Okładka książki - Kobiety z wiatru

Kobiety z wiatru

Tom 3 cyklu Ścieżkami nadziei

Opieka nad trojaczkami pochłania energię Praksedy Koehler, niemniej stara się ona podejmować także inne działania. Pisze kolejną książkę, udziela się towarzysko, wspiera męża w jego obowiązkach związanych z dziedziczeniem tytułu. Edgar Koehler z kolei w związku z nową sytuacją zostaje opiekunem prawnym swojej kuzynki Elizabeth. Nie spodziewa się, ile ta opieka będzie jego i Praksedę kosztować…

Księżna Aniela von Mirbach korzysta ze swojego statusu towarzyskiego. Nie spodziewa się jednak, że odnowiona znajomość z mecenasem Tabęckim będzie miała swoje tragiczne konsekwencje.

Frida Bachman nauczyła się nie oczekiwać za wiele od życia. Małżeństwo z Albertem okazuje się trudne i okupione pasmem cierpień. Niemniej i dla niej los szykuje wielkie zmiany.

Ktoś dawno niewidziany wraca zza granicy, zdeterminowany, by naprawić kilka błędów z przeszłości. Nawet jeśli komuś może to bardzo skomplikować życie…

Czy Anieli, Praksedzie i Fridzie uda się pokonać przeciwności losu? Czy ich przyjaźń przetrwa próbę czasu?

Informacje dodatkowe o Kobiety z wiatru:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-01-14

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Kobiety z wiatru

Kobiety z wiatru - opinie o książce

Avatar użytkownika - Euka
Euka
Przeczytane:2026-01-22, Przeczytałem, 52 Książki w 2026 ,

To jedna z książek na którą bardzo czekałam, ciekawa jak potoczą się losy Praksedy i Anieli, oraz Fridy. Podczas lektury poprzednich części moja sympatia była raz po stronie jednej siostry, raz po drugiej. Co do Fridy to dłuższy czas nie wiedziałam co o niej myśleć.

Nie mogłam sobie wyobrazić jak autorka zakończy tę serię, zwłaszcza że w poprzedniej części wiele się działo,  było dość dramatycznie.  Czasy w których dzieje się akcja powieści nie były łatwe dla kobiet. Nie każda była silna, większość poddawała się,  bo przecież kobiecie pewnych rzeczy nie wypada, nie wolno. Kobiety z tej powieści też mają swoje pragnienia, jednak czy starczy im odwagi do ich spełnienia?

Ta część jest równie ciekawa jak wcześniejsze. Nie brakuje tu intryg, ani sensacji. Czytelnik przeżywa różne emocje wraz z postaciami,  w zależności od sytuacji.  Wszystkie postaci oraz wydarzenia wydają się bardzo wiarygodne,  co powoduje że książkę czyta się bardzo dobrze.

Podobała mi się ta seria. Jeśli chodzi o tę część, przyznam że takiego zakończenia się nie spodziewałam.

Polecam.

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2026-01-27, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Dzisiaj z emocjami dzielę się z Wami wrażeniami po lekturze „Kobiety z wiatru” Magdy Knedler. To historia, która na długo zostanie  w moim  sercu i myślach. Czy jesteście gotowi na tę podróż?

Od pierwszych stron poczułam, że ta powieść to coś wyjątkowego. Magda Knedler stworzyła niepowtarzalny, nostalgiczny klimat, który od razu mnie  wciągnął.  To jak spotkanie z dobrą przyjaciółką przy filiżance herbaty – ciepłe, intymne i pełne emocji. Oddech historii, zapach starych listów i uczucie tęsknoty unoszące się między wierszami – to wszystko sprawia, że chce się czytać dalej i dalej.

Bez obaw, nie zdradzę żadnych szczegółów! Fabuła toczy się wokół kobiet połączonych rodzinną historią, tajemnicą i… wiatrem, który zdaje się być niemym świadkiem ich losów. To opowieść o dziedzictwie, wyborach, które podejmujemy, i konsekwencjach, które na nas spadają. Autorka nie boi się pokazywać życia takim, jakim jest – pięknego, ale i bolesnego, pełnego niespodziewanych zwrotów. Nie ma tu czarno-białych postaci ani prostych rozwiązań, a właśnie to sprawia, że historia jest tak autentyczna.

