Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2019-03-25
Spotkanie po latach mo¿e skutkowaæ spor± dawk± emocji i zmian± ¿yciowych planów.
Marcelina jest mê¿atk± wychowuj±c± nastoletnie bli¼niêta. Bywa przyt³oczona codziennymi obowi±zkami. Od czasu do czasu jej przyjació³ka Magda próbuje to zmieniæ. Tym razem namawia kole¿ankê do udzia³u w imprezie zorganizowanej dwadzie¶cia lat po maturze. Spotkanie otwiera niezabli¼nione rany.
"Gdy opad³y emocje" to pierwsza czê¶æ trylogii. Ka¿dy tom po¶wiêcony jest rozterkom innej osoby w zwi±zku z wydarzeniami z czasów liceum, gdy tworzyli zgran± grupê z nadziej± patrz±c± w przysz³o¶æ.
W przygotowaniu: "Gdy nadesz³o ¿ycie" i "Gdy powróci³ spokój".
Moje pierwsze spotkanie z twórczo¶ci± autorki okaza³o siê bardzo udane. Przyznam siê, ¿e pisarka zupe³nie mnie zaskoczy³a, g³ówny w±tek poszed³ w zupe³nie innym kierunku, ni¿ my¶la³am, a lektura wywo³uje spore emocje (tak¿e po jej zakoñczeniu) i sk³ania do przemy¶leñ. Opisane wydarzenia s± bardzo autentyczne i warto wyci±gn±æ z nich wnioski.
Jedna z bohaterek to moja imienniczka, jednak bli¿sza mi okaza³a siê, byæ jej kole¿anka Marcelina. Obie dziewczyny bior± udzia³ w spotkaniu klasowy - niby grono znajomych osób, ale z drugiej strony jakby obcy sobie ludzie. Prorocze s± s³owa wychowawczyni:
"Wy, m³odzi, ci±gle za czym¶ gonicie. Macie du¿o planów i zbyt ma³o czasu na ich realizacjê. W waszym wieku luksusem jest odpoczynek, w moim zdrowie. Nikt o nim nie pamiêta, gdy jest m³ody, a pó¼niej nie da siê cofn±æ czasu i nadrobiæ zaleg³o¶ci."
"Dziel± was do¶wiadczenia, które zdobyli¶cie, ludzie, których poznali¶cie, i my¶li, którymi przez tyle lat nie dzielili¶cie siê ze sob±."
Przesz³o¶æ kszta³tuje charakter i ma wp³yw na tera¼niejszo¶æ, czasem jedno zdarzenie mo¿e zmieniæ wiele, o czym przekona³a siê paczka przyjació³. Czy jednak warto postawiæ wszystko na szali i ryzykowaæ, by emocje wziê³y górê nad rozs±dkiem? Nie zdradzê Wam jakich wyborów dokonali bohaterowie, by nie odbieraæ przyjemno¶ci z lektury.
Jestem zachwycona znakomitymi opisami i stylem pisania autorki (w niczym nie przeszkadza ma³y chochlik, który wkrad³ siê na stronie 53.). Ju¿ siê cieszê, ¿e nied³ugo bêdzie dostêpna kolejna czê¶æ - "Gdy nadesz³o ¿ycie".
Jestem ¶wie¿o po lekturze ksi±¿ki Anety Krasiñskiej Gdy opad³y emocje. Có¿, moje bêd± jeszcze opada³y przez jaki¶ czas. Przeczyta³am bowiem historiê, która uderzy³a w odpowiednie nuty i poruszy³a znowu nurtuj±ce mnie tematy bezsilno¶ci cz³owieka wobec niektórych kwestii, takich jak przemijanie, potrzeba pokazania siê z jak najlepszej strony.
¦wiat siê zmieni³.
Ludzie siê zmienili.
Za szybko.
Za bardzo.
I zastanawiam siê w³a¶nie, ¿e w pewnym okresie ¿ycia wszystko wygl±da inaczej. Zieleñ jest zieleñsza, czas p³ynie wolniej a nas a¿ ci±gnie do poznawania, czerpania z ¿ycia tyle, ile mo¿na. Tak postrzegam m³odo¶æ i zachowania, które j± cechuj±. Potem pojawiaj± siê obowi±zki, marzenia schodz± na plan dalszy, zieleñ blednie, albo… nabiera innego wyrazu, jej odcienie staj± siê g³êbsze, wyra¼niejsze. I zaczynamy patrzeæ na ¿ycie nieco bardziej dojrzale, odpowiedzialnie. Kiedy¶ moja kole¿anka porówna³a m³odo¶æ do ró¿owego balona, którego sznureczek mocno ¶ciskamy w d³oni. Z czasem ten sznureczek wyd³u¿a siê i balon oddala siê od nas.
