Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2012-11-01
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 328
Historia i jedzenie to jest moja ulubiona mieszanka i zawsze chętnie sięgam po książki o tej tematyce. Czytałam już kilka pozycji Mai i Jana łozińskich i większość oceniam bardzo pozytywnie. Tym razem autorzy skupili się na polskiej kuchni od czasów Piastów do PRL. Te najbardziej odległe czasy zostały opisane bardzo zdawkowo, natomiast trzy ostatnie rozdziały czyli jedzenie w ziemiańskim dworze, przedwojenne smaki i kuchnia za czasów Bieruta i Gomułki zostały przedstawione w bardzo wyczerpujący sposób.
Powinnam być tą pozycją mocno zachwycona, a jednak czegoś mi tutaj zabrakło. Wydaje mi się, że po prostu zaskoczenia. O prawie wszystkich rzeczach opisanych w tej książce już gdzieś czytałam i niestety nudziłam się podczas czytania.
Nie jest to zła książka i warto po nią sięgnąć, ale jak dla mnie okazała się za mało wciągająca i odkrywcza.
Jeśli chodzi o historię i kuchnię to polecam "Okupację od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janickiej.
Przeczytane:2013-10-05, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013, Wyzwanie - Historia Zebrana 2013,