Kasia postanawia wziąć udział w zawodach pływackich na basenie.
Karol i Wojtek idą tam z nią i jej mocno kibicują. Tuż po wydarzeniu dochodzi do zagadkowej sytuacji. Ktoś okradł sklep "Pływak" ze strojami kąpielowymi i akcesoriami do pływania, który znajduje się przed wejściem do pływalni.
Karol przypomina sobie, że pracujący na basenie ratownik Szyszka odbył dziwną telefoniczną rozmowę tuż przed tym jak okradziono sklep, a potem szybko wyszedł z pływalni. Potem widziany był na nagraniach z kamer, z wielką wypchaną czymś torbą. Czy maczał ręce w kradzieży? A może dokonał tego ktoś inny?
Rusza kolejne śledztwo. Detektywi nie spoczną dopóki nie poznają prawdy!
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-09-24
Detektywi z podstawówki znów na tropie !
To już 7 tom z serii o młodych detektywach napisany przez Tym razem dochodzi do kradzieży w sklepie ,,Pływak" na terenie basenu. Pod chwilową nieobecność sprzedawcy skradzione zostają wszystkie akcesoria pływackie, po powrocie znajduje puste półki i złoty kolczyk.
Kto stoi za zuchwałym włamaniem ? Na to pytanie odpowiedź próbują znaleźć dobrze z już znani z poprzednich części : Kasia, Karol i Wojtek. Tak się złożyło, że feralnego dnia na basenie odbywały się zawody pływackie i detektywi byli na miejscu obserwując zmagania ich koleżanek z klasy. Dzięki temu jeden z chłopców był świadkiem tajemniczej rozmowy telefonicznej ratownika Szyszki, który chwilę później opuścił halę basenową...
Właścicielka basenu oprócz poinformowania policji postanowiła współpracować z nastolatkami, z chęcią udostępniła monitoring, na którym dzieci zobaczyły bardzo ciekawe rzeczy.
Bardzo fajnie skonstruowana historia, która do samego końca skrywała tajemnice co się tak właściwie stało w sklepie. Dobrze się przy tej historii nagłówkowaliśmy jednocześnie znakomicie się bawiąc czytając historię po rozdziale co wieczór :)
To już kolejny, siódmy tom przygód detektywów z podstawówki. W tym tomie Alicja Sinicka zdecydowała się umieścić akcję na basenie! Młodzi detektywi tym razem mogą liczyć na dodatkową porcję emocji, w związku z zawodami pływackimi, w których udział bierze Kasia. Rywalizacja będzie bardzo zacięta, a zagadka, którą przyjdzie im rozwiązać, nieźle poplątana. No bo kto chciałby okraść basenowy sklepik z kostiumami, okularkami i maskami? Czy był to jakiś przypadkowy osobnik w myśl zasady, że okazja czyni złodzieja? A może była to zemsta na właścicielce? Nic nie zdradzam, aby się przekonać, będziecie musieli sięgnąć po tę książkę, a zapewniam, że warto!
Autorka prowadzi fabułę w taki sposób, że nietrudno wyobrazić sobie dzieciaki, które podążają tropami znalezionymi na miejscu przestępstwa. Ich wywody są logiczne, a kolejne odwiedzane miejsca i przepytywane osoby, wnoszą do sprawy kolejne wątki. Zarówno dziecko, jak i dorosły czytelnik, może się przy tej lekturze dobrze bawić! Zachęcam do sięgnięcia o tę książkę, a jeśli nie znacie jeszcze Detektywów z Podstawówki, to polecam też pozostałe tomy z tej serii!
Wciągająca i pełna zwrotów akcji historia szkolnych przyjaciół, dla których prawda jest zawsze najważniejsza. Gdy pewnego dnia ze szkolnej biblioteki znika...
To miała być wspaniała zimowa noc na Mazurach. Zmieniła się jednak w koszmar. Amelia cudem ocalała z tragedii, która rozegrała się w 2002 roku na wyspie...
Przeczytane:2025-10-13, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
"Tajemnica ratownika Szyszki" to kolejny tom z serii "Detektywi z podstawówki". Alicja Sinicka po raz kolejny porywa czytelnika w wir emocjonującego śledztwa. Zarówno młodszy i starszy czytelnik bierze udział w rozwiązaniu zagadki.
Basen, zawody, znikające okularki, kradzież i tajemnica .Dzieje się tak dużo ,że ciężko oderwać się od lektury.
Kiedy sklepik "Pływak" zostaje okradziony oczywiście Kasia, Karol i Wojtek ruszają tropem złodzieja. Kolczyk w kształcie choinki, błotniste ślady i podejrzany ratownik . Wszystko wskazuje na szybki plan złapania zlodzieja. Niestety nie wszystko jest takie proste. Kto stoi za kradzieżą w sklepie i co go do tego skłoniło? Czy Kasia zwycięży w zawodach? Jaką tajemnicę ukrywają ratownicy?
Tego oczywiście nie mogę Wam zdradzić.
Musicie sami się przekonać czytając książkę. Gwarantuje Wam świetną, pełna emocji zagadkę, przy której nie będziecie się nudzić.