I choæ brzmi to przygnêbiaj±co, wcale nie nale¿y tego tak odbieraæ. Z wiekiem nabieramy przecie¿ do¶wiadczenia, na wiêcej rzeczy mo¿emy sobie pozwoliæ, jeste¶my odwa¿niejsi, ale i bardziej ¶wiadomi stawianych kroków, co sprowadza siê bezsprzecznie do mianownika wspólnego dla ka¿dego okresu ¿ycia. Mianowicie- ¯ycie jest piêkne!
G³ówna bohaterka powie¶ci Marcelina wiedzie spokojne, rzek³abym nawet pozbawione porywaj±cych wzlotów ¿ycie. Ma rodzinê- mê¿a i bli¼niêta. Jest nieco znudzona ma³o interesuj±c± prac±, jej m±¿ pracuje z dala od domu a wiêc wszystkie obowi±zki spoczywaj± na ramionach kobiety. I wtedy na horyzoncie jej monotonnego ¿ycia pojawia siê mo¿liwo¶æ spotkania z kolegami i kole¿ankami z liceum. Od¿ywaj± stare, zapomniane emocje. Jak wulkan wybucha z³o¶æ, ¿al a tak¿e co¶, co w tamtym okresie jej ¿ycia mog³o siê przerodziæ w g³êbokie uczucie.
Nagle jej codzienno¶æ wydaje siê jeszcze bardziej przygnêbiaj±ca i nudna, mi³o¶æ mê¿a nie porywa a wci±¿ k³óc±cy siê nastolatkowie wydaj± siê bardzo irytuj±cy. Czy nie nachodzi Was czasami refleksja, ¿e wtedy, w momencie, kiedy zdecydowali¶cie inaczej, wystarczy³o wybraæ zupe³nie inn± drogê, by Wasze losy potoczy³y siê innymi torami? A Wasze ¿ycie mog³oby okazaæ siê zdecydowanie ciekawsze a do¶wiadczenia bogatsze? Takie w³a¶nie dylematy dopad³y bohaterkê powie¶ci Anety Krasiñskiej podczas spotkania ze star± klas±. Wystarczy³a jedna noc, by jej ¿ycie uleg³o diametralnej metamorfozie…
Nagle nic nie wygl±da³o jak dawniej, jak wtedy gdy koñczyli szko³ê i nie mieli ¿adnych zobowi±zañ. ¯ycie nie sta³o w miejscu, a dzisiaj nie pozostawia³o ¿adnego wyboru.
Bardzo lubiê ksi±¿ki, które dostarczaj± mi takich prze¿yæ. Wspominam wtedy dokonane wcze¶niej wybory i cieszê siê, bo nie muszê niczego przed sob± sam± ukrywaæ. A jak jest z Wami?
Ksi±¿kê czyta³o mi siê bardzo dobrze. Napisana zosta³a prostym i bardzo przejrzystym jêzykiem. Pozornie banalna historia zawiera g³êbszy przekaz i zmusza do zastanowienia. Bardzo serdecznie polecam i ¿yczê wra¿eñ podczas lektury.
"Gdy opad³y emocje", "Gdy nadesz³o ¿ycie", "Gdy powróci³ spokój" to trylogia idealna na jesienne wieczory.
Spotkanie klasowe potrafi wywróciæ ¿ycie bohaterów do góry nogami. Przewarto¶ciowanie swojego ¿ycia, próba walki o siebie, o swoj± przysz³o¶æ, trudne decyzje. W tle nierozwi±zana sprawa ¶mierci kolegi.
Siêgnê³am po tê ksi±¿kê z du¿ym zapa³em, bo lubiê od czasu do czasu siêgn±æ po typowo kobiec± literaturê. Zazwyczaj ma ona dzia³anie mocno odprê¿aj±ce, poprawiaj±ce nastrój i pobudzaj±ce pewne struny - byæ mo¿e u ka¿dej z nas trochê inne, w zale¿no¶ci w jakim nastroju siê to czyta. Poza tym podobnie jak g³ówna bohaterka, w zesz³ym roku obchodzi³am 20-lecie swojej matury i moja klasa organizowa³a spotkanie absolwentów.
