Ok³adka ksi±¿ki - Ma³y Lord

Ma³y Lord

Ocena: 5.05 (21 g³osów)
Inne wydania:

Opowie¶æ o niezwyk³ych losach siedmioletniego ch³opca znana dzieciom na ca³ym ¶wiecie. Ma³y Cedryk niespodziewanie staje siê dziedzicem olbrzymiej fortuny, której w³a¶cicielem jest jego dziadek, angielski arystokrata - osch³y, zgorzkania³y, odpychaj±cy starzec. Dzieciêca ufno¶æ Cedryka, jego wra¿liwo¶æ na krzywdê i wiara w dobro czyni± jednak cuda - hrabia wraca do ¶wiata ludzi kochaj±cych i kochanych. Tê ksi±¿kê Frances Hodgson Burnett napisa³a przed ponad stuleciem, a przecie¿ zawarte tu przes³ania do dzi¶ nie straci³y aktualno¶ci - a mo¿e dzi¶ s± wa¿niejsze ni¿ kiedykolwiek.

Informacje dodatkowe o Ma³y Lord:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Rytm
Data wydania: 1995 (data przybli¿ona)
Kategoria wiekowa: 6-8 lat

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Ma³y Lord

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Ma³y Lord - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - aaniaa1912
aaniaa1912
Przeczytane:2022-08-28,

S± takie ksi±¿ki, na które nie zwróci³abym uwagi, gdyby dane wydawnictwo nie postanowi³o tej ksi±¿ki wydaæ albo wznowiæ. Tak te¿ by³o z ksi±¿k± „Ma³y lord”. Wydawnictwo MG od jakiego¶ czasu wypuszcza na rynek ilustrowane wydania starszych ksi±¿ek. Bardzo polubi³am po nie siêgaæ, gdy¿ ciesz± moje oko podczas czytania, jak i podczas stania na pó³ce. Autorkê ksi±¿ki „Ma³y lord” kojarzê dziêki innym jej dzie³om, a o „Ma³ym lordzie” nawet wcze¶niej nie s³ysza³am. Nie by³am wiêc jej ciekawa. Po prostu siêgnê³am po ni±, gdy¿ mia³a ³adn± ok³adkê. Jak dobrze, ¿e to zrobi³am.

Gdy zaczyna³am czytaæ ksi±¿kê „Ma³y lord”, to nie wiedzia³am o czym bêdzie ta historia. Nie spodziewa³am siê po niej niczego. Ju¿ po kilku pierwszych stronach poczu³am siê zaskoczona. Historia by³a ciekawa i taka urocza. Opowiada³a o ma³ym ch³opczyku, który oczarowa³ niejedno serce. Zaczarowa³ tak¿e moje jako czytelnika. Bardzo polubi³am Cedryka i wci±gnê³am siê w historiê jego ¿ycia. My¶lê, ¿e to w³a¶nie taki rezolutny bohater sprawi³, ¿e tê ksi±¿kê czyta³o mi siê niesamowicie przyjemnie.

„Ma³y lord” to bardzo przyjemna historia. ¯ycie Cedryka zmienia siê o sto osiemdziesi±t stopni, lecz ten ch³opczyk nie zmienia siê w ogóle. Nadal z niego p³ynie dobroæ i wiara w dobroæ innych. To sprawia, ¿e podczas czytania pojawia siê takie przyjemne ciep³o w sercu. My¶lê, ¿e historia jest warta przeczytania przez m³odszych i starszych czytelników. A do tego wszystkiego jeszcze piêkne ilustracje, jakie mo¿na znale¼æ w tym wydaniu. Polecam!

Czasami mam takie idealistyczne my¶li, ¿e gdyby ka¿dy cz³owiek na ¶wiecie by³by dobry, to ¶wiat by³by dobry. Takie proste, wynikowe spojrzenie. Czy na pewno by³oby tak? S±dzê, ¿e w tym toku my¶lenia nie brane jest pod uwagê, ¿e jako jednostki mamy ró¿ne pragnienia, ró¿ne aspiracje i znajdujemy siê w ró¿nych sytuacjach, wiêc czêsto nawzajem przeczymy sobie, a nasze cele nie s± spójne. W tym kryje siê niepohamowane piêkno, jednak¿e te¿ wiele trudno¶ci, które niekiedy ciê¿ko pokonaæ. Jednego jestem pewna – bycie dobrym mo¿e nie rozwi±za³oby wszystkich problemów, ale na pewno sprawi³oby, ¿e wiêkszo¶æ cierpienia znik³aby z tego ¶wiata, a ¿ycie by³oby po prostu lepsze. Mo¿e to naiwne, ale kto nie pragn±³by ¿yæ w ¶wiecie pe³nym szczê¶cia?

