"Na ¶rodku pod³ogi le¿a³y zw³oki mê¿czyzny. By³ niewiele ponad ¶redniego wzrostu. Zaatakowano go z dzik±, niewiarygodn± brutalno¶ci±. Na jego ramionach i piersiach widnia³ tuzin ran, a g³owê roztrzaskano mu prawie na miazgê" - fragment powie¶ci
Wydawnictwo: Dolno¶l±skie
Data wydania: 1988 (data przybli¿ona)
Kategoria: Literatura piêkna
Tytu³ orygina³u: The Labours of Hercules
Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Gra¿yna Jesionek
S± chwile, w których mamy ochotê dowie¶æ swojej warto¶ci, wspi±æ siê na wy¿yny w³asnych mo¿liwo¶ci i dokonaæ czego¶ spektakularnego, absolutnie niespodziewanego i niezwyk³ego.
S³ynny detektyw, Herkules Poirot, cz³owiek fizycznie zupe³nie niepodobny do swojego mitologicznego odpowiednika, postanawia wykazaæ, i¿ nie nosi jego imienia bez powodu. Przed ostatecznym porzuceniem kariery wpada na b³yskotliwy plan wykonania dwunastu ostatnich zleceñ, które sta³yby siê zwieñczeniem jego pracy, kropk± nad "i". Wkrótce okazuje siê, ¿e wszystkie zadania nosz± w sobie podobieñstwo do prac mitologicznego bohatera. Nieoczekiwanie staj± siê celn± ripost± na dokonania herosa.
Ju¿ od pierwszych stron, ba!, nawet zdañ staje siê doskonale wyczuwalny specyficzny styl Agathy Christie. Raczej oszczêdna w s³owa, ch³odna i rzeczowa królowa krymina³u buduje narracjê w sposób zaskakuj±cy. Zupe³nie "z boku", bez emocji. Nie nak³ada ¿adnych filtrów na otaczaj±c± czytelnika rzeczywisto¶æ, nie stosuje emocjonalnych zmy³ek, maj±cych wyprowadziæ czytaj±cego w pole. Wrêcz przeciwnie, dok³adnie prezentuje ¶wiat i pozwala czytelnikowi rozejrzeæ siê po nim samemu, jakby niepodlegle od odczuæ i spostrze¿eñ Poirota. Ka¿da z prac staje siê po czê¶ci prac± ka¿dego z nas. Dziêki temu mamy szansê rozpocz±æ pojedynek z jednym z najs³awniejszych detektywów w historii literatury. Kto pierwszy dojdzie prawdy? I czyja hipoteza oka¿e siê s³uszna?
Charakterystyczna jest tak¿e ca³a atmosfera powie¶ci. Mo¿na nazwaæ j± atmosfer± jesiennego Londynu. Ch³odna, surowa, deszczowa (?), a do tego pe³na elegancji, taktu, wysmakowania, specyficznego, ale ujmuj±cego uroku. No i nieod³±cznej odrobiny ironii w wydaniu i¶cie angielskim. Agatha jest prawdziw± specjalistk± w poczynionych mimochodem, wywa¿onych, uszczypliwych uwagach, o których nigdy nie wiadomo czy s± na serio, czy te¿ nie.
Moje pierwsze spotkanie z Christie raczej mnie nie zachwyci³o. To nieodpowiednie s³owo. "Dwana¶cie prac Herkulesa" to klasyczny (w pe³nym tego s³owa znaczeniu) krymina³, który potrafi siê spodobaæ. (Najlepiej smakuje przy fili¿ance aromatycznej, angielskiej herbaty!). Warto siê z nim zetkn±æ, choæby dlatego, ¿e tak "wypada". Zreszt± tak samo, jak wypada czytaæ Sienkiewicza, Mickiewicza, To³stoja czy Kafkê. Mimo to wszystkie te "ochy i achy" naprawdê trudno mi zrozumieæ. Agatha jest i bêdzie królow± krymina³u, ale to nie znaczy, ¿e spod jej pióra wychodzi³y arcydzie³a. Dla mnie to zbyt wielkie s³owo.