Niestety ta ksi±¿ka trochê mnie rozczarowa³a. Ogólnie pomys³ fajny, spotkanie po latach osób, które widzia³y siê ostatnio w okolicach matury. W tle jest jaka¶ tajemnica i dramat, który nieprêdko jest czytelnikowi ujawniony. Czeka³am na rozstrzygniêcia i rozwi±zania zagadki. Nie chcê spoilerowaæ, dlatego pominê dalsz± czê¶æ.
Podsumowuj±c g³ówni bohaterowie histeryczni i jacy¶ niepouk³adani emocjonalnie, tak jakby nie widzieli siê 20 lat temu, a nadal byli nastolatkami, którzy maj± burzê hormonów, zachowania nieadekwatne do sytuacji, chyba ma³o realne w prawdziwym ¶wiecie. Dodatkowo prawie wszyscy s± znudzeni swoim ¿yciem. Ca³a ksi±¿ka to praktycznie opis imprezy od za³o¿enia szpilek i sukienki przez g³ówn± bohaterkê, rozmowy, rozmowy, rozmowy podczas imprezki i na koniec powrót do swojego ¿ycia po tej rozemocjonowanej wspomnieniami nocy. Nie trafi³a do mnie, albo nie przeczyta³am tego w dobrym momencie, chocia¿ jak ju¿ pisa³am, bardzo lubiê ten gatunek.
Niemniej dla fanek kobiecej literatury i duuuu¿ych emocji, które przechodz± g³ówni bohaterowie propozycja warta rozwa¿enia.
Po bardzo d³ugim czasie od premiery – przychodzê do Was z recenzj± ksi±¿ki Anety Krasiñskiej pt. „Gdy opad³y emocje”.
Nie mog³am wcze¶niej, bo tak jako¶ siê z³o¿y³o, ¿e zwyczajnie po jej przeczytaniu poch³onê³y mnie moje prywatne problemy. Ale có¿ – ¿adna to wymówka, jednak¿e lepiej pó¼no ani¿eli wcale.
Gdy opad³y emocje to pierwsza czê¶æ trylogii.
„Gdy opad³y emocje” to powie¶æ ¿yj±ca w³asnym ¿yciem, ogromnie realistyczna i choæ nie jest obszerna to obfituj±ca w kawa³ dobrej fabu³y.
To historia paczki przyjació³ czasów liceum i o tym w jaki sposób przesz³o¶æ kszta³tuje nasz charakter i jak mocny ma wp³yw na nasz± tera¼niejszo¶æ. Czasami bowiem wystarczy jedno zdarzenie, które mo¿e zmieniæ wiele w naszym ¿yciu, i po³o¿yæ siê cieniem na jego przysz³o¶ci. O tym w³a¶nie przekona³a siê paczka przyjació³ → Marcelina, Magda oraz Emil.
Nie...o nie! Nie zamierzam Wam zbytnio przybli¿aæ fabu³y i kontekstu powie¶ci. Wola³abym by¶cie sami po ni± siêgnêli.
Dzi¶ pisz±c t± recenzjê z perspektywy wszystkich trzech tomów – zamieram byæ bardzo tajemnicza. Dlaczego?
Z bardzo prostego powodu - uwa¿am, ¿e warto zachêciæ Was do lektury tego cyklu.
Bo dziêki niemu zrozumiecie, ¿e przesz³o¶æ ma nas wiêkszy p³yw ni¿ przypuszczacie. A przy okazji sk³oni Was do refleksji nad tym – czy warto stawiaæ wszystko na jednej szali?
Czy warto pozwalaæ na to by nasze emocje zawsze bra³y górê nad rozs±dkiem?
Czy warto dokonywaæ ¿yciowych wyborów pod naciskiem uczuæ?
Zdradzê Wam jednak, ¿e w tej czê¶ci poznajemy historiê z perspektywy Marceliny.
A to oznacza jak siê pewnie domy¶lacie, ¿e w kolejnych tomach poznacie wersjê Magdy i Emila.
Ten zabieg literacki u¿yty przez autorkê sprawi³, w zasadzie z moich obserwacji do¶æ rzadko stosowany, jest jak widaæ mocno skuteczny, poniewa¿ do kolejnych czê¶ci ci±gnê³o mnie jak jeszcze nigdy.
„Gdy opady emocje” nie jest „grubaskiem” i byæ mo¿e przez to siê nie wyró¿nia. Jednakowo¿ w przypadku tej powie¶ci idealnie sprawdza siê powiedzenie „przerost tre¶ci nad form±” - co dla mnie by³o wielkim plusem :)
Dlatego chcia³abym, aby¶cie bêd±c w ksiêgarni zwrócili na ni± uwagê.