Cedryk jest siedmioletnim ch³opcem mieszkaj±cym w Nowym Jorku, którego wszyscy uwielbiaj±. Wyró¿nia siê niespotykan±, wrêcz osza³amiaj±c± urod±. Przy tym ma niesamowicie dobre serce, a jego elokwencja i pêd do wiedzy zaskakuj± niejedn± osobê. Niejedn± osobê te¿ roz¶mieszaj±, gdy ma³y, uroczy Cedryk wys³awia siê archaicznym i skomplikowanym s³ownictwem. Niestety przedwcze¶nie straci³ ojca i razem z matk± musz± sobie jako¶ radziæ. Wszystko siê zmienia, gdy Cedryk dowiaduje siê, ¿e tak naprawdê wywodzi siê z angielskiej arystokracji i jest jedynym ¿yj±cym dziedzicem ziem swojego dziadka – hrabiego. Co czeka ch³opca w przysz³o¶ci? Jak poradzi sobie w obliczu olbrzymiej fortuny i starego, zgorzknia³ego dziadka?

Frances Burnett jest pisark±, do której czujê olbrzymi sentyment. Przede wszystkim za spraw± "Tajemniczego Ogrodu", który wiele lat temu oczarowa³ moje czytelnicze serce. Nied³ugo bêdê ponownie zapoznawaæ siê z t± tak dobrze wspominan± przeze mnie ksi±¿k±. Tymczasem niedawno mia³am przyjemno¶ci wreszcie zapoznaæ siê z innym jej dzie³em, czyli "Ma³± Ksiê¿niczk±". Powie¶æ mnie na swój unikatowy sposób urzek³a i da³a wiele ciep³a. Dlatego teraz przyszed³ czas na "Ma³ego Lorda". Co ta opowie¶æ ze sob± przynios³a?

Ogólnie bardzo szanujê styl pisarski autorki, gdy¿ prowadzi cz³owieka przez odmêty wyobra¼ni i sprawia, ¿e ka¿da przedstawiona rzecz staje siê realna i przy tym piêkna. O dziwo pisarka potrafi³a sprawiæ, ¿e nawet rzeczy brudne, nienawistne i pogardzane zachwycaj± i nios± przyjemno¶æ. Bez w±tpienia Burnett mia³a niezwyk³y talent. Poza tym pos³ugiwa³a siê do¶æ opisowym jêzykiem, co pozytywnie wp³ywa na odbiór tre¶ci, ale nie jest te¿ przesadne. Nie ma tutaj te¿ miejsca na infantylizm. Oczywi¶cie to literatura dzieciêca, wiêc wiele spraw jest uproszczonych, ale w ¿aden sposób nie odrzucaj±.

"Ma³y Lord" pod wzglêdem fabularnym jest niezmiernie prosty i dzieje siê w nim ma³o, lecz mi to nie przeszkadza³o. W tym przypadku ca³y czas opieram siê na stwierdzeniu, ¿e to ma byæ powie¶æ dla dzieci, wiêc musi byæ na swój sposób prosta i daj±ca mo¿liwo¶ci zrozumienia. Niekiedy pisarze maj± tendencjê do przesadzania – ich ksi±¿ki s± zbyt rozbudowane lub wrêcz przeciwnie, zbyt banalne. Ta powie¶æ jest wprost perfekcyjnie wywa¿ona, co jest atrakcyjne dla dzieci.

Kreacje bohaterów równie¿ wyró¿niaj± siê pewnego rodzaju prostot±. Zazwyczaj opieraj± siê wy³±cznie na kilku g³ównych cechach, które dominuj± i nie pozwalaj± zaistnieæ innym cechom. Brzmi to jak przepis na zirytowanie mnie, jednak¿e i tutaj dzia³a wcze¶niej wymienione za³o¿enie, ¿e to historia dla dzieci. Sam Cedryk jest postaci± niezmiernie przeidealizowan±. Piêkny, inteligentny, uroczy i o dobrym sercu. Czego chcieæ wiêcej? Muszê to przyznaæ – chwyta za serce i przedstawia jak najlepsze wzorce. Mo¿e trochê naiwne i niekiedy niemo¿liwe, ale pozostaj± warto¶ciowe w kontek¶cie dzieci. Natomiast hrabia okaza³ siê ca³kowicie inny ni¿ siê spodziewa³am i przy tym zosta³am pozytywnie zaskoczona. Nie do koñca jestem w stanie okre¶liæ, na czym polega ta inno¶æ. Na pewno w sposób ciekawy jest przedstawiony proces zmian, których prowokatorem jest Cedryk.

