Quantcast

Mi³o¶æ w rytmie punk rocka

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2022-04-27
Kategoria: Dla m³odzie¿y
ISBN: 9788382199109
Jêzyk orygina³u: polski

Ocena: 5.5 (4 g³osów)

Mi³o¶æ przyjdzie do ciebie tylko wtedy, gdy przestaniesz siê jej baæ

Lata 90., ¦l±sk. Zafascynowany subkultur± punkow± Aleks wychowuje siê bez matki, za to z ojcem, który nadu¿ywa alkoholu i odreagowuje na synu swoje ¿yciowe niepowodzenia. Julia, córka znanego re¿ysera, wydaje siê dziewczyn± z zupe³nie innej bajki. Na pozór ma wszystko: pieni±dze, piêkny dom, dostêp do wszelkich luksusów i podziw kole¿anek. Nic dziwnego, ¿e znajomo¶æ dziewczyny z dobrego domu i zbuntowanego punkowca od pocz±tku pe³na jest wrogo¶ci i negatywnych emocji. Z czasem jednak co¶ zaczyna siê zmieniaæ, a tragiczne wydarzenie, w którym oboje bior± udzia³, powoduje, ¿e ich relacja zmierza w zupe³nie innym kierunku, ni¿by tego chcieli...
Mi³o¶æ w rytmie punk rocka to poruszaj±ca historia o pragnieniu blisko¶ci, zdradzie i samotno¶ci, która boli najbardziej, gdy jest siê nastolatkiem. Czy Julii i Aleksowi uda siê przekroczyæ barierê w³asnych lêków i udowodniæ, ¿e prawdziwa mi³o¶æ jest silniejsza ni¿ spo³eczne konwenanse?

Tagi:

Kup ksi±¿kê Mi³o¶æ w rytmie punk rocka

Zobacz tak¿e

Opinie o ksi±¿ce - Mi³o¶æ w rytmie punk rocka

Avatar u¿ytkownika - zakochanawksiazk
zakochanawksiazk
Przeczytane:2022-06-17, Ocena: 5, Przeczyta³em,

Aleks jest zafascynowany subkultur± punkow±, wychowuje go ojciec, który nadu¿ywa alkoholu, przy okazji odreagowuje wszystko na Aleksie. Julia jest córk± re¿ysera, mog³oby siê wydawaæ, ¿e ma wszystko: pieni±dze, piêkny dom i wszelkie luksusy na wyci±gniêcie rêki, jest z zupe³nie innego ¶wiata ni¿ Aleks. Aleks i Julia nie pa³aj± do siebie sympati±, ale jedno tragiczne zdarzenie, w którym oboje bior± udzia³ ca³kowicie zmienia ich relacje. Co po³±czy tych dwoje? Jakie sekrety wyjd± na jaw?

To moje pierwsze spotkanie z twórczo¶ci± autorki, do siêgniêcia po jej ksi±¿kê bardzo zachêci³ mnie opis tej historii, natomiast pocz±tkowo przerazi³a mnie objêto¶æ ksi±¿ki, liczy ona prawie 900 stron, jednak po przeczytaniu kilkunastu stron wci±gnê³am siê na dobre. Autorka ma lekki i przyjemny styl, co prze³o¿y³o siê na szybko¶æ czytania tej historii, mi zajê³o to dwa wieczory. Fabu³a zosta³a w bardzo ciekawy sposób nakre¶lona, a bohaterowie w fajny sposób wykreowani. Aleksa i Juliê dzieli w zasadzie wszystko, s± z zupe³nie innych ¶wiatów, a ich wspólna droga zaczyna siê od nienawi¶ci i wrogo¶ci, dopiero stopniowo zaczyna przeradzaæ siê w co¶ kompletnie innego, co¶ czego siê nie spodziewali. Oboje na przestrzeni lat szukaj± swojego miejsca w ¿yciu. Naprawdê podoba³o mi siê jak autorka pokaza³a zmiany, które zachodzi³y w ich ¿yciu. Warto wspomnieæ, ¿e poznajemy tutaj ka¿de losy postaci drugoplanowych, które wiele wnosz± do tej historii, pokazana jest przy tym si³a prawdziwej przyja¼ni. Ksi±¿ka przepe³niona jest wieloma skajnymi emocjami, które podczas czytania bardzo udzielaj± siê czytelnikowi, ja prze¿ywa³am wszystkie rozterki razem z nimi i ogromnie im przy tym kibicowa³am. Jestem naprawdê pod wra¿eniem tej historii i z pewno¶ci± siêgnê po inne ksi±¿ki autorki. Moja ocena to 8/10.

