Ok³adka ksi±¿ki - G³o¶nik w g³owie. O leczeniu psychiatrycznym w Polsce

G³o¶nik w g³owie. O leczeniu psychiatrycznym w Polsce

Ocena: 4.88 (8 g³osów)

Co czwarty Polak w jakim¶ momencie ¿ycia mia³ k³opoty ze zdrowiem psychicznym - wynika z badania dotycz±cego kondycji psychicznej mieszkañców Polski. To znaczy, ¿e ponad osiem milionów osób w naszym kraju do¶wiadcza³o lub do¶wiadcza zaburzeñ psychicznych. Ale z powodu s³abej dostêpno¶ci pomocy - i uprzedzeñ wobec ludzi chorych - do psychologa lub psychiatry trafi³o zaledwie szesna¶cie procent.

Problem chorób i zaburzeñ psychicznych dotyka osób w ka¿dym wieku, od dzieci po ludzi starszych. Cierpi± miêdzy innymi na schizofreniê, depresjê, uzale¿nienia, zaburzenia od¿ywiania czy zaburzenia rozwojowe. Czêsto k³opoty sprawia ju¿ postawienie diagnozy, leczenie jest jeszcze wiêkszym wyzwaniem. To proces, który mo¿e trwaæ latami, wymaga cierpliwo¶ci, elastyczno¶ci, wytrwa³o¶ci - tak pacjenta, jak i lekarzy. Wymaga te¿ dobrego planu - i pieniêdzy.

Jak to wygl±da w Polsce? Aneta Paw³owska-Kraæ rozmawia z pacjentami i ich rodzinami, z psychiatrami, pielêgniarzami i pielêgniarkami i kre¶li obraz polskiej psychiatrii, niestety w ciemnych barwach. Pacjenci s± hospitalizowani za pó¼no, zostaj± w szpitalach za d³ugo, nie maj± tam odpowiedniego wsparcia i opieki, s± faszerowani lekami i wypuszczani z oddzia³ów bez wskazówek, jak radziæ sobie dalej. Trudno jednak ca³± win± obarczaæ personel szpitali i poradni - jest tak nieliczny i przeci±¿ony, ¿e zwyczajnie nie mo¿e po¶wiêciæ pacjentom tyle uwagi, ile potrzebuj±.

Czy jest wyj¶cie z tej sytuacji? Autorka przygl±da siê rozwi±zaniom przyjêtym w innych krajach, analizuje wdra¿an± obecnie z pewnym trudem reformê psychiatrii. I choæ widaæ ¶wiate³ko w tunelu, nie sposób stwierdziæ, czy to wyj¶cie, czy mo¿e rozpêdzony poci±g, który zbli¿a siê w naszym kierunku i ju¿ za pó¼no, by unikn±æ kolizji.

Informacje dodatkowe o G³o¶nik w g³owie. O leczeniu psychiatrycznym w Polsce:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2022-02-09
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 9788381914055
Jêzyk orygina³u: polski

Tagi: Opieka nad chorymi psychicznie bóg

wiêcej

Kup ksi±¿kê G³o¶nik w g³owie. O leczeniu psychiatrycznym w Polsce

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

G³o¶nik w g³owie. O leczeniu psychiatrycznym w Polsce - opinie o ksi±¿ce

Ostatnio mój czytnik zosta³ odkurzony. Wróci³am tez do @czytamzlegimi i pierwszy wybór pad³ na „G³o¶nik w g³owie”.

Uwielbiam seriê tych reporta¿y i zawsze poch³aniam je w kilka chwil. Tak by³o i tym razem.

Niestety bardzo przera¿ajace wnioski mam po jej przeczytaniu. Leczenie psychiatryczne w Polsce jest na nagannym poziomie i oprócz kilku osób, które widz± sam ¶rodek problemu i chc± go naprawiæ, to nie ma nikogo, kto tak naprawdê wzi±³by sprawy w swoje rêce. Osoby decyzyjne maj± zbyt ma³o chêci, albo system jest tak zamkniêty, ze brak im si³ na zmienianie go.

Bardzo polecam Wam tê ksi±¿kê, bo oprócz prawdziwych historii, znajdziesz tam mnóstwo uczuæ, trudnych przemy¶leñ i relacji z pierwszej rêki.

Zmagaæ siê z zaburzeniami psychicznymi w Polsce nie jest ³atwo. Osoby z zdiagnozowanymi chorobami psychicznymi musz± siê zmierzyæ nie tylko z w³asn± sytuacj± zdrowotn±, ale równie¿ z reakcj± otoczenia. Bo niestety, w percepcji przewa¿aj±cej czê¶ci spo³eczeñstwa, choroba psychiczna to wstyd, a pobyt w szpitalu psychiatrycznym jest jak wyrok. I mimo, ¿e historia ka¿dego chorego jest inna, to z ka¿dej wyziera niezrozumienie. Przez bliskich, przez spo³eczeñstwo i przede wszystkim, przez tych, którzy mog± co¶ zmieniæ.