Tematycznie powie¶æ jest o... O tym jak byæ dobrym cz³owiekiem. To w³a¶nie dobro daje ludziom szczê¶cie i pozwala ca³kowicie inaczej spojrzeæ na ¶wiat. Zarazem przedstawiony jest obraz cz³owieka, którego nadmiar pieniêdzy i zbyt wielka dumna doprowadzaj± do pewnego rodzaju upadku i skrajnej samotno¶ci. Ca³a ta wizja tr±ci naiwno¶ci± i nierealistyczno¶ci±, ale ujmuje i daje nadziejê na lepsze jutro.

"Ma³y Lord" to opowie¶æ urocza, nios±ca ze sob± wiele warto¶ciowych tre¶ci, które niekiedy zostaj± zapomniane we wspó³czesnym ¶wiecie. Mimo to nawet po tylu latach od napisania zachowuje uniwersalno¶æ. Cieszê siê, ¿e wreszcie siê z ni± zapozna³am.

Avatar u¿ytkownika - PannaPinko
PannaPinko
Przeczytane:2022-02-27,

Siedmioletni Cedryk ¿yje sobie spokojnie, acz skromnie u boku ukochanej matki. Mimo ¿e wokó³ nie ma zbyt wielu dzieci w jego wieku, to ch³opiec zupe³nie siê tym nie przejmuje- do jego najlepszych przyjació³ nale¿y m.in. sklepikarz oraz pucybut. I choæ nie mo¿e im wiele daæ, to samo jego towarzystwo sprawia, ¿e ludzie wokó³ Cedryka maj± o wiele wiêcej powodów do u¶miechu. Nieoczekiwanie z -wydawa³oby siê- tak odleg³ej Anglii przybywa pos³aniec z informacj± o... ewentualnym spadku dla ch³opca. To jego dziadek, wielce srogi i nielubiany przez okoliczn± spo³eczno¶æ hrabia Dorincourt wzywa go do swojego domu, jako ¿e Cedryk jest jego jedynym ¿yj±cym spadkobiercom. Mê¿czyzna nienawidzi matki ch³opca, uwa¿aj±c, ¿e ¿eni±c siê z ni±, jego zmar³y ju¿ syn pope³ni³ ogromny b³±d, a kobieta pragnê³a tylko pieniêdzy. Liczy jednak, ¿e zd±¿y wychowaæ siedmioletniego dziedzica na osobê godn± tytu³u.

Jak¿e wielkie bêdzie jego zdziwienie, gdy Cedryk stanie na progu jego okaza³ego domostwa...

Któ¿ z nas nie lubi cofn±æ siê do lat dzieciñstwa? Oczywi¶cie, póki wielkie g³owy tego ¶wiata nie wymy¶l± maszyny do podró¿y w czasie, mo¿emy to uczyniæ miêdzy innymi za spraw± literatury dla dzieci. I tak± oto pozycjê w³a¶nie dzi¶ Wam przedstawiam.

Cedryk mia³ tylko siedem lat, ale ju¿ mo¿na go stawiaæ za wzór nawet dla doros³ych- uprzejmy i dobry ch³opiec ³atwo zjednywa³ sobie ludzi. Nic dziwnego, ¿e ka¿dy do niego lgn±³, bowiem ka¿demu chcia³ pomóc. Mia³ czyste serduszko, skupione na bli¼nich. Tak zreszt± wychowa³a go ukochana matka, zwana przez niego Najdro¿sz±. Podró¿ do Anglii i zmiana wszystkiego, co zna³, z jednej strony go zasmuci³a (w koñcu pozostawia³ w kraju przyjació³), a z drugiej zaintrygowa³a- w koñcu pozna dziadka, o którym nie mia³ do tej pory pojêcia! Kwestia uzyskania tytu³u i licznych dóbr materialnych by³a dla niego spraw± drugorzêdn±, je¿eli nie marginaln±. No dobrze, pieni±dze mog³yby mu siê przydaæ w pomocy potrzebuj±cym. I to tyle.

Nie wymagajcie Bóg wie czego od tej ksi±¿ki; jak ju¿ wspomnia³am, Ma³y lord nale¿y do kanonu literatury dzieciêcej i w³a¶nie tak ten utwór traktuje. Oczywi¶cie, ¿e nieco starszy czytelnik prawdopodobnie nie odnajdzie w niej nic poza lekk± dzieciêc± naiwno¶ci±, ale... kto nam broni raz na jaki¶ czas odpu¶ciæ i zag³êbiæ siê w tak prosty na pierwszy rzut oka ¶wiat?

Odebra³am tê ksi±¿kê w³a¶nie jako tak± spokojn± lekturê do poduszki, gdzie nie muszê skupiaæ pe³ni uwagi na tocz±cych siê wydarzeniach. Jako odskoczniê od tematów mocniejszych, od problemów dnia codziennego. Bardzo dobra lektura do zresetowania siê.