Karolina Hejmanowska zadebiutowa³a powie¶ci± "Adres w sercu", która by³a histori± o m³odzie¿y, mi³o¶ci i subkulturach muzycznych. Dok³adnie na tej samej pó³ce mo¿na postawiæ "Mi³o¶æ w rytmie punk rocka" gdzie ju¿ sam tytu³ wskazuje, o czym chcia³a nam opowiedzieæ m³oda autorka. A do przekazania mia³a wiele, bowiem powie¶æ ma ponad osiemset siedemdziesi±t stron.

¦l±sk, lata 90.
W budynku katowickiej szko³y ¶redniej mie¶ci siê zarówno liceum jak i szko³a zawodowa, gdzie na kierunku górnik kszta³c± siê Adrian i Aleks - od przedszkola darz±cy siê bratersk± mi³o¶ci±. Obaj jedynacy nie lubi±cy siê uczyæ, uwielbiaj±cy wagary, bowiem wybrali ten kierunek z braku lepszego pomys³u. Adrian jest cz³onkiem zespo³u muzycznego, z którym chcia³by co¶ osi±gn±æ, za¶ Aleks... to patologia. Kilka lat temu straci³ matkê, o której ¶mieræ obwinia go ojciec, obecnie alkoholik z ciê¿k± rêk±. Ch³opak jest czêsto g³odny, pobity a niejednokrotnie równie¿ naæpany.

Swoje frustracje Aleks lubi wy³adowywaæ na s³abszych i boj±cych siê go uczniach - niestety jego wybór pad³ na Julkê, córkê re¿ysera, która przeprowadzi³a siê do Katowic z Warszawy. Ona równie¿ jest wychowywana tylko przez ojca, z t± ró¿nic±, ¿e on nie pije, ale licz± siê dla niego pozycja, pieni±dze i wygl±d. W³a¶ciwie to trzyma córkê w z³otej klatce i nie pozwala na rzeczy, których pragnie ka¿da nastolatka. Dodatkowo sam chcia³by znale¼æ jej mê¿a z wy¿szych sfer i bardzo d³ugo nie bêdzie w stanie zrozumieæ jakie tak naprawdê s± jego wybory...

W trudnych chwilach Julia mo¿e liczyæ na swoj± przyjació³kê Anitê, która ma umiejêtno¶æ ratowania jej przed Aleksem... Tylko dlatego, ¿e w dzieciñstwie przyja¼ni³a siê z Adrianem i Aleksem... ¦mieræ matki tego ostatniego wiele jednak zmieni³a...

Jak mo¿na siê domy¶liæ zamo¿na, skromna, pouk³adana i wra¿liwa córka re¿ysera ze swoj± nie¶mia³o¶ci± i naiwno¶ci± idealnie pasuje na ofiarê dla zbuntowanego punkowca. Nie potrafi siê mu postawiæ, nie jest w stanie broniæ. Jak gorzkie pigu³ki prze³yka s³owa s³yszane z ust tego wysokiego ch³opaka...
Wszystko zmienia siê w chwili, gdy Aleks ratuje jej ¿ycie... Tamta chwila bêdzie bardzo mocno rzutowa³a na ich przysz³o¶æ, decyzje i wybory. Co wydarzy siê w ich ¿yciu? Czy ich relacja zmieni siê na pozytywn±?

