Okładka książki - Miłość na linii

Miłość na linii

Aiden Valentine, prowadzący Heartstrings, program radiowy z poradami na temat związków, już dawno przestał wierzyć w miłość. Jednak gdy pewna dziewczynka dzwoni po radę dla swojej mamy, Lucie Stone, wszystko zaczyna się zmieniać - rozmowa staje się hitem, a Heartstrings jest na ustach całego miasta.

Chcąc wykorzystać ten sukces, stacja proponuje Lucie, by razem z Aidenem prowadziła audycję. Społeczność Heartstrings ma jej pomóc znaleźć miłość. Całe Baltimore zaczyna śledzić jej sercowe rozterki, a słuchacze błyskawicznie wyczuwają rosnące napięcie na linii Aiden-Lucy...

I choć wszyscy pragną dla Lucy szczęśliwego zakończenia, rzeczywistość okazuje się dużo trudniejsza niż radiowa bajka.

Bestsellerowa opowieść o miłości, odwadze i wychodzeniu ze strefy komfortu, inspirowana kultową komedią Bezsenność w Seattle.

Informacje dodatkowe o Miłość na linii:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2026-04-22

Tagi: romans

Kup książkę Miłość na linii

Miłość na linii - opinie o książce

Avatar użytkownika - goszaczyta
goszaczyta
Przeczytane:2026-05-17,

🎧 „ᴍɪᴌᴏść ɴᴀ ʟɪɴɪɪ” ʙ.ᴋ. ʙᴏʀɪꜱᴏɴ 🌸

Czy marudny sceptyk i niepoprawna romantyczka zaczną nadawać na tych samych falach?

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

„Miłość na linii” to książka, która niesamowicie zaangażowała mnie w historie Lucie i Aidena. Przez całą opowieść prowadzi nas Lucie, która jest takim promykiem słońca, że nie sposób jej nie polubić. Bardzo rzadko spotykam w czytanych przeze mnie książkach motyw grumpy x sunshine, a przecież tak go uwielbiam! Główna bohaterka każdemu może służyć za wzór, bo pomimo swojej sytuacji zarażała  wszystkim pozytywną energią i we wszystkim widziała coś dobrego. 🥰 To kobieta o romantycznej naturze. Mimo iż życie mocno ją ukształtowało, a ona sama przytłoczona obowiązkami, codziennym pośpiechem i troską o innych, gdzieś po drodze zgubiła siebie. Wątek samotnego macierzyństwa dodaje tej historii autentyczności i emocjonalnej głębi. To znacznie więcej niż zwykły romans, to przede wszystkim opowieść o odzyskiwaniu własnego „ja”, o przełamywaniu lęku i dawaniu sobie kolejnej szansy mimo dawnych rozczarowań. Z kolei Aiden początkowo sprawia wrażenie człowieka zdystansowanego i nieco chłodnego, jednak wraz z rozwojem historii coraz wyraźniej widać jego bardziej delikatną i emocjonalną naturę.

Podczas czytania książki leciałam przez rozdziały jak błyskawica. Bardzo przypadła mi do gustu, gdyż autorka w taki sposób przedstawiła historię, że nie mogłam się od niej oderwać i musiałam poznać dalsze losy boahterów. Nie byłam w stanie jej odłożyć, musiałam się dowiedzieć jak cała historia się zakończy. Niesamowicie wciągająca historia o miłości i przyjaźni. Wydawać, by się mogło, że to kolejny romans opowiadający schematyczną historię miłości pomiędzy dwójką ludzi, którzy chcieli być razem. Ale zapewniam Was, że otrzymacie od tej książki wiele więcej. Zatracicie  się w tej historii  bez reszty i nie będziecie wstanie się od niej oderwać. Niby historia o miłości, jednak autorka wplotła tutaj motyw poszukiwania akceptacji, o przełamywaniu barier. Na szczególną uwagę zasługuje także relacja bohaterki z córką, która należy do najbardziej poruszających i najlepiej poprowadzonych aspektów całej książki.