A który Herkules jest wspanialszy? Przekonajcie siê sami!
Oto wspó³czesny Herkules, jak¿e odmienny od tego niesmacznego wizerunku nagiego osobnika z przerostem miê¶ni, wywijaj±cego maczug±. Ot, ma³a, zwarta postaæ, tak bardzo na miejscu, w wielkomiejskim ubraniu i z w±sem- w±sem o zapuszczeniu jakiego antyczny Herkules nie móg³by nawet marzyæ, w±sem wspania³ym, a zarazem wyszukanym.
"Dwana¶cie prac Herkulesa" to zbiór kilku opowiadañ o ¶ledztwach prowadzonych przez Herkulesa Poirot, który pewnego dnia postanawia, ¿e przed zakoñczeniem kariery wykona dwana¶cie prac jak jego mitologiczny imiennik. Mo¿na tutaj znale¼æ przeró¿ne historie, w¶ród których ka¿dy mi³o¶nik przygód Poirota powinien znale¼æ co¶ dla siebie. Ksi±¿kê czyta siê szybko, ale momentami pojawia siê pewien niedosyt, g³ównie przez to, ¿e opowiadania s± bardzo krótkie. Mimo to jest to ciekawa powie¶æ, wci±gaj±ca od samego pocz±tku i potrafi±ca utrzymaæ tê ciekawo¶æ do koñca pomimo kilku nudniejszych w±tków.
Ciê¿ki ¿ywot Herkulesa
Pewnego dnia Herkules Poirot zainspirowany legend± mitycznym Herkulesie (którego uznaje za prymitywnego osi³ka) postanawia sam wykonaæ dwana¶cie prac, czym ma zamiar udowodniæ, ¿e imiê jego nie jest dzie³em przypadku. Koncepcja wydaje siê ciekawa, a jak z wykonaniem?
Niejednokrotnie powtarza³am i powtarzaæ bêdê, ¿e najwiêksz± si³± krymina³ów Agathy Christie jest misterno¶æ ich fabu³y. Powolne odkrywanie kolejnych czê¶ci uk³adanki, próby u³o¿enia ich w odpowiednich miejscach daj± najwiêksz± satysfakcjê w czasie lektury. Tymczasem w "Dwunastu pracach Herkulesa" to wszystko zosta³o nam odebrane.
Dwana¶cie krótkich opowiadañ kryminalnych, lu¼no powi±zanych ze sob±, nie jest tym, w czym dobrze prezentuje siê Herkules Poirot. W ka¿d± historiê musimy wchodziæ od pocz±tku, poznawaæ nowych bohaterów, nowe fakty i zanim wyczujemy siê w klimat, historia siê koñczy. Nie sposób przeczytaæ ca³± powie¶æ za jednym podej¶ciem, bo zmiecie nas lawina nazwisk bohaterów, których z du¿± doz± prawdopodobieñstwa nie damy rady spamiêtaæ.
Ze wszystkich czê¶ci serii o s³ynnym detektywie, w tej Poirot wypada najmniej korzystanie. Dotychczas jego protekcjonalne traktowanie innych bohaterów (zw³aszcza kobiet) da³o siê przyjmowaæ z przymru¿eniem oka, natomiast w tej do¶æ mocno widaæ, jak bardzo pogl±dy Poirota siê ju¿ zdezaktualizowa³y i o ile ton sympatycznego wujaszka o niemodnych przemy¶leniach wcze¶niej nie razi³ mnie tak bardzo, o tyle w tej czê¶ci by³ on chwilami niezno¶ny.
Obcowanie z Poirotem zawsze bêdzie dla mnie synonimem dobrej rozrywki. "Dwana¶cie prac Herkulesa" sprawdzi siê jako uzupe³nienie serii Agathy Christie, zw³aszcza dla najbardziej zagorza³ych fanów. Gdyby jednak kto¶ chcia³ rozpocz±æ przygodê z t± seri±, to zachêcam by najpierw siêgn±³ po inn± czê¶æ, ¿eby wymienione wady nie zrazi³y go na stracie, co by³oby niepowetowan± strata.
