Okładka książki - HUNTER X HUNTER: TOM 6

HUNTER X HUNTER: TOM 6

Podniebna Arena…
Wznoszące się wysoko nad ziemią święte miejsce każdego wojownika! To tu Gon zamierza trenować, by spłacić dług zaciągnięty u Hisoki. Po dotarciu na poziom 50 Gon i Killua spotykają użytkownika sztuki Shingen-ryu, Zushiego.
Czym jest tajemnicze „Ren”, o którym mówi?!

Informacje dodatkowe o HUNTER X HUNTER: TOM 6:

HUNTER X HUNTER: TOM 6 - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2025-07-26, Ocena: 6, Przeczytałem,

Szósty tom Hunter x Hunter to kolejny krok naprzód w rozwoju serii. Yoshihiro Togashi nadal utrzymuje wysoki poziom, oferując znacznie więcej niż typowy turniej walki. Fabuła koncentruje się na eksploracji nowego wymiaru mocy i strategii, co sprawia, że każdy kolejny rozdział dostarcza świeżych emocji. Wprowadzenie systemu Nen nadaje historii głębi i złożoności, wzbogacając rozgrywkę o zupełnie nowe zasady.

Ten tom wyróżnia się przede wszystkim rozbudowanym treningiem bohaterów i prezentacją ich rosnących umiejętności. W przeciwieństwie do standardowych shonenów, Togashi nie ogranicza się do powierzchownych pojedynków, lecz krok po kroku tłumaczy zasady rządzące światem Nen. To sprawia, że czytelnik może lepiej zrozumieć różnice między postaciami oraz sens ich działań, co zdecydowanie podnosi wartość opowieści.

Atmosfera tego tomu jest bardziej intensywna i mroczna niż wcześniej, zwłaszcza gdy Gon i Killua napotykają przeciwników na wyższych piętrach wieży. Starcia stają się coraz bardziej wymagające, a napięcie rośnie. Jako czytelnik, czułem wyraźną zmianę dynamiki w porównaniu do wcześniejszych części, co świadczy o dojrzałości autora i jego pomysłowości.

Warto jednak zauważyć, że momentami wyjaśnienia dotyczące Nen są dość skomplikowane i mogą wymagać od czytelnika większej uwagi. Złożoność tej koncepcji niektórych może zniechęcać, a niektóre fragmenty treningowe sprawiają wrażenie przeciągniętych. Mimo to, dla fanów gatunku i osób ceniących dobrze przemyślaną mechanikę walk, jest to zdecydowany atut.

Narracja nie zwalnia tempa, choć zdarzają się chwile mniej dynamiczne, szczególnie podczas rozbudowanych opisów i wyjaśnień. Minimalistyczne tła i prostota kadrowania mogą wydać się niektórym monotonne, lecz ta prostota nie umniejsza ogólnego wrażenia. Przeciwnie – koncentruje uwagę na bohaterach i ich interakcjach, które są siłą napędową historii....

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2024-01-25, Ocena: 4, Przeczytałem,

PODNIEBNY TRENING

,,Hunter × Hunter". Tomik szósty. No coraz bardziej dragonballowe się to staje - takie przynajmniej mam wrażenie - ale jako fan ,,Smoczych kul" nie mogę się z tego nie cieszyć. Zresztą, jak czerpać, to od najlepszych, a tu to właśnie widzimy. Oczywiście nadal wszystko jest przede wszystkim ,,hunterowe", shounenowe, no dokładnie takie, jakiego oczekujmy, chcemy i z przyjemnością w to wchodzimy. Ja wszedłem, bawiłem się, jak zawsze, znakomicie, trochę pośmiałem, trochę poemocjonowałem i chcę więcej.

Pora na trening Gona w Podniebnej Arenie! Co go tu czeka? I dokąd go to zaprowadzi?

HUNTER X HUNTER: TOM 1
Yoshihiro Togashi0
Okładka ksiązki - HUNTER X HUNTER: TOM 1

Tytuł Łowcy daje możliwości zdobycia wielkich bogactw, sławy, dostępu do tajnych informacji i działania niemalże ponad granicami prawa. Jednak żeby go...

HUNTER X HUNTER: TOM 5
Yoshihiro Togashi 0
Okładka ksiązki - HUNTER X HUNTER: TOM 5

Egzamin na Łowcę nareszcie dobiega końca!Killua został zdyskwalifikowany po tym, gdy starszy brat przyparł go do muru i wypowiedział okrutne słowa: „Zabójca...