Jestem pod ogromnym wrażeniem jak autorka potrafi bardzo emocjonalnie pisać. Każda strona przesycona jest niezwykłymi emocjami, które wylewają się wprost do naszego serca. To historia, która wywołuje uśmiech, momentami wzrusza i daje ogromną przyjemność z samego czytania. Jeśli masz ochotę na romans pokazujący uczucie rozwijające się stopniowo, subtelnie i w niezwykle naturalny sposób, „Miłość na linii” będzie świetnym wyborem. Ta książka nie skupia się wyłącznie na samej miłości  ona pozwala ją naprawdę poczuć.

Szczerze Wam ją polecam. 🫶🏼

Avatar użytkownika - zakochanawksiazk
zakochanawksiazk
Przeczytane:2026-05-13, Ocena: 5, Przeczytałem,

Książka "Miłość na linii" jest pierwszym tomem serii "Heartstrings". Dla mnie to było kolejne spotkanie z twórczością autorki. W książce znajdziemy motyw slow burn a także grumpy and sunshine. Stylistyka i język jakim posługuje się pisarka jest bardzo lekki i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko. Mi zapoznanie się z losami bohaterów zajęło jeden wieczór. Już od pierwszych stron zostałam wciągnięta do świata bohaterów i z dużym zainteresowaniem oraz zaangażowaniem śledziłam to co działo się w ich życiu oraz rozwijającą się między nimi relację. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana i dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w barwny, niejednoznaczny i autentyczny sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje wady i zalety, borykają się z różnymi mniejszymi bądź większymi problemami dnia codziennego, zdarza się im popełniać błędy czy postępować pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych przypadkach podzielając podobne troski i dylematy moralne. Historia została przedstawiona z perspektywy Aidena i Lucie, co pozwoliło mi lepiej ich poznać, dowiedzieć się co czują, myślą, z czym się zmagają każdego dnia, stopniowo mogłam także dowiedzieć się jakie wydarzenia wpłynęły na ich obecne życie, co ich ukształtowało, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Lucie od samego początku zaskarbiła sobie moją sympatię,a poznając jej historię jeszcze bardziej jej kibicowałam i chciałam żeby w końcu i ona zaznała szczęścia, postawiła siebie na pierwszym miejscu i zakochała się. Ogromnie podobała mi się jej relacja z córką, a także ojcem dziewczynki.. Tworzą oni cudowną patchworkową rodzinę, w której mogą w każdej chwili na sobie polegać. Aidena natomiast początkowo wywoływał we mnie mieszane odczucia, jednak z czasem kiedy lepiej go poznałam, kiedy dowiedziałam się co miało znaczący wpływ na jego obecne postrzeganie związków i kiedy poczułam to cudowne flow pomiędzy mężczyzną, a Lucie całkowicie zmieniło się moje postrzeganie jego osoby. Podobnie jak słuchacze audycji, tak i ja w napięciu czekałam na rozwój sytuacji. Relacja bohaterów została w świetny sposób zaprezentowana. Wszystko toczyło się swoim rytmem pozwalając Czytelnikowi skupić się na gestach, słowach i odczuciach towarzyszących głównym postaciom. Chociaż mają odmienne spojrzenie na kwestię miłości do idealnie się uzupełniają. Chociaż żeby do tego dojść musieli pokonać kilka przeciwności losu, które mocno skomplikowały to co zdążyli w krótkim czasie zbudować. Było tutaj wiele momentów kiedy uśmiech nie schodził mi z twarzy, ale były też takie kiedy łza kręciła się w oku. Oczywiście istotną rolę w tej historii odgrywają postaci drugoplanowe, które wprowadzają sporo zamieszania do życia głównych bohaterów dostarczając zarówno im samym jak i Czytelnikowi wielu skrajnych emocji i wrażeń. Autorka w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich sprawiając, że ta historia wydaje się jeszcze bardziej prawdziwa. Mowa o trudnych relacjach rodzinnych, samotnym macierzyństwie czy chorobie nowotworowej u bliskiej osoby. Pisarka na przykładzie swoich bohaterów pokazuje, że wszystko dzieje się po coś, nic nie jest dziełem przypadku, a ludzie pojawiający się na naszej drodze znajdują się na niej nie bez przyczyny. W końcu każde spotkanie ma znaczenie, wnosi coś cennego i ważnego do naszej mozaiki życiowej. "Miłość na linii" to emocjonująca, miejscami poruszająca i wartościowa historia o cudownej relacji matka - córka, wychodzeniu ze strefy komfortu, a także miłości, która pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie. Świetnie spędziłam czas z tą książką i czekam już na kolejny tom z tej serii. Polecam!