Mo¿ecie mi wierzyæ, ale opisane przeze mnie wydarzenia to dopiero pocz±tek... Karolina Hejmanowska napisa³a powie¶æ giganta, w której poznajemy naprawdê spory kawa³ historii ¿ycia bohaterów. Zostali oni nie tylko ¶wietnie scharakteryzowani, ale i zmuszeni do ods³oniêcia przed czytelnikiem swojej traumatycznej czêsto przesz³o¶ci. Dziêki temu bardzo ³atwo by³o poczuæ sympatie i antypatie. O ile Julkê czy Anitê mo¿na szybko polubiæ (choæ w przypadku Julii czêsto denerwowa³o mnie jej wycofanie i strach o byle co), Adrian te¿ w zasadzie jest bohaterem w wiêkszo¶ci nie sprawiaj±cy problemów, by mo¿na go potêpiaæ za wybory, to ju¿ Aleks jest istnym kameleonem! Pocz±tkowo jest postaci± typowo negatywn±. Nie ma powodu, dla którego mo¿na go lubiæ, choæ niew±tpliwie fakt, ¿e straci³ matkê i jak traktowa³ go ojciec mo¿e wywo³aæ poczucie ¿alu. Jednak z czasem dostrzegamy jego dobre serce, ukryte g³êboko przed ¶wiatem i samym sob±.

¯ycie jednak nie pozwoli³o mu na bycie dobrym ch³opcem. Powie¶æ jest w³a¶ciwie sinusoid± - grzeczny, u³o¿ony, zakochany i tryskaj±cy dobr± energi± kontra w¶ciek³y, nabuzowany, pijany i rozrabiaj±cy.

Autorka nie pozwala na nudê, pomimo takiej objêto¶ci lektury - wci±¿ prze¿ywamy wzloty i upadki bohaterów, ich rozstania, powroty, tworzenie dystansu i ponowne ocieplenie relacji. Zwi±zki, zdrady, gwa³t i próba samobójcza, pierwsze zbli¿enia, bogaci kontra biedni oraz wiele traum, które nieoczekiwanie zmieni³y ca³kowicie bieg tej opowie¶ci, która nie jest s³odk± bajk± dla lolitek ani piêkn± opowie¶ci± o mi³o¶ci bez granic... Czêsto zaciska³am kciuki, zêby i piê¶ci - ze z³o¶ci, napiêcia, stresu.

Jedynie chwilami mia³am wra¿enie, ¿e Hejmanowska przesadzi³a z ilo¶ci± wydarzeñ, mog³a odpu¶ciæ kilka w±tków i podarowaæ te pomys³y innym postaciom, w kolejnej ksi±¿ce, bowiem "Mi³o¶æ..." nic by na tym nie straci³a a by³aby przystêpniejszych rozmiarów :) Zw³aszcza, ¿e przy takiej ilo¶ci zdarzeñ, nie sposób na koniec pamiêtaæ ka¿dej sytuacji a jedynie zarys i wynikaj±ce z tego decyzje.

Przyznajê, ¿e zarówno jêzyk, dialogi, jak i ca³okszta³t fabu³y wypadaj± mocno na plus. Ksi±¿ka wci±ga i nie pozwala o sobie zapomnieæ. Pragnienie poznania dalszego ci±gu jest ogromne, bowiem jak to w m³odych g³owach - wci±¿ pojawiaj± siê nowe pomys³y, które nie zawsze wychodz± na dobre... Wiele scen i wynikaj±cych z tego wydarzeñ mnie zaskoczy³o i zupe³nie nie mog³am byæ pewna zakoñczenia... Ale tak, podoba³o mi siê :)

Podsumowuj±c - "Mi³o¶æ w rytmie punk rocka" to pe³na pasji, przyja¼ni i mi³o¶ci opowie¶æ, która trzyma w napiêciu i zaskakuje. To w³a¶nie w tej historii znajdziecie pe³en wachlarz uczuæ - od pozytywnych poprzez obojêtne a¿ do negatywnych. Strach, lito¶æ, odrzucenie, z³o¶æ, zemsta i nienawi¶æ, próba zrozumienia swoich b³êdów, zdrada, poronienia, potrzeba akceptacji, ojcowie nie potrafi±cy odnale¼æ siê w swojej roli, upokorzenie - to tylko kilka s³ów-hase³, jakimi mogê zachêciæ Was do lektury tej ksi±¿ki. Jednak nie sposób opisaæ j± w tak krótkiej recenzji, by nie zdradziæ Wam zbyt wiele psuj±c tym samym niespodzianki autorki. Polecam!

