Kiedy sięgałam po tę książkę,trochę się obawiałam,jak się ją będzie czytało.Jednak moje obawy były bezpodstawne-Historię polskiego smaku czyta się jednym tchem.Jest ona podzielona na kuchnię Piastów i Jagiellonów,przy sarmackim stole,od Sasów do króla Stasia,kuchnia ziemiańska czyli narodowa,Przedwojenne smaki,za Bieruta i Gomułki.W każdym z tych rozdziałów,opisane jest co najczęściej jadano,co było najbardziej dostępne i popularne,jak przyrządzano potrawy,i jak je przechowywano.Opisane są także przyjęcia,w biednych i bogatych domostwach,i dworach.Są też różne ciekawostki np-w imponującej bogactwem rezydencji Potockich w Łańcucie,ucztowano przez bity tydzień.Jedzenie przygotowywało aż 75 kucharzy.Pod nóż poszło 60 wołów,8 tysięcy kur i ponad 13 tysięcy ryb.Zużyto 18 tysięcy jaj,i 270 beczek,doskonałego węgierskiego wina.Książka zawiera też wspaniałe zdjęcia obrazujące zwyczaje żywieniowe z danego okresu.
Informacje dodatkowe o Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje:
Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2012-11-01
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
978-83-01-17102-5
Liczba stron: 328
Dodał/a opinię:
Sprawdzam ceny dla ciebie ...