To smutny obraz. I taki sam smutny obraz leczenia psychiatrycznego wy³ania siê z ksi±¿ki Pani Paw³owskiej - Kraæ. Ksi±¿ki, która nie jest mo¿e niczym odkrywczym, ale wci±¿ jest wa¿nym g³osem. Opowiedziana g³osami osób, które na co dzieñ ¿yj± z depresj±, schizofreni± i niszcz±c± ¿ycie traum±. I ka¿dy z tych g³osów jest wrêcz przera¿aj±cy. Przera¿a codzienno¶æ z chor±, przera¿a jej leczenie, przera¿a podej¶cie niektórych pracowników ochrony zdrowia. I temu wszystkiemu towarzyszy niemoc, ogrom niemocy. Niemocy nie tylko pacjentów, ale niemocy personelu medycznego, który wci±¿ zmaga siê z niedoborami kadr, brakiem miejsc i niemo¿liwo¶ci± udzielenia pomocy. To wa¿ny g³os, równie¿ ze strony pracowników, na których to barkach spoczywa opieka nad osobami przebywaj±cymi w szpitalach. A wszystko przedstawione w sposób obiektywny, z szacunkiem, szczególnie do osób choruj±cych i ich bliskich.

Obawiam siê, ¿e ja niestety nie potrafiê pisaæ obiektywnie, bo ca³a ta sytuacja i ta ksi±¿ka, dotykaj± mnie w sposób osobisty. Nie umiem tez jednoznacznie okre¶liæ, czy ten reporta¿ jest dobry, bo nie potrafiê oceniæ czyich¶ prze¿yæ i dramatów. Ale jednoznacznie wynika z niego, jak bardzo jeste¶my niezrozumiani i jak bardzo to niezrozumienie wp³ywa na brak jakichkolwiek zmian. Bo to, ¿e utknêli¶my w b³êdnym kole nie unika w±tpliwo¶ci. Zastanawia mnie tylko jedna kwestia, kiedy zdamy sobie sprawê, ¿e system, który ma siê nami opiekowaæ, jest bardziej chory ni¿ my. Proszê, czytajcie ten reporta¿, bo jest on bardzo wa¿nym i wiele u¶wiadamiaj±cym g³osem.

Od razu zaznaczam, i¿ moim zdaniem jest to wa¿na pozycja, któr± warto poznaæ. Ma ponad 200 stron, wiêc przeczytanie jej nie zajmuje du¿o czasu.

Ka¿dy rozdzia³ jest histori± konkretnego pacjenta opowiedzianego przez chorego b±d¼ jego rodzinê oraz skonfrontowanego z punktem widzenia lekarzy, szpitali. Najpierw czytali¶my o chorobie, jak i kiedy siê ujawni³a, jak bohater(ka) trafi³(a) do szpitala. Jakie by³y odczucia, by po chwili dowiedzieæ siê jak w danym szpitalu wygl±da to z punktu widzenia. Przewa¿nie g³osy bohaterów i personelu medycznego by³y podobne. Choæ inne by³y t³umaczenia takiego stanu.

Podziwiam bohaterów ksi±¿ki, ¿e chcieli siê podzieliæ z swoimi historiami. W tych opowie¶ciach by³a i nadzieja i rozpacz. By³y historie motywuj±ce, ale i pokazuj±ce jak z³y jest system w Polsce. Szczególnie to widaæ w pierwszym rozdziale, w historii Witka, który trafi³ na oddzia³ psychiatryczny w Polsce oraz w Szwecji. Ró¿nice pomiêdzy leczeniem w obu tych krajach jest ogromna. W Szwecji jest o wiele lepszy system.

Historia rodziców dziecka, Kuby jest straszna. To, ile ich kosztowa³o czasu, nerwów, by uzyskaæ pomoc dla syna. To, ile razy system ich zawiód³. Smutne jest to, ¿e by uzyskaæ pomoc dla swojego dziecka, trzeba walczyæ o ni±. Nie tak to powinno wygl±daæ.

Wielu lekarzy, pielêgniarek z reporta¿u ma plan, pomys³ na nie dzia³aj±cy system. Wielu pokazuje wady i mówi, co mo¿na zrobiæ by ich nie by³o. Dlaczego wiêc nic siê nie robi w tym temacie?

Avatar u¿ytkownika - niepoczytalna
niepoczytalna
Przeczytane:2022-08-28, Ocena: 5, Przeczyta³em,

Usankcjonowane piek³o

O fatalnym stanie polskiej psychiatrii wiadomo ju¿ od dawna. Braki kadrowe i ciêcia ¶rodków na remonty i rozbudowê oddzia³ów sprawiaj±, ¿e leczenie w takich warunkach jest mêk± - zarówno dla pacjentów, jak i dla personelu medycznego. "G³o¶nik w g³owie" to rozpaczliwa opowie¶æ o pacjentach pozostawionych bez odpowiedniej opieki, niejednokrotnie systemowo wykluczonych, przez wiele godzin unieruchamianych pasami, na przepe³nionych oddzia³ach, otêpionych lekami. Ich sytuacja jest o tyle trudna, ¿e w przeciwieñstwie do pacjentów cierpi±cych na choroby cia³a, czêsto nie s± w stanie walczyæ o swoje prawa.