Ta niepozorna ksi±¿ka nosi na swoich stronach ogromny ³adunek emocjonalny i uczuciowy.
Do tego wszystkiego autorka nie podaje czytelnikowi od razu ca³o¶ci na tacy. Wrêcz przeciwnie, bardzo umiejêtnie stopniuje napiêcie, przeplata przesz³o¶æ z tera¼niejszo¶ci±, sprawia, ¿e z ka¿d± stron± stajemy siê coraz bardziej g³odni poznania ca³ej historii.
Zachêcam zatem do siêgniêcia po powie¶æ, bo w moim odbiorze warto. Dziêki niej pop³yniecie w emocjonaln± podró¿, przypomnicie sobie swoje m³odzieñcze marzenia i postanowienia, zweryfikujecie fakt, czy je spe³nili¶cie i zobaczycie, jak to wszystko wp³ynê³o na Wasze obecne ¿ycie.
To naprawdê ciekawe i frapuj±ce do¶wiadczenie.
„Gdy emocje opad³y” to taka historia, obok której nie przechodzi siê obojêtnie. Jest idealna na jesienne wieczory i ch³odne dnie. Czas up³ywa szybko, a z t± powie¶ci± godziny zamieni± siê na minuty.
Za egzemplarz do recenzji serdecznie dziêkujê Wydawnictwu Szara Godzina.
Czegó¿ to mo¿na spodziewaæ siê po powie¶ci, której akcja rozgrywa siê w trakcie jednej nocy? Przynudzi czy zaskoczy?
Przyznam, ¿e w pierwszej chwili pomy¶la³am, ¿e ksi±¿ka bêdzie o niczym. B³aha historia o spotkaniu absolwentów. Tymczasem po paru stronach okaza³o siê, ¿e ma ona drugie dno. By³a kiedy¶ grupa przyjació³. Jednak dosz³o do olbrzymiej tragedii, która sprawi³a, ze wszystko siê rozpad³o i pozosta³ niewypowiedziany ¿al i gorycz.
„Gdy opad³y emocje” jest pierwszym tomem cyklu o tym samym tytule autorstwa Anety Krasiñskiej. Opowiada historiê Marceliny, zabieganej kury domowej, wrêcz kopciuszka, który wybra³ siê na wielki bal. I ten bal odmieni³ jej ¿ycie. Mimo, ¿e to by³a jedna noc zmieni³a ¿ycie wielu osób. Marcelina stanê³a przed olbrzymim dylematem. Pozostaæ przy swoim wygodnym ¿yciu przy boku wiecznie nieobecnego mê¿a czy te¿ pój¶æ za porywem serca? A mo¿e jest trzecie wyj¶cie?
Ksi±¿kê dos³ownie po³knê³am. Bohaterowie s± bardzo prawdziwi ze swoimi dramatami, w±tpliwo¶ciami. Ka¿dego gnêbi± demony przesz³o¶ci. Z dziwn± fascynacj± obserwowa³am jak alkohol wydobywa z kolejnych ludzi prawdziwe oblicza. Mia³am wra¿enie jakbym by³a autentycznym uczestnikiem tego zjazdu i obserwowa³am wszystkich z boku. Polecam wszystkim a sama pilnie bêdê poszukiwaæ kolejnych tomów.
"Mo¿liwe, ¿eby kochaæ i jednocze¶nie baæ siê tym dzieliæ. Ton±æ za ka¿dym razem, gdy otwiera siê usta, by wyznaæ uczucia."
"Gdy opad³y emocje" to pierwszy tom, moim zdaniem dobrze zapowiadaj±cy siê trylogii. Ka¿da z czê¶ci bêdzie po¶wiêcona rozterkom innej osoby w zwi±zku z wydarzeniami z czasów liceum, gdy tworzyli zgran± grupê z nadziej± patrz±c± w przysz³o¶æ. Kolejne czê¶ci bêd± nosi³y nazwê: "Gdy nadesz³o ¿ycie" i "Gdy powróci³ spokój".
Chyba ka¿dy m³ody cz³owiek, który opuszczaj±c szkolne mury jest pe³en wiary w to, ¿e zawarte wówczas przyja¼nie i bêd± trwa³y wiecznie. Jednak jak siê szybko i do¶æ czêsto okazuje, niewiele z tego zostaje. Ludzie siê zmieniaj±, zmieniaj± siê priorytety, cele, marzenia, miejsce zamieszkania. I niestety nie mamy na to wp³ywu, musimy siê z tym pogodziæ, domkn±æ stare sprawy. Czasami jednak, jak w przypadku g³ównej bohaterki, Marceliny nie zawsze jest to mo¿liwe.
