... ona Klub na Chmielnej, środek nocy. Trzech mężczyzn rozgrywa partię pokera. Karolowi Miłkowi, uzależnionemu od hazardu...