Polecam w³a¶ciwie ka¿demu- no chyba, ¿e tego typu ksi±¿ki zwyczajnie Ciê irytuj±. Wtedy odpu¶æ, zdecydowanie!

Avatar u¿ytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2014-11-25, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam, WYZWANIE 2014-52 ksi±¿ki,
Wspania³a ksi±¿ka, choæ troszkê mniej znana ni¿ inne pozycje tej autorki. Cedryk jest wspania³ym ch³opcem, ufnym i szczerym, ka¿dy ch³opiec mo¿e braæ z niego przyk³ad:)
Avatar u¿ytkownika - alkatraz
alkatraz
Przeczytane:2025-05-01, Ocena: 5, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2025,

Klasyka dzieciêca, warto j± znaæ! Historia mo¿e trochê naiwna, ale k³adzie nacisk na to, jak wa¿ne jest dobro, które mo¿e pokonaæ ka¿de z³o. Ksi±¿ka zmusza do refleksji, jak wa¿ne jest dobre wychowanie dziecka.

Opowie¶æ o ch³opcu imieniem Cedryk.Ch³opca wychowuje matka ,która jest Amerykank±, ojciec ch³opca nie ¿yjê.Ch³piec ma piêkny wygl±d I wspania³e maniery jest nim oczarowana ca³a okolica.Przede wszystkim ma jednak dobre serce dla biednych i potrzebuj±cych.Ch³opiec ma swojego ulubionego przyjaciela ,starszego Pana sklepikarza z którym bardzo chêtnie dyskutujê o polityce.Pewnego razu do ch³opca przychodzi list od jego dziadka Lorda ,który mieszka w Anglii i chce siê z nim zobaczyæ oraz przekazaæ mu wielki spadek.Cedryk wyrusza wraz z matk± w podró¿ statkiem.Bogaty Lord jest zachwycony m³odym ch³opcem mimo swojej zgrzedliwo¶ci i choroby.Starzec bardzo rozpieszcza swojego wnuka i przez jego towa¿ystwo i dobre serce stajê siê bardziej weso³ym i pogodnym.

Avatar u¿ytkownika - hajduczek
hajduczek
Przeczytane:2019-03-27, Ocena: 6, Przeczyta³am, 12 ksi±¿ek 2019, Mam,

S± ksi±¿ki, po których lekturze cz³owiek czuje siê jakby lepszym cz³owiekiem. I to jest w³a¶nie taka ksi±¿ka:) 7-letni Cedryk to istny anio³, dziecko nie znaj±ce z³a ani lêku. Ten s³odki ufny ch³opiec wzruszy³ zatwardzia³e serce swego dziadka, hrabiego Dorincourt i zmieni³ zycie wielu osób.

Avatar u¿ytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2018-02-10, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2018,

Cedryk to przeuroczy ma³y ch³opiec, który nagle dowiaduje siê, ¿e ma zostaæ w przysz³o¶ci hrabi±, a na chwilê obecn± jest lordem. Dla wszystkich ta informacja jest du¿ym zaskoczeniem, a dla dziadka ch³opca, tego prawdziwego hrabiego, osobist± pora¿k±. Hrabia jest bowiem cz³owiekiem z³ym, którego ponad wszystko interesuj± w³asne wygody. Nigdy nie wybaczy³ najm³odszemu synowi ma³¿eñstwa z amerykank± (tak, tak, to by³o wielkie faux paux :)), gdy jednak straci³ wszystkich synów nie pozosta³o mu nic innego jak sprowadziæ do swojego zamku jedynego wnuka i jedynego dziedzica. Przyp³yw uczuæ rodzinnych? Nie dajcie siê nabraæ, hrabia ma swój plan :)

Urocza opowie¶æ o tym, ¿e dobro bywa zara¼liwe, a dobre uczynki do nas wracaj±.

Avatar u¿ytkownika - azetka79
azetka79
Przeczytane:2017-10-19, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Warto siêgaæ do takich ksi±¿ek, bez wzgledu na wiek czytelnika wprowadzaj± go w czas piêkna i ucz± dobra, bez wzglêdu na oddzia³ywanie ¶wiata

Inne ksi±¿ki autora
Tajemnica dworu w Stornham
Frances Hodgson Burnett 0
Ok³adka ksi±zki - Tajemnica dworu w Stornham

Bogata Amerykanka, Rozalia Vanderpoel, wychodzi za m±¿ za angielskiego lorda, sir Nigela Anstruthersa. Jej o¶mioletniej siostrze Bettinie szwagier nie...

Sekret markizy
Frances Hodgson Burnett0
Ok³adka ksi±zki - Sekret markizy

Romantyczna powie¶æ o piêknej, zubo¿a³ej arystokratce, po¶lubiaj±cej bogatego markiza, który wkrótce po ¶lubie opuszcza ¿onê i udaje siê...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje