Niezwykła popularność sałatek to zasługa ich uniwersalności. Są smaczne, kolorowe, apetyczne i zdrowe, a ich różnorodność zależy od upodobań, inwencji i kulinarnej wyobraźni. Mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie, przystawkę, dodatek do głównej potrawy lub deser - są łatwe i szybkie w przygotowaniu, mają mnóstwo witamin i niewiele tłuszczu.
Sałatka to danie, w skład którego wchodzi przynajmniej jeden produkt poddany obróbce cieplnej - gotowany lub pieczony. Dziś jednak mianem sałatek określa się także surówki, przyrządzane wyłącznie ze świeżych warzyw i owoców. Sałatki smakują najlepiej, gdy przyrządza się je ze świeżych, sezonowych produktów. W naszym zestawieniu uwzględniliśmy sałatki tradycyjne i te mniej znane.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2014-07-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 176
Zbiór przepisów na proste w przygotowaniu i smaczne zupy na każdą okazję i porę roku. Wśród propozycji: klasyczna kartoflanka, delikatna zupa drobiowa...
Trzeci tom przygód leśnych zwierzątek, które nie mogą zaznać spokoju, odkąd pewna przemądrzała Małpa spadła z nieba w kapsule kosmicznej i zaczęła szarogęsić...
Chcę przeczytać,