Avatar użytkownika - zaczytania
zaczytania
Przeczytane:2026-04-19,

✨️Kto i za co pokocha?
Romansiary. Za przytulność, subtelnie zabawny humor i chemię między bohaterami. Wiedziałam, że kto jak kto, ale B.K. Borison to mnie nie zawiedzie. Uwielbiam serię Lovelight Farms jej autorstwa, a po przeczytaniu “Miłości na linii” czuję, że cykl Heartstrings również może znaleźć się wysoko w moim romansiarskim rankingu.
Ale wracając…pokochasz za pomysł na fabułę, za stopniowe budowanie relacji i rozwój emocji między Aidenem a Lucie. Pokochasz za jej podejście do miłości i to jaką jest romantyczką, ale też za jego ironiczne żarciki, opiekuńczość i spokój. Nie znajdziesz w tej historii dram budowanych na wyrost, nie znajdziesz tu raptownych działań miłosnych. To przyjemny slow burn z motywem grumpy&sunshine, przy czym każde z nich jest trochę grumpy a trochę sunshine.

✨️Czy ja pokochałam?
No jest miłość, nie powiem i to szczera. Przyznam, że boję się książek, w których akcja dzieje się w większości w jednej przestrzeni. W tym przypadku — studio nagraniowe, radio. Moje obawy wynikają z limitu pomysłów, jakie w tej przestrzeni mogą się wydarzyć. Jednak takie numery, to nie tym razem i nie z panią Borison. Zgrabne, błyskotliwe dialogi i emocje, które z nich emitują, są tak angażujące i wciągające, że tę książkę chłonie się w mgnieniu oka.

✨️Czy polecam?
Nawet nie pytaj, bo to jest tak oczywiste, jak to, że moje koty przespały dziś cały dzień. Ale jeśli masz wątpliwości, to jasne, że polecam! To przyjemny, ciepły i jak to określiło wydawnictwo, przytulaśny romans. Ja dodam od siebie, że sama historia jest tak mądrze dojrzała i napisana z dużą dozą empatii oraz nutą romantyzmu, że aż nie chce się jej kończyć. Mogłaby trwać i trwać. Aiden i Lucie nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam tych dwoje.

✨️O czym jest?
__
Aiden Valentine, prowadzący audycję radiową Heartstrings już dawno stracił wiarę w miłość. Wszystko zaczyna zmieniać się pewnego dnia, gdy do stacji dzwoni dziewczynka po miłosną radę dla swojej mamy. Lucie, bo o niej mowa, staje się sensacją Baltimore, po tym, jak odważyła się opowiedzieć o swoim wyobrażeniu prawdziwego związku. Stacja postanawia wykorzystać, że rozmowa stała się viralem i zaprasza Lucie do współprowadzenia audycji z Aidenem. Słuchacze mają pomóc jej znaleźć miłość, a całe Baltimore z zapartym tchem śledzi jej sercowe perypetie. A może miłość jest tuż obok i nie trzeba szukać jej daleko?

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2026-04-05, Ocena: 6, Przeczytałem,

Bo nie chodzi o magię , ale o coś prawdziwego.

Zbieram wszystkie okruchy tego co lubi by ułożyć sobie obraz , gdy już nie będzie jej obok.

Słuchał innych, lecz sam ukrywał wrażliwość pod warstwą sarkazmu.

Ona była romantyczką nie pasującą do swoich czasów, szybkich randek i tindera.

On zapomniał czym jest miłość.

Lucie Stone stworzyła rodzinę daleką od politycznej poprawności.

Wraz z byłym partnerem Graysonem i jego mężem Mateo wychowuje dwubastoletnią córkę Mayę pracując jako mechanik samochodowy w jednym z warsztatów w Boltimore.

W jej życiu gości naprawdę duża dawka miłości i przyjaźni- a jednak Lu odnosi wrażenie, że czegoś jej brakuje.

Nie to, by narzekała na swój los - raczej czasem pozwala sobie dotknąć tych kruchych fragmentów duszy, które schowała przed światem i przed sobą.

Pewnego razu , późną nocą kobieta przyłapuje pociechę na nocnej rozmowie telefonicznej.

Przerażona oczekuje wyjaśnień, lecz zakłada, że Maya ma chłopaka lub wstąpiła do sekty.

Okazało się jednak ,że dziewczynka zadzwoniła do radia , a konkretnie do audycji Heartstrings , Aidena Valentine'a.

Kiedy zdenerwowana młoda mama przejmuje inicjatywę w tej rozmowie szybko odkrywa ,a mężczyzna wraz z nią- że płynie ona zaskakująco lekko , a on sam czuje z tego prawdziwą radość co nie zdarzyło mu się od bardzo dawna.

Bo charyznatyczny prezenter również skrywa swoje lęki , boi się angażować w relacje , a podczas jednej z piosenek Louisa Armstronga zawsze wracają do niego najtrudniejsze związane z mamą wspomnienia.

Rozmowa..staje się hitem internetu , mieszkańcy znów włączają radio , a Lucie zaczyna poszukiwania drugiej połówki.

Tyle, że może być ona bliżej niż kiedykolwiek..

Napięcie na linii z pewnym przystojnym pracownikiem stacji aż iskrzy..a każde ich spotkanie tylko podsyca to, czego oboje tak bardzo się boją nazwać.

Lucie, choć przyzwyczajona do życia na własnych zasadach, zaczyna coraz częściej łapać się na tym, że czeka -- na jego głos, na przypadkowe spotkania, na te drobne momenty, które nagle zaczynają mieć znaczenie. Z kolei Aiden, ukryty za mikrofonem i radiową personą, powoli traci kontrolę nad własnymi murami, które budował latami.

To, co zaczęło się od jednej, niewinnej rozmowy, przeradza się w coś znacznie głębszego -- w relację, która wymyka się schematom, logice i ich własnym przekonaniom o tym, czym jest miłość.

Ale czy dwoje ludzi, którzy tak długo uciekali przed uczuciami, potrafi w końcu przestać się bać?

Czy odważą się sięgnąć po coś prawdziwego, zamiast chować się za tym, co bezpieczne?

Bo czasem miłość nie pojawia się wtedy, gdy jej szukasz --

tylko wtedy, gdy najmniej wierzysz, że jeszcze na nią zasługujesz.

Czytanie tej historii było.. jak odkrywanie, że właśnie spotkałeś najlepszego przyjaciela, choć jeszcze chwilę wcześniej się nie znaliście.

Fabuła była pełna humoru i zabawnych sytuacji, a spotkania dwójki głównych bohaterów czy to w prawdziwym życiu czy na linii ze słuchaczami bawiły lub wzruszały.

Miłość na linii jest historią o samotności i odwadze by coś zmienić. O otwieraniu serca , mimo strachu i o tym ,że to , co prawdziwe nie musi być idealne.

Przepiękna, pochłaniająca i otulająca.

Lovelight Farms #2. Evelyn & Beckett
B.K. Borison0
Okładka ksiązki - Lovelight Farms #2. Evelyn & Beckett

O spotkaniu z Evelyn niełatwo zapomnieć. Beckett, przystojny farmer, właśnie zdaje sobie z tego sprawę... Jeden wspólny weekend i nawet taki podrywacz...

Lovelight Farms tom 1. Stella & Luka
B.K. Borison0
Okładka ksiązki - Lovelight Farms tom 1. Stella & Luka

Pastwisko pełne martwych drzew. Wrogie przejęcie stodoły Świętego Mikołaja przez rodzinę szopów. I zaginiona w niewyjaśnionych okolicznościach przesyłka...