Wed³ug mnie jedna z lepszych lektur szkolnych. Ka¿da z ,,prac" jest zupe³nie inna i ciekawa. Ksi±¿ke czyta siê szybko i przyjemnie. Mo¿e nie jest to powie¶æ detektywistyczna na miarê sherlocka, ale mimo wszystko bardzo fajna. Polecam do przeczytania.
Ksi±¿ka zawiera dwana¶cie opowiadañ detektywistycznych nawi±zuj±cych do 12 prac Herkulesa z mitologii greckiej. Niektóre opowiadania podoba³y mi siê bardziej, niektóre mniej, ale ogólnie my¶lê, ¿e warto siêgn±æ po tê ksi±¿kê.
S³awny detektyw, Hercules Poirot, przed przej¶ciem na emeryturê (i zajêciem siê upraw± dyñ) chce rozwi±zaæ ostatnie dwana¶cie spraw, które bêd± nawi±zywa³y do dwunastu prac s³ynnego herosa. Ksi±¿kê czyta siê z zaciekawieniem, bowiem ka¿dy rozdzia³, to nowa, ¶wie¿a sprawa do rozwi±zania. Dodatkowo nie mog± to przecie¿ byæ sprawy banalne, musz± bowiem nawi±zywaæ do mitów. Tylko gdzie znale¼æ hydrê lernejsk± albo ptaki symfalisjkie?
Panna Marple otrzymuje list od starego przyjaciela, pana Rafiela. Mê¿czyzna, bêd±c na ³o¿u ¶mierci, zwraca siê do s³ynnej pani detektyw z pro¶b± o wyja¶nienie...
Klarysa Hailsham-Brown, m³oda ¿ona wysokiego urzêdnika Ministerstwa Spraw Zagranicznych, uwielbia p³ataæ go¶ciom figle, nic wiêc dziwnego, ¿e gdy pewnego...
Przeczytane:2018-09-07,
Co powiesz na po³±czenie krymina³u i kultury antycznej? W wykonaniu Agathy Christie to po³±czenie idealne, naturalne i sprawia sam± przyjemno¶æ. Ksi±¿ka ta jest spisem prac Herkulesa, a jej pocz±tek wyja¶nia, o co dok³adnie chodzi i ³±czy ze sob± ca³o¶æ. Zaskoczeniem jest to, ¿e nie jest to tylko lu¼ny zbiór prac detektywa.
Na pocz±tku ksi±¿ki g³ównemu bohaterowi postawiony zostaje zarzut, ¿e nie powinien nosiæ imienia mitycznego herosa. Doktor Butron jest mi³o¶nikiem klasyki i krytykiem, który w³a¶nie postawi³ ów zarzut. W czasie odwiedzin u Poirota doszed³ do wniosku, ¿e w niczym nie przypomina on Herkulesa. To w³a¶nie by³o impulsem do odtworzenia dwunastu prac mitycznego herosa, jako ostatnich spraw, których podejmuje siê g³ówny bohater przed zakoñczeniem swojej kariery.
Podczas czytania mo¿emy pobawiæ siê w detektywów; zastanawiamy siê kto, jak i dlaczego. Jak zawsze nie jest to ³atwe do odgadniêcia. Ksi±¿ka trzyma poziom, ciê¿ko tu doszukaæ siê jakichkolwiek mankamentów. Jest taka, jaka powinna byæ powie¶æ detektywistyczna.
Ksi±¿ka napisana jest przystêpnym jêzykiem, potrafi zainteresowaæ, a miejscami jest tak¿e zabawna. Agatha Christie prowadzi nas przez ró¿ne miejsca, przedstawia rozmowy z wszystkimi lud¼mi zamieszanymi w sprawy, podaje nam wszystkie dowody na tacy, jednak nie licznym uda siê znale¼æ sprawcê.
"Dwana¶cie prac Herkulesa" mogê poleciæ m³odszym, jak i starszym czytelnikom, a w szczególno¶ci fanom dobrego, klasycznego krymina³u.