reklama
Zdjęcie - Agatha Christie

Agatha Christie

(1890-09-15) - (1976-01-12)

Agatha Christie to brytyjska autorka kryminałów, uważana za królową gatunku.

Agatha Christie - biografia, życie i twórczość

Agatha Christie, popularna autorka powieści kryminalnych, przyszła na świat 15 września 1890 r. w Torquay. Jest najlepiej sprzedającą się autorką wszechczasów.

Agatha Christie i zagadka zamkniętego pokoju

Wydała ponad 80 powieści i sztuk teatralnych. Ich akcja toczyła się często w zamkniętych pomieszczeniach, a mordercy należało szukać wsród przebywających tam osób. Wniosła wiele nowatorskich rozwiązań do powieści kryminalnej, zakończenia jej książek były nieraz zaskakujące. Jednak uważny czytelnik mógł zawsze rozwiązać zagadkę na własną rękę – pisarka udzielała w trakcie akcji niezbędnych wskazówek.

Stworzyła dwie słynne postacie detyktywów: Herkulesa Poirota oraz panny Marple.

Agatha Christie - życie prywatne

W życiu prywatnym nie zawsze układało jej się dobrze. Pierwsze małżeństwo, którego owocem była córka Rosalind,  było nieszczęśliwe i w 1928 r. skończyło się rozwodem. Dwa lata wcześniej zaginęła na 11 dni, co wywołało spore poruszenie. Nie wiadomo do dziś, czy było to załamanie psychiczne czy próba dodatkowego zwrócenia na siebie uwagi mediów. Podczas I wojny światowej pracowała w szpitalu i jako aptekarka (stąd imponująca w jej powieściach znajomość różnego rodzaju trucizn). W 1930 r. wyszła ponownie za mąż.

W 1971 r. otrzymała Order Imperium Brytyjskiego.

Zmarła 12 stycznia 1976 r. w Wallingford.

Agatha Christie - bibliografia:

1920 Tajemnicza historia w Styles
1922 Tajemniczy przeciwnik
1923 Morderstwo na polu golfowym
1923 Niespodziewany gość
1924 Mężczyzna w brązowym garniturze
1924 Poirot prowadzi śledztwo
1925 Tajemnica rezydencji Chimneys
1926 Zabójstwo Rogera Ackroyda
1927 Wielka czwórka
1928 Tajemnica Błękitnego Ekspresu
1929 Tajemnica siedmiu zegarów
1929 Śledztwo na cztery ręce
1930 Morderstwo na plebanii
1930 Tajemniczy pan Quin
1931 Tajemnica Sittaford
1932 Samotny dom
1932 Trzynaście zagadek
1933 Świadek oskarżenia
1933 Śmierć lorda Edgware’a
1934 Morderstwo w Orient Expressie
1934 Czarna kawa
1934 Parker Pyne na tropie
1934 Tajemnica lorda Listerdale’a
1934 Tragedia w trzech aktach
1935 Śmierć w chmurach
1935 Dlaczego nie Evans?
1936 ABC
1936 Morderstwo w Mezopotamii
1936 Karty na stół
1937 Śmierć na Nilu
1937 Niemy świadek
1937 Morderstwo w zaułku
1938 Rendez-vous ze śmiercią
1939 Dziesięciu Murzynków
1939 Morderstwo to nic trudnego
1939 Boże Narodzenie Herkulesa Poirot
1940 Zerwane zaręczyny
1941 Zło, które żyje pod słońcem
1941 N czy M?
1941 Pierwsze, drugie... zapnij mi obuwie
1942 Noc w bibliotece
1942 Pięć małych świnek
1942 Zatrute pióro
1944 Godzina zero
1945 Rosemary znaczy pamięć
1945 Zakończeniem jest śmierć
1946 Niedziela jest na wsi
1947 Dwanaście prac Herkulesa
1948 Pora przypływu
1949 Dom zbrodni
1950 Morderstwo odbędzie się...
1950 Pułapka na myszy
1951 Spotkanie w Bagdadzie
1952 Pani McGinty nie żyje
1952 Strzały w Stonygates
1953 Kieszeń pełna żyta
1953 Po pogrzebie
1954 Pajęczyna
1955 Entliczek pentliczek
1955 Podróż w nieznane
1956 Zbrodnia na festynie
1957 4.50 z Paddington
1957 Próba niewinności
1959 Kot wśród gołębi
1960 Tajemnica gwiazdkowego puddingu
1961 Tajemnica Bladego Konia
1962 Zwierciadło pęka w odłamków stos
1963 Przyjdź i zgiń
1964 Karaibska tajemnica
1965 Hotel Bertram
1966 Trzecia lokatorka
1967 Noc i ciemność
1968 Wigilia Wszystkich Świętych
1970 Pasażer do Frankfurtu
1971 Nemezis
1972 Słonie mają dobrą pamięć
1973 Tajemnica Wawrzynów
1974 Wczesne sprawy Poirota
1975 Kurtyna
1976 Uśpione morderstwo
1979 Śmiertelna klątwa (pośmiertnie)
1991 Detektywi w służbie miłości (pośmiertnie)

Kalina Beluch


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie

Agatha Christie - książki

Agatha Christie - wiadomości

Agatha Christie - publicystyka

Lista fanów

przesuń
Użytkownik Kiedy został fanem
Renax 2020-03-05 07:03:09
kalcia1998 2021-01-10 11:31:29
Cytaty Autora

Ulgę?

— Tak. Oczywiście pani jest jeszcze bardzo młoda i… nie pragnie pani ulgi. Ale z czasem to przychodzi! Dociera się do punktu, kiedy wiadomo, że wszystko skończone… że dłużej nie trzeba dźwigać ciężaru. Pani również odczuje to pewnego dnia.


Więcej

Znów wybuchła dzikim śmiechem. Armstrong szybko podszedł do niej. Podniósł rękę i uderzył ją w policzek. Zakrztusiła się, z trudem łapiąc, oddech, wreszcie przełknęła ślinę. Stała chwilę bez ruchu, potem odezwała się:

- Dziękuję... już mi lepiej.


Więcej
Wszystkie cytaty tego autora Dodaj cytat tego autora
Reklamy