,,Historia olskiego smaku" opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2021-02-17
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 296
Historia i jedzenie to jest moja ulubiona mieszanka i zawsze chętnie sięgam po książki o tej tematyce. Czytałam już kilka pozycji Mai i Jana łozińskich i większość oceniam bardzo pozytywnie. Tym razem autorzy skupili się na polskiej kuchni od czasów Piastów do PRL. Te najbardziej odległe czasy zostały opisane bardzo zdawkowo, natomiast trzy ostatnie rozdziały czyli jedzenie w ziemiańskim dworze, przedwojenne smaki i kuchnia za czasów Bieruta i Gomułki zostały przedstawione w bardzo wyczerpujący sposób.
Powinnam być tą pozycją mocno zachwycona, a jednak czegoś mi tutaj zabrakło. Wydaje mi się, że po prostu zaskoczenia. O prawie wszystkich rzeczach opisanych w tej książce już gdzieś czytałam i niestety nudziłam się podczas czytania.
Nie jest to zła książka i warto po nią sięgnąć, ale jak dla mnie okazała się za mało wciągająca i odkrywcza.
Jeśli chodzi o historię i kuchnię to polecam "Okupację od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janickiej.
Opowieść o życiu codziennym w niezwykłym okresie historii naszego kraju, jakim były pierwsze lata po zakończeniu drugiej wojny światowej. Pomimo wielkich...
,,Lwów w starej fotografii" to piękny i pełen nostalgii album o przedwojennym Lwowie - mieście bliskiemu sercu wielu Polaków. Na czarno-białych...
Przeczytane:2013-10-19,