Aneta Paw³owska-Kraæ w swoim reporta¿u odda³a równie¿ g³os personelowi medycznemu. Lekarzom, którzy rezygnuj± z wykonywania zawodu w Polsce, poniewa¿ maj± ¶wiadomo¶æ tego, ¿e przez zaniedbania systemu opieki zdrowotnej nie s± w stanie pomóc pacjentom w najpe³niejszym wymiarze. Personel, który pozosta³ na placu boju wydaje siê pracowaæ ju¿ chyba tylko ze wzglêdów ideologicznych, bo na pewno nie z powodu zarobków czy godnych warunków pracy.

Dlaczego warto siêgn±æ po "G³o¶nik w g³owie"? Bo nigdy nie wiadomo, czy my (lub nasi najbli¿si) nie znajdziemy siê w sytuacji, gdy bêdziemy musieli szukaæ pomocy na oddziale psychiatrycznym. W pañstwie, w którym samo Ministerstwo Zdrowia traktuje psychiatriê po macoszemu, sk±pi±c funduszy na godne leczenie, ugruntowuje siê choroby psychiczne jako schorzenia gorszej kategorii, nieistotne, którym nie warto po¶wiêcaæ uwagi. Tym samym nie zmienia siê wra¿liwo¶æ spo³eczna na wzrost liczby samobójstw, a depresja dla wielu ci±gle pozostaje wymys³em i u¿alaniem siê nad sob±. Im wiêksza ¶wiadomo¶æ problemu, tym wiêksza szansa na to, ¿e ludzie zaczn± wymagaæ zmian od tych, którzy maj± na nie realny wp³yw.

Czy wiecie, ¿e co 4 Polak w którym¶ momencie swojego ¿ycia mia³ k³opoty z w³asnym zdrowiem psychicznym? To w przeliczeniu jakie¶ 8 mln osób. Ale z powodu s³abej dostêpno¶ci pomocy i przede wszystkim uprzedzeñ, tylko niewielki procent z tej liczby trafia na leczenie.
Autorka w swojej ksi±¿ce postanawia przyjrzeæ siê dok³adniej jak dzia³a psychiatria w naszym kraju i na podstawie rozmów z pacjentami, ich rodzinami, lekarzami oraz pielêgniarzami kre¶li nam jej obraz.
Niestety...nie wypada on korzystnie.

Ludzie chorzy z regu³y trafiaj± na leczenie wtedy, kiedy choroba jest ju¿ w stopniu zaawansowanym, a rodzina bezsilna. Psychiatrów jest ma³o i ¿eby siê do nich dostaæ, trzeba odczekaæ d³ugie miesi±ce w kolejce. Kiedy wreszcie trafimy do szpitala czekaj± na nas przepe³nione sale, wypaleni lekarze i przemêczone pielêgniarki. Mo¿emy równie¿ spotkaæ siê z przemoc±, wi±zaniem pasami i otumanianiem.
Przyjdzie dzieñ, ¿e poczujemy siê lepiej i zostajemy wypisani do domu.
I co dalej???
Dalej musimy radziæ sobie sami.
A jak nie, kó³eczko zakrêci siê od nowa.

Ksi±¿ka jest podzielona na rozdzia³y, a ka¿dy z nich to osobna historia: autyzmu, schizofrenii, depresji czy anoreksji.
Autorka nikogo nie ocenia, nie obwinia.
Pozwala mówiæ tym, którzy znaj± problem od ¶rodka.

Nie by³a to mi³a lektura i nie by³o w niej nic, o czym wcze¶niej nie wiedzia³am, bo ten temat interesuje mnie od wielu lat i zdajê sobie sprawê jak mocno jest spychany na margines.
To bardzo smutne, bo coraz wiêcej ludzi ma problem z samym sob±( przede wszystkim depresja i anoreksja zbieraj± ogromne ¿niwo), coraz wiêcej dzieci pope³nia samobójstwa i tylko chce siê wykrzyczeæ- Szanowna w³adzo! Obud¼ siê!!!
Dlatego uwa¿am, ¿e takie ksi±¿ki s± bardzo potrzebne, aby ten g³o¶nik i w naszych g³owach wrzeszcza³, ¿e nie wolno piêtnowaæ takich ludzi. Bo mo¿e kiedy wiêkszo¶æ spo³eczeñstwa zmieni my¶lenie i zacznie dostrzegaæ, a nie wy¶miewaæ problem, to nareszcie dostrze¿e to rz±d i sytuacja poprawi siê na lepsze. Mam tak± nadziejê.

Avatar u¿ytkownika - manuela_orkan
manuela_orkan
Przeczytane:2022-03-26, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Napiszê krótko: "A to Polska w³a¶nie." I wielki szacunek dla autorki za podjêcie tak trudnego tematu. W mojej ocenie bardzo dobry reporta¿.

Avatar u¿ytkownika - Fretka
Fretka