"Mi³o¶æ w rytmie Punk Rocka" to fenomenalna historia, w której ¿ycie nie oszczêdza g³ównych bohaterów, podk³adaj±c im k³ody pod nogi, niszcz±c marzenia i wiarê w szczê¶cie.

Aleks to zbuntowany m³ody ch³opak, który ¿yje wraz z ojcem alkoholikiem. Dom ju¿ dawno zosta³ tylko pustym s³owem na kartce papieru, wraz ze ¶mierci± matki sta³ siê dla niego walk± o przetrwanie, gdzie niewiadoma, co go czeka podczas powrotu, sta³a siê codzienno¶ci±.

Julia m³oda dziewczyna, córka s³ynnego re¿ysera. ¯yje, jak ksiê¿niczka, lecz to tylko pozory, jej zamek sta³ siê z³ot± klatk±, do której klucz ma ojciec. ¯ycie z ci±g³ymi zakazami sta³o siê mêcz±ce, a dodatkowo smutku przysparza jej szko³a, w której powiedzenie " Jak Ciê widz±, tak Ciê pisz±" jest trafne, nastolatkowie widz± maj±tek, a nie wnêtrze Julii, które jest morzem do odkrycia.

Aleks i Julia uczêszczaj± do tej samej szko³y i tam w³a¶nie zaczyna siê ¿ycie przez mêkê Julii. Aleks ma za nic przyzwoito¶æ i mówi, co mu ¶lina na jêzyk przyniesie, a jego ofiar± sta³a siê Julia, bezbronna dziewczyna z dobrego domu. Jak potocz± siê losy tej pary? Czy Julia bêdzie mia³a tyle odwagi, by postawiæ siê Aleksowi? Co musi siê wydarzyæ, by tych dwoje darzy³o siê sympati±? Tego Wam nie zdradzê, ale koniecznie przeczytajcie ksi±¿kê, by znale¼æ odpowiedzi na pytania!

"Mi³o¶æ w rytmie Punk Rocka" totalnie rozwali³a mnie emocjonalnie! Pierwsza moja my¶l, jak zobaczy³am ilo¶æ stron to by³o Wow🙉, czy mnie przerazi³o? Nie, a to dlatego, ¿e istotne dla mnie by³o to, czy rozszarpie mnie ona emocjonalnie dok³adnie, jak opis, ju¿ po lekturze dziêkowa³am autorce, ¿e nie by³o to rozbite na tomy, bo jakbym mia³a czekaæ, na ci±g dalszy, to bym siê zdenerwowa³a! Historia tej pary nie jest ³atwa, Julia ju¿ na samym pocz±tku ksi±¿ki sprawi³a, ¿e obdarzy³am j± sympati±, a jej emocje, jej przera¿enie czu³am na w³asnej skórze. Czy by³a ona s³aba? Nie, Julia by³a siln± osob±, lecz nie zawsze, mog³a pokazaæ swoj± si³ê.

Aleks tutaj niezaprzeczalnie twarz tej ksi±¿ki, w jego przypadku nie mam mowy o stabilno¶ci emocji, raz go chcia³am udusiæ, by za chwilê poklepaæ po plecach i powiedzieæ " Bêdzie dobrze". Wkraczaj±c w jego ¶wiat, przenios³am siê na kolejkê górsk±, gdzie czasem hamulce szwankuj±! Czy znacie to uczucie, gdy czytaj±c, powstrzymuje siê ³zy, dech zapiera? Tak w³a¶nie by³o w moim przypadku, gdzie w grê wchodzi³y emocje dotycz±ce tego bohatera!

Akcja ksi±¿ki trwa na przestrzeni lat, lecz g³ównym okresem s± lata 90 i tutaj uk³ony w stronê autorki, poniewa¿ perfekcyjnie odwzorowa³a klimat tamtych czasów!

Autorka pokaza³a w ksi±¿ce si³ê przyja¼ni, w której antidotum na przyja¼ñ do grobowej deski jest zaufane! Otaczaæ siê przyjació³mi mo¿emy ca³y czas, lecz tylko Ci prawdziwi zostan± z nami na dobre i z³e!

Chcia³abym Wam zdradziæ, co nieco z fabu³y, a¿ mnie rozsadza od ¶rodka, ale wiem, ¿e nieby³a by to dobra decyzja, bo zabra³abym Wam rado¶æ z czytania, ale gwarantuje Wam, ¿e to jest arcydzie³o w czystej postaci! Autorka opisa³a sceny tak, ¿e mia³am mo¿liwo¶æ przenie¶æ siê w czasie, wprost do historii Aleksa i Julii, by bacznie przygl±daæ siê wszystkim scenom, ale przede wszystkim wyborom, jakie dokonali, które nie zawsze by³y dobre!

Mi³o¶æ od zalania dziejów wiemy, ¿e nie jest ³atwa, a w ksi±¿ce " Mi³o¶æ w rytmie Punk Rocka" jest, jak niekoñcz±ca siê krêta droga, do pe³ni szczê¶cia trzeba przebyæ j±, lecz czy na jej koñcu mi³o¶æ bêdzie, a¿ po grób, tego Wam nie zdradzê! Warto jednak przebyæ tê drogê wraz z bohaterami, by zobaczyæ, jak ich losy siê potocz±!

W ksi±¿ce znajdziemy niebezpieczeñstwo, ale i walkê z w³asnymi demonami, które nigdy nie ¶pi±, a czekaj±, by uderzyæ w najmniej oczekiwanym momencie! Polecam Wam ksi±¿kê, oceniam j± na 11/10, jak dla mnie to jest historia, któr± ka¿dy powinien przeczytaæ!

Avatar u¿ytkownika - bookaholic-in-me
bookaholic-in-me
Przeczytane:2022-05-15, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,
Mi³o¶æ to skomplikowane uczucie. Potrafi przyj¶æ znienacka, w momencie gdy kompletnie siê tego nie spodziewamy i dotyczyæ osoby, która powinna byæ ostatnim kandydatem do naszego serca. To prawda stara jak ¶wiat i niezale¿nie od czasów, w których ma miejsce, takie porywy uczuæ zawsze mia³y miejsce miêdzy lud¼mi. Nie wszystkie historie jednak mog± doczekaæ siê szczê¶liwego zakoñczenia, niektóre mi³osne opowie¶ci nios± ze sob± wiele bólu, ³ez, poczucia krzywdy. Czasem musi min±æ wiele lat, by rany, które zada³a mi³o¶æ siê zabli¼ni³y, zdarza siê jednak i tak, ¿e nigdy to nie nastêpuje, niezale¿nie od tego ile czasu up³ynê³o. O trudnej mi³o¶ci, w jeszcze trudniejszych, postkomunistycznych czasach, w rytmie jedynego w swoim rodzaju punk rocka, opowiada ta ksi±¿ka. I zdecydowanie nie jest to powie¶æ ani ³atwa ani przyjemna, bowiem rozrywa serce w wielu momentach, jednak zdecydowanie jest warta wszelkich emocji, dziêki swojej niepowtarzalno¶ci. Julka przeprowadzi³a siê wraz z ojcem, wziêtym re¿yserem, do Katowic i tam rozpoczyna szko³ê. Nie czuje siê w niej dobrze, z uwagi na to, ¿e jest nowa, a sam ten fakt sprawia, ¿e jest wyobcowana na starcie. Nie pomaga tak¿e status materialny jej rodziny, luksus w jakim siê wychowuje oraz to, ¿e ewidentnie odstaje od rówie¶ników pod wzglêdem ubioru czy zachowania. Ka¿dy uwa¿a, ¿e wywy¿sza siê z uwagi na posiadane pieni±dze i przywileje, nikt nie ma pojêcia jak wygl±da jej ¿ycie tak naprawdê. Zrozumienie znajduje jedynie u Anity, jedynej dziewczyny, która zechcia³a j± poznaæ i sta³a siê zaufan± przyjació³k±. Choæ Julka ¿yje w z³otej klatce, a ilo¶æ zakazów i nakazów przysporzy³aby ka¿demu bólu g³owy, to nie traci pogody ducha. To bardzo empatyczna, mi³a dziewczyna, która nie ocenia ludzi powierzchownie, a jej serce gotowe jest pomie¶ciæ wiele uczuæ. Jednak do Aleksa nie potrafi ¿ywiæ sympatii, g³ównie z uwagi na to, jak ten j± traktuje... Aleks to szkolny bandyta. Zjawia siê na lekcjach gdy ma na to ochotê, jego naturaln± poz± jest posiadanie wszystkiego i wszystkich w g³êbokim powa¿aniu i nikt nie jest w stanie go poskromiæ. Koledzy ze szko³y w wiêkszo¶ci siê go boj±, ka¿dy czuje przed nim respekt. Jego wygl±d tak¿e nie zachêca do poznania go bli¿ej, jednak on siê tym nie przejmuje. Przyja¼ni siê od przedszkola z Adrianem, ma dziewczynê, któr± kocha oraz swoje towarzystwo poza szko³± zawodow±. W domu jednak ka¿dego dnia prze¿ywa istne piek³o. Ojciec go nienawidzi, bije przy ka¿dej okazji, syn kompletnie nie znajduje siê w jego krêgu zainteresowania, w odró¿nieniu od wódki i imprez z kolegami. Wielokrotnie Aleks chodzi g³odny i pobity, a jego nieciekawa sytuacja zmusza³a go zarówno w przesz³o¶ci jak i obecnie do pope³niania wielu g³upstw. Nieobce s± mu ró¿ne u¿ywki, których czêsto nadu¿ywa ale jedynie w ten sposób znajduje ukojenie. Podnosi tak¿e swoje samopoczucie gdy uda mu siê wywy¿szyæ, a jego ulubionym celem do poni¿ania jest w³a¶nie Julka. Czy ten ch³opak mo¿e nie¶æ cokolwiek wiêcej poza samymi k³opotami?

