Okładka książki - Mąciciel

Mąciciel

Inne wydania:

W nie tak znowu dalekiej przyszłości piętnastoletni Jonasz znajduje w skrzynce wezwanie ostemplowane złowrogą pieczątką. Zabieg porządkowania głowy przez naświetlanie promieniami SIC - obecność obowiązkowa! Problem w tym, że Jonasz lubi swoją głowę taką, jaka jest. Ratunek przyjdzie z całkiem niespodziewanej strony. Pobyt w Amonie - supertajnym ośrodku dla takich jak on - okaże się wyzwaniem dla rozumu, próbą odwagi, szansą na dorośnięcie i pasmem wstrząsających odkryć. Czy po tym wszystkim, co mu się przytrafi, Jonasz nadal będzie tą samą osobą? Czy da się uciec z dystopii? Czy szczęśliwe życie w matrixie jest możliwe? Mąciciel to finezyjna powieść dla młodzieży, przy tym hymn na cześć wolnych umysłów oraz pierwszych nieśmiałych uczuć.

Samodzielne myślenie staje się deficytem, czy jednak chcąc je chronić, możemy pozwolić komukolwiek innemu brać je pod opiekę?

Katarzyna Wasilkowska

Informacje dodatkowe o Mąciciel:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2025-04-24
ISBN: 9788382083446

Tagi: Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Fantasy dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 14 lat

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Mąciciel

Mąciciel - opinie o książce

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2025-04-19, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Literatura*

Kolejna bardzo ciekawa książka z literatury młodzieżowej, troszkę zahaczająca o fantastykę, trochę o aspekt psychologiczny, jednocześnie pokazująca jak ważne jest samodzielne myślenie.

W niedalekiej przyszłości nauczanie młodzieży nieco różni się od powszechnie nam znanego, a każdy przejaw ciekawości czy odstępstwa od normy jest wychwytywany, a jaki osobnik kierowany na obowiązkowe naświetlanie, które ma mu poukładać w głowie. Takie skierowanie dostaje właśnie Jonasz, który jednak na naświetlnie nie dociera, kierując się tajemniczymi wskazówkami trafia do Amonu - supertajnego ośrodka, który wspiera osoby ciekawskie i zadające nie wygodne pytania, a pobyt w nim uodparnia na wpływy naświetlań. Jonaszem kieruje ciekawość i wciąż drąży, przez co odkrywa wiele szokujących informacji, przez co jego życie już nigdy nie będzie takie same.

Jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia do systemu edukacji, to szczerze polecam mu tę lekturę. Każdy z nas w jakimś stopniu jest świadomy, że spora część wiedzy wyniesionej ze szkoły niekoniecznie przydaje się w życiu, jednak nikt nam nie zabraniał pytać i dociekać różnych rzeczy. W tej lekturze zadawanie pytań jest nienormalne i piętnowane, autor tutaj w genialny sposób pokazuje, że ogłupionym czy myślącym jednakowo społeczeństwem łatwo jest kierować, i dużo łatwiej mu wiele rzeczy wmówić. Czytając tę lekturę wiele wniosków rodzi się samych, można nawet pokusić się o delikatne stwierdzenie, że społeczeństwo powoli zmierza w właśnie takim kierunku, gdzie samodzielne myślenie odchodzi w niepamięć.

Książka jest naprawdę ciekawa, choć w mojej opinii nieco niedopracowana, aż chciałaby się dowiedzieć więcej o niektórych aspektach, fabuła jest też nieco dezorientująca i chaotyczna, brakuje jej takiego dopieszczenia, a wielowątkowość początkowo nie ułatwia ogarnięcia wszystkich informacji. Krok po kroku poznajemy nową rzeczywistość wagę myślenia, zadawania pytań, ale też różnych innych nastoletnich wartości. W treści poruszona tej także tematyka wielonarodowościowa, przez co autor wskazuje, że w każdym kraju na świecie system edukacyjny nie jest idealny.

Zawsze powtarzam, że po książki z literatury młodzieżowej mogą sięgać wszyscy, tutaj przychylam się do tego stwierdzenia, jednak akurat ta lektura jest bardziej przeznaczona dla nastolatków, kierowana jest konkretnie do nich, przekazuje im wartości, uczy i pokazuje, że ciekawość to zdrowy objaw. Mi się podobało, przeczytałam bardzo szybko, bo lektura mnie wciągnęła, na pewno dała mi wiele do myślenia, i będzie to jedna z pierwszych książek, które będę podsuwać swoim dzieciom, gdy wejdą w wiek nastoletni.

Od ducha do ducha
Paweł Beręsewicz0
Okładka ksiązki - Od ducha do ducha

Coś stuka, szura, szeleści..., coś się czai i patrzy z ukrycia... coś znika, zjawia się, przemieszcza... Dzieją się rzeczy, od których cierpnie skóra i...

Wszystkie lajki Marczuka
Paweł Beręsewicz0
Okładka ksiązki - Wszystkie lajki Marczuka

Ziela i Konia łączy szorstka, męska przyjaźń do czasu, kiedy Koniu podstawia kumplowi mocno śmierdząca świnię. Poszło o Ankę, która teraz nie chce nawet...