Postacie stworzone przez autorkę to jej ogromna siła. To kobiety z krwi i kości – silne, ale i kruche, pełne nadziei, ale też obaw. Ich emocje – miłość, strata, pragnienie wolności i ciężar sekretów – stają się niemal Twoimi własnymi. Czułam z nimi każdą radość i każdy smutek, a po odłożeniu książki miałam wrażenie, że pożegnałam się z bliskimi znajomymi. Ich drogi do odnalezienia siebie są poruszające i dają do myślenia.

„Kobiety z wiatru” nie są powieścią akcji w sensie thrillerowym. To raczej pięknie rozgrywająca się saga rodzinna. Tempo jest uważne i stonowane, pozwalające wsiąknąć w atmosferę i poznać bohaterki. Nie nudziło mnie to ani przez chwilę! Styl pisania Magdy Knedler to prawdziwa perełka – jej proza jest  pełna trafnych metafor, a przy tym niezwykle naturalna i płynna. Czyta się ją z prawdziwą przyjemnością.

Dla kogo jest ta książka?
Z czystym sumieniem polecam ją każdemu, kto:

✅️Kocha pięknie napisane polskie powieści obyczajowe z głębią.
✅️ Ceni historie o kobietach, ich sile i wewnętrznym świecie.
✅️ Szuka książki, która wzrusza, skłania do refleksji i zostawia ślad.
✅️ Lubi sagi rodzinne owiane lekką tajemnicą.

„Kobiety z wiatru” to opowieść o tym, że przeszłość nigdy nie milczy całkowicie, a w naszych żyłach płynie nie tylko krew, ale i historie tych, którzy byli przed nami. To książka, która daje ukojenie i siłę.

Moja ocena: 9/10 ⭐

Dostaje ode mnie wysoką notę za emocje, autentyzm i piękny język. To pozycja, do której z pewnością wrócę.

BRUNETTE BOOKS

„Kobiety z wiatru” Magdy Knedler to wielowątkowa powieść obyczajowa z wyraźnym tłem historycznym, w której na pierwszy plan wysuwają się kobiece losy, przyjaźń oraz cena, jaką trzeba zapłacić za miłość, ambicje i społeczne oczekiwania. Autorka prowadzi czytelnika przez świat, w którym pozory stabilności mogą rozsypać się jak domek z kart, a to, co najważniejsze, rozgrywa się w sercach bohaterek.

Fabuła skupia się na trzech kobietach – Praksedzie Koehler, Anieli von Mirbach i Fridzie Bachman – których życia toczą się różnymi torami, ale łączy je więź oraz podobne doświadczenie zmagania się z losem. Prakseda, pochłonięta opieką nad trojaczkami, próbuje nie zatracić siebie w codzienności. Pisze książkę, wspiera męża Edgara w obowiązkach wynikających z dziedziczenia tytułu i stara się pogodzić rolę matki, żony i kobiety z własnymi ambicjami. Sytuację komplikuje fakt, że Edgar zostaje opiekunem prawnym swojej kuzynki Elizabeth – decyzja ta przynosi konsekwencje, których nikt nie był w stanie przewidzieć, i wystawia ich małżeństwo na poważną próbę.

Księżna Aniela von Mirbach przywykła do życia w świecie konwenansów i towarzyskich gier, jednak odnowiona relacja z mecenasem Tabęckim uruchamia lawinę wydarzeń, których tragicznych skutków nie da się już zatrzymać. Z kolei Frida Bachman, przyzwyczajona do rozczarowań i trudnego małżeństwa z Albertem, żyje w cieniu cierpienia, nie spodziewając się, że los szykuje dla niej przełom, który może całkowicie odmienić jej przyszłość. Dodatkowego napięcia dodaje powrót osoby z przeszłości, zdeterminowanej, by naprawić dawne błędy – nawet kosztem spokoju innych.

Bohaterki są niezwykle wyraziste i psychologicznie pogłębione. Każda z nich dźwiga inny ciężar: Prakseda zmaga się z przeciążeniem i odpowiedzialnością, Aniela zderza się z konsekwencjami decyzji serca, a Frida z poczuciem niespełnienia i bólu. Ich przyjaźń staje się ostoją, ale też bywa wystawiana na próby. Emocje w powieści są intensywne: miłość miesza się z lękiem, nadzieja z rozczarowaniem, a poczucie obowiązku z pragnieniem szczęścia. To historia o sile kobiet, ale też o ich kruchości i o tym, że nawet najdzielniejsze serce ma swoje granice.

Gatunkowo to powieść obyczajowa z elementami sagi i tła historycznego, skupiona na relacjach, psychologii postaci i przemianach wewnętrznych. Zachwyci czytelników, którzy lubią rozbudowane historie o kobietach, przyjaźni i rodzinnych uwikłaniach, a także tych, którzy cenią emocjonalną głębię i powolne, ale konsekwentne budowanie napięcia.

Styl Magdy Knedler jest subtelny, obrazowy i bardzo uważny na detale. Autorka z czułością prowadzi czytelnika przez myśli i uczucia bohaterek, pozwalając niemal fizycznie odczuć ich zmęczenie, strach, nadzieję i wzruszenie. Książkę czyta się płynnie, ale z rosnącym zaangażowaniem emocjonalnym – to lektura, która potrafi ścisnąć za serce, zatrzymać na chwilę i zmusić do refleksji nad własnymi wyborami.

To przejmująca opowieść o przyjaźni, kobiecej sile i życiu, które – jak wiatr – potrafi zmienić kierunek w najmniej spodziewanym momencie, dlatego warto po nią sięgnąć, jeśli szuka się historii pełnej emocji, relacji i bohaterów, którzy zostają z czytelnikiem na długo.

Trzeci tom serii „Ścieżki nadziei” Magdy Knedler, czyli „Kobiety z wiatru” był dla mnie najbardziej wyczekiwaną książką w ostatnim czasie. Tak nie mogłam się jej doczekać, że jak tylko wpadła w moje ręce, to od razu zaczęłam ją czytać!

Prakseda, mimo że jest marką trojaczek, pisze kolejną książkę oraz udziela się towarzysko. Wspiera ona również swojego męża Edgara w jego obowiązkach, które są związane z dziedziczeniem tytułu. Z kolei Edgar niespodziewanie zostaje opiekunem prawnym swojej kuzynki Elżbiety. Co wyniknie z tej opieki i ile ona będzie kosztować jego oraz Praksedę?

Z kolei księżna Aniela korzysta ze swojego statusu towarzyskiego, a także odnawia swoją znajomość z mecenasem Tabęckim. Jakie konsekwencje będzie miała ta znajomość?

Frida, która nie oczekuje za wiele od życia, doświadcza trudnego i pełnego cierpień małżeństwa. Jakie zmiany szykuje dla niej los i jak odmienić się jej życie?

Jak dalej potoczy się pełne przeciwności lodu życie Praksedy, Anieli i Fridy? Jaki związek z ich życiem będzie miał ktoś dawno niewidzialny, kto wrócił zza granicy, aby naprawić swoje błędy z przeszłości?

W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie i dzieli się ona na kilka części. Zakończenie każdej z nich sprawiało, że powieść ta stawała się ciekawsza. Opisane historie każdej z tych trzech, zupełnie różnych od siebie kobiet były bardzo interesujące. Tak jak w poprzednich częściach tej serii, w tej książce tłem był dziewiętnasty wiek, w którym wyraźnie było widać różnice między klasami społecznymi, a mezalians był niedopuszczalny. Ogólnie książka ta potrafi zaciekawić i zaskoczyć. Szczególnie bardzo zaskoczyło mnie pojawienie się pewnej osoby znanej z pierwszej części, o której myślałam, że już nie przeczytam. Wątki miłosne były dla mnie bardzo ciekawie, pełne namiętności, a także zakazanych uczuć oraz zdrad. Zakończenie tej książki było dla mnie pełne wrażeń i nadziei na to, że w życiu głównych bohaterek w końcu wszystko się poukłada i będzie tak, jak powinno być. Ogólnie, ta część, tak jak poprzednie części tej serii była dla mnie wciągająca i bardzo ciekawe. Żałuję, że to już koniec mojego spotkania z bohaterami tej serii, bo z chęcią poczytałabym jeszcze o interesującym i pełnym wrażeń życiu Praksedy, Anieli i Fridy.

„Kobiety z wiatru” jest bardzo ciekawą powieścią obyczajową pełną wątków miłosnych, której akcja dzieje się w dziewiętnastym wieku. Jeśli tak jak ja lubicie takie klimaty, a także pióro Magdy Knedler, to gwarantuję Wam, że ta książka Wam się spodoba! Jednak zanim zdecydujecie się na tę powieść, radzę Wam poznać poprzednie części serii „Ścieżki nadziei” (o ile ich jeszcze nie znacie), aby lepiej poznać bohaterów i zrozumieć ogólną fabułę tej książki.

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2026-01-16, Ocena: 6, Przeczytałam,

🧡„KOBIETY Z WIATRU” to znakomity romans osadzony w XIXw.Splątane losy bohaterek pokazują,że świat kobiet w tamtejszych czasach był niezwykle trudny.W życiu doświadczają wiele trosk i cierpień-nie tylko z rąk najbliższych lecz również osób trzecich.Widoczny status społeczny odzwierciedla stosunek niższej klasy do tej bogatszej. Bohaterki zmagają się nie tylko ze swoją przeszłością jak również z podejmowanymi decyzjami i czynami,które niosą konsekwencje na lata.

🧡Cudownie było powrócić do poznania dalszych losów północnych sióstr.Z pozoru mają wszystko,lecz życie ciągle ich czymś zaskakuje.Ich decyzje oraz stanięcie twarzą w twarz z rosnącymi problemami pokazuje ich siłę.Są kobietami wytrwałymi,które nigdy się nie poddają.Bohaterki pokazują nie tylko swoją przyjaźń wobec siebie(na swój sposób),ale również troskę w trudnych chwilach i wsparcie gdy tego potrzebują.

🧡„KOBIETY Z WIATRU” jest idealną historią dla osób kochające romanse osadzone w dawniejszych latach.Przybliża niuanse z tamtych lat i zasady panujące względem statusu społecznego.To dopracowana opowieść w której czuć nutę historii pomieszana w zachwycającą fabułę.Na podziw zasługuje piękne wydanie w twardej oprawie i barwionymi brzegami-cudo😍
🧡Wspaniała historia którą bardzo polecam📖

Avatar użytkownika - Krukrenata
Krukrenata
Przeczytane:2026-01-23, Ocena: 6, Przeczytałam,

Powieść o przyjaźni, marzeniach i o tęsknocie za miłością, od której raczej niewielu jest wolnych. Nie brakuje również przykrych tematów - niesprawiedliwości społecznej, niegodziwości losu, zwyczajnej podłości.

Przyznaję, że wiek XIX proponował kobietom o wiele gorsze warunki niż współczesność. Zależność od mężczyzn, zgoda na ich dominację, konieczność podporządkowania konwenansom i regułom salonowego życia - znacznie utrudniały życie w zgodzie z własnymi wartościami, potrzebami i emocjami, akceptowanie siebie, słuchanie intuicji. Dlaczego mężczyznom wszystko się wybacza, nawet biedę czy niemożliwe aspiracje, a kobiety muszą zagryzać zęby i udawać zadowolenie z tego, co mają? A jednak pomimo okoliczności znalazły się ,,kobiety z wiatru" - silne, nieprzewidywalne, nieuchwytne, niemożliwe do skrępowania, potrafiące z ciepłego podmuchu zamienić się w przerażający huragan...

Takie są właśnie trzy bohaterki Magdy Knedler. Aniela korzysta z pozycji księżnej, majątku i przywilejów, jednak wewnętrzny spokój uniemożliwiają jej wyrzuty sumienia. Prakseda tonie w cudownym życiu spełnionej żony i matki, ale nieustannie towarzyszą jej marzenia o studiowaniu. Frida całe życie musiała o siebie walczyć, w końcu odnosi sukces, niestety mężczyzna, którego obdarzyła uczuciem, jest nieosiągalny. Wszystkie próbują ukrywać rozczarowania, cieszyć się tym, co mają ... ale pokazują pazury, gdy ktoś chce im coś narzucić. W ogóle wątek przemocy, w tej najobrzydliwszej formie, wybrzmiewa tutaj głośno.

Jest to taka troszkę powieść szkatułkowa, czytając, odkrywałam kolejne historie. Przyznaję, że z zapartym tchem poznałam tajemnice Anieli, koleje losu Hansa czy etapy fascynującej kariery Fridy. Rozmyślam teraz o różnych rodzajach miłości, o tym, jak trudno uczciwie przyznać przed sobą, jacy jesteśmy, o siostrzanych więzach, ale i o relacjach budowanych poza pokrewieństwem.

Książkę czyta się z zaangażowaniem, z zachłannością łącząc kolejne fakty i żyjąc emocjami bohaterów. Jak mnie denerwowała Elizabeth, intrygował Gregor i wzruszała pani Grisebach...!

Avatar użytkownika - matkawiedzma
matkawiedzma
Przeczytane:2026-01-19, Ocena: 5, Przeczytałem, 2025 PRZECZYTANE,

Z bohaterkami Kobiet z wiatru żegna się trudno. Nawet jeśli większość wątków zostaje domknięta - czasem wyraźnie, czasem w półcieniu niedopowiedzeń - pozostaje potrzeba, by wiedzieć więcej. Jak potoczą się ich losy za kilka lat? Kim się staną, kiedy opadnie kurz dramatów, a codzienność znów upomni się o swoje prawa?

Magda Knedler ma niezwykły dar snucia opowieści w taki sposób, że bohaterowie nie zostają na kartach książki. Z każdą kolejną częścią stają się bliżsi, bardziej nasi, bardziej oswojeni. Prakseda, Aniela i Frida nie są figurami literackimi - to kobiety pełnokrwiste, ze swoimi słabościami, stratami, momentami zwątpienia i cichą determinacją, by mimo wszystko iść dalej.

Narracja w tej serii zachwyca konsekwencją i równowagą. Autorka z niezwykłą precyzją dozuje emocje, unikając przegadania i patosu, a jednocześnie buduje głębokie zaangażowanie czytelnika w losy bohaterów.

Kobiety z wiatru to nie tylko finał pewnego etapu, ale też opowieść o dojrzewaniu, o kobiecości, o odpowiedzialności, która bywa ciężarem, i o relacjach, które potrafią ranić równie mocno, co ratować. Autorka nie idealizuje swoich bohaterek - pozwala im błądzić, popełniać błędy i ponosić konsekwencje. I właśnie w tym tkwi siła tej historii.

Ta saga towarzyszyła mi przez kilka miesięcy - powoli, cierpliwie, z niespieszną uważnością. Dlatego teraz zostawia po sobie niedosyt, który nie jest pustką, lecz czymś na kształt tęsknoty. Za światem, do którego się przywykło. Za kobietami, którym się kibicowało. Za opowieścią, która - choć domknięta - jeszcze długo będzie wracać myślami.

I to jest chyba najlepsza rekomendacja, jaką książka może otrzymać.

Seria o Medei Steinbart (Tom 3). Medea z Wyspy Błogosławionych
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Seria o Medei Steinbart (Tom 3). Medea z Wyspy Błogosławionych

Dolny Śląsk 1918-1923 Zakończenie działań wojennych nikomu nie przyniosło ukojenia. Do domu z frontu wraca okaleczony psychicznie Thomas, syn Adama...

Grudniowy dom
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Grudniowy dom

Tajemnica, miłość i szansa na nowy start. Wyjątkowa powieść na zimowy wieczór! Początek grudnia. Kami przekracza próg poniemieckiego domu, który...