Okładka książki - Marka pisarza. Definiowanie, marketing, komunikacja

Marka pisarza. Definiowanie, marketing, komunikacja

Kim jest pisarz we współczesnym świecie? Twórcą, artystą, autorytetem? A może marką, którą należy świadomie kreować i zarządzać nią jak produktem? Wojciech Gustowski podejmuje pionierską próbę naukowego zdefiniowania fenomenu marki pisarza poprzez ukazanie jej kluczowej roli w mechanizmach rządzących współczesnym rynkiem książki.

Autor wnikliwie analizuje, w jaki sposób tradycyjna relacja pisarz – książka – czytelnik przekształca się w marketingową relację producent – produkt – konsument. Objaśnia, w jaki sposób współczesne media umożliwiają powieściopisarzom planowanie, kształtowanie i komunikowanie marki, co skutkować ma zwiększeniem sprzedaży.

Nie jest to poradnik, a monografia naukowa, która koncentruje się na tym, jak współczesny twórca literatury komercyjnej funkcjonuje w warunkach silnej konkurencji i konieczności autopromocji. Książka jest adresowana do badaczy
i praktyków rynku wydawniczego, studentów kierunków związanych z branżą literacką, a także samych powieściopisarzy. Stanowi cenny wkład w naukową refleksję nad mechanizmami rządzącymi współczesnym rynkiem książki i pozwala zrozumieć, jak zmienia się status pisarza w XXI wieku.

Informacje dodatkowe o Marka pisarza. Definiowanie, marketing, komunikacja:

Opinie o książce - Marka pisarza. Definiowanie, marketing, komunikacja

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2025-11-27, Ocena: 6, Przeczytałam,
Piszesz książki? Myślisz o tym, aby zacząć pisać? Jesteś czytelnikiem i Zastanawiasz się, jak działa rynek i jak wygląda tak naprawdę? W takim razie Marka pisarza. Definiowanie, marketing, komunikacja Wojciecha Gustowskiego jest zdecydowanie lekturą obowiązkową. To pierwsze na naszym rynku tak wnikliwe, szerokie i analityczne spojrzenie na to, kim współcześnie musi stać się osoba, która pisze i wydaje. Publikację Gustowskiego można traktować różnorako. To może być lektura na raz, która mocno wzbogaca i porządkuje wiedzę w obrębie tego, jak mocno pisarz jest osadzony w świecie marketingu, budowania własnego wizerunku i promocji. To może być powolne analizowanie poszczególnych rozdziałów, aby zacząć budować swoją markę. Książka jest analizą, ale też bezlitosnym spojrzeniem na to, jak wymagająca i wielofunkcyjna jest obecnie rola pisarza. Autor spogląda na relacje rządzące współczesnym rynkiem książki. Autor opiera się tu na faktach: polski rynek to rynek konkurencyjny i nasycony, a liczba tytułów rośnie. W takim środowisku pisarz przestaje być jedynie twórcą. Staje się producentem i właścicielem marki. Musi brać pod uwagę badania odbiorców, modele marketingowe, a nawet tak pozornie prozaiczne sprawy jak materialna forma książki czy okładka. Gustowski opisuje też to, jak treść wpływa na postrzeganie marki autora i jak buduje się relację pisarz-produkt-konsument. Nie mniej ważna staje się rola czytelnika. Autor pokazuje go jako

Marka pisarza. Definiowanie, marketing, komunikacja - opinie o książce