"Mi³o¶æ w rytmie punk rocka" nie jest kolejn± przes³odzon± opowie¶ci± o nastolatkach z wydumanymi problemami. Ich ¿ycie jest opowiedziane w tej ksi±¿ce tak, ¿e ta fikcja z ³atwo¶ci± mog³aby staæ siê czyj±¶ rzeczywisto¶ci±. Zdecydowanie nie jest to historia dla wszystkich, bowiem mi³o¶nicy piêknych romansów, o powtarzalnym schemacie, na pewno nie unios± tej historii. Je¶li jednak lubicie co¶ wiêcej, szukacie w powie¶ci emocjonalno¶ci i realizmu, to zdecydowanie jest to pozycja, po któr± warto siêgn±æ. Opas³a, owszem, ale o relacji Julki i Aleksa nie mo¿na by³o napisaæ mniej, by oddaæ wszystko, co przeszli. Od nienawi¶ci do mi³o¶ci, od mi³o¶ci do obojêtno¶ci i zapomnienia.. Choæ czy naprawdê tak szalon± i jedyn± w swoim rodzaju mi³o¶æ mo¿na w ogóle zapomnieæ? Ta ksi±¿ka to istny huragan uczuæ, nie tylko tych pozytywnych. Jest mocna, napisana naprawdê na wysokim poziomie, dopracowana w ka¿dym calu. Bohaterowie, tak¿e ci poboczni, s± wykreowani genialnie i do bólu prawdziwie. Pope³niaj± mnóstwo b³êdów, ¿ycie ich nie oszczêdza, a jednak znajduj±, choæ na chwilê, ¶wiate³ko w mroku, który ich otacza. To tak¿e opowie¶æ o przyja¼ni, z³ych wyborach ¿yciowych, nieugiêtych ¶cie¿kach losu, które nie zawsze wêdruj± tam, gdzie powinny. Perfekcyjnie bolesna i cudownie piêkna. Takie powie¶ci nie tworz± siê w ci±gu miesi±ca, wymagaj± mnóstwa nak³adu pracy ale tak¿e i talentu i to czuæ w ka¿dym s³owie zapisanym na kartach tej ksi±¿ki. Ogromnie Wam j± polecam.

Inne ksi±¿ki autora
Adres w sercu. Czê¶æ 1
Karolina Hejmanowska0
Ok³adka ksi±zki - Adres w sercu. Czê¶æ 1

On - przystojny, zbuntowany punkowiec, którego ¿ycie to jedna wielka impreza. Nie stroni od alkoholu i przygodnego seksu - bo w³a¶nie tym i tylko tym...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Recenzje miesi±ca
Zagadka czarnego psa