Aneta Krasiñska w interesuj±cy sposób przedstawi³a to jak wygl±daj± spotkania klasowe po latach. U¶wiadamia jak wraz z up³ywem czasu wszystko staje siê wyblak³e. Wiêzi, relacje - tego praktycznie nie ma. To niestety prawdziwa i smutna rzeczywisto¶æ. Ta ksi±¿ka jest mi szczególnie bliska, gdy¿ jestem w podobnym wieku co g³ówna bohaterka i niebawem u mnie równie¿ minie 20 lat, kiedy ukoñczy³am liceum. Ostatnimi czasy czêsto zastanawiam siê nad tym, co s³ychaæ u dawnych kole¿anek i kolegów...
Autorka postanowi³a skupiæ siê na stronie emocjonalnej g³ównej bohaterki. Poznajemy towarzysz±ce jej my¶li, odczucia, rozterki i w±tpliwo¶ci podjêtych przez ni± wyborów ¿yciowych. Jak siê te¿ okazuje nie zawsze raz dokonane wybory s± tymi w³a¶ciwymi i na ca³e ¿ycie. Jednak czy warto co¶ zmieniaæ, burzyæ swój spokój, nara¿aæ siê na utratê tego, co dla nas najwa¿niejsze?
"¯ycie bez zobowi±zañ jest super, ca³kowicie siê zgadzam, ale wreszcie przestaje cieszyæ i potrzeba czego¶ innego."
Autorka porusza równie¿ trudny temat braku tolerancji wobec homoseksualistów. Wydaje siê, ¿e w dzisiejszych czasach nikogo ju¿ nie powinna dziwiæ czy bulwersowaæ inna orientacja. Jednak nie zawsze tak jest. Wci±¿ znajd± siê ludzie, którzy nie potrafi± zaakceptowaæ odmienno¶ci seksualnej. Co gorsza, czêsto nie koñczy siê tylko na krzywym spojrzeniu, a rzuceniu pe³nych jadu i nienawi¶ci obelg czy u¿ycia przemocy.
"Odkry³a, ¿e to ból zmieni³ tego cz³owieka, który kiedy¶ kocha³ ¿ycie. Dzisiaj pod mask± u¶miechów i rozmów kry³ siê okaleczony wewnêtrznie ch³opak, który wci±¿ boryka³ siê z demonami przesz³o¶ci."
Niezwykle wzruszy³ mnie podjêty w±tek samotno¶ci osób starszych. W pêdzie po karierê, pieni±dze, lepszy wygl±d etc. zapominamy o naszych dziadkach, którzy w jesieni swojego ¿ycia najbardziej pragn± kogo¶ obok, by móc mieæ do kogo otworzyæ usta czy uzyskaæ wsparcie. Autorka piêknie ukaza³a co tak naprawdê powinno byæ dla ka¿dego z nas najwa¿niejsze. ¯e nawet najdro¿sze dobra nie zapewni± nam szczê¶cia i mi³o¶ci drugiej osoby.
"- Dzi¶ jeste¶my, bawimy siê, k³ócimy, pniemy siê po szczeblach kariery, a jutro ju¿ nas nie ma. Cierpi± bliscy, którzy pozostali, ale wspominaj± tylko ci, którzy szczerze kochali - odpar³."
"Gdy opad³y emocje" to emocjonalna powie¶æ, która u¶wiadamia jaki wp³yw ma przesz³o¶æ na tera¼niejszo¶æ. To ksi±¿ka o przyja¼ni, mi³o¶ci, m³odzieñczych wyborach, tocz±cej siê wewnêtrznej walce rozterek, têsknocie za tym, co by³o. To lektura niezwykle prawdziwa i pozostaj±ca w czytelniku nutê nostalgii za minionymi latami m³odo¶ci. Serdecznie polecam!
¦wiat Laury rozpada siê na milion od³amków. Kobieta nie mo¿e otrz±sn±æ siê po stracie i gdy nie ma ju¿ nadziei na odnalezienie sensu ¿ycia, nieoczekiwanie...
Poruszaj±ca opowie¶æ o odwadze i determinacji w d±¿eniu do realizacji marzeñ. Maj 1939 roku. W Wolnym Mie¶cie Gdañsku szerzy siê propaganda niemiecka...