Nie jest ³atwo z poczuciem humoru i niezbêdn± wiedz± przekazaæ najm³odszym historyczne podania i legendy, szczególnie te traktuj±ce o pocz±tkach pañstw czy miast. Tu z pewno¶ci± ta sztuka siê powiod³a.
Mamy tre¶æ dowcipn±, dynamiczn±, wspó³cze¶nie napisan±. Dziêki tej ksi±¿ce najm³odsi czytelnicy wraz z rodzicami rozwi±¿± wszystkie tajemnice i zagadki zwi±zane z powstaniem Bia³egostoku!
Jacek Malinowski
Dyrektor Bia³ostockiego Teatru Lalek
W poznawaniu historii rzecz nie w tym, aby zapamiêtywaæ dziesi±tki dat czy nazwisk. Najwa¿niejsze, aby siê ni± zainteresowaæ. Zidentyfikowaæ w³asne emocje, poruszyæ wyobra¼niê, spróbowaæ zrozumieæ ludzi, którzy
¿yli dawno temu. Dzieci potrafi± robiæ to doskonale, lecz, jak ka¿dy, potrzebuj± swojego Profesora. Dobrze, ¿e maj± Agnieszkê Suchowiersk±.
Andrzej Lechowski
Historyk, by³y dyrektor Muzeum Podlaskiego
Data wydania: 2022 (data przybli¿ona)
Jêzyk orygina³u: polski
Nastolatka z Chorwacji, Petra, poznaje przez internet swoj± sobowtórkê z Polski - Zosiê. Po pierwszym spotkaniu w s³onecznej Puli nad Morzem Adriatyckim...
Bohaterem ksi±¿ki Agnieszki Suchowierskiej jest miasto-Bia³ystok. Miasto niezwyk³e. Miejsce z ciekaw± histori±. Histori± wielu kultur, wielu religii, wielu...
Przeczytane:2022-09-15, Ocena: 6, Przeczyta³am,
A czy wy lubicie czytaæ legendy? A mo¿e sami czasem opowiadacie jak±¶ swoim dzieciom? To bardzo dobry sposób, by dane informacje zosta³y zapamiêtane. Pó¼niej zostaj± powtarzane przez dzieci, nastêpnie matki, babcie, prababcie i tak dalej. Jednak trzeba pamiêtaæ, ¿e legenda zawsze musi zawieraæ choæ ziarno prawdy. Inaczej ca³kowicie straci³aby swój sens;-)
Ja dziêki Fundacji S±siedzi mog³am przeczytaæ legendê O Bia³ymstoku i o bia³ym stoku. A czy wiecie kim jest ksi±¿ê Gediminas? Albo barstuki? Jest tu jeszcze wiele trudnych wyrazów, których wyja¶nia znajdziecie na koñcu ksi±¿ki. Wcze¶niej jednak bêdziecie mogli sprawdziæ, czy czytali¶cie t± ksi±¿kê dok³adnie. Bêd± siê przed koñcem znajdowa³y ró¿ne wyrazy, które wystêpowa³y w bajce i trzeba je bêdzie po³±czyæ z ich wyja¶nieniami. To ¶wietna zabawa z dzieckiem, które mo¿e æwiczyæ swoj± pamiêæ. Taka nutka historii przekazana w formie przyjemnej zabawy. Po takich bajkach nawet ja sama zastanawia³am siê co by³o tu prawd±, a co zmy¶leniem. Bo czy faktycznie barstuki mog³y nak³oniæ kobietê do k±pieli w rzece? Chêtnie sama ujrza³a bym takie ma³e ludki przypominaj±ce bobasy:-) W ten oto sposób poczê³y siê my¶li na temat wymy¶lenia nazwy tej rzeczki. Zasugerowali siê tym, ¿e p³ynê³a z gór i mia³a bia³y kolor. Oczywi¶cie kto¶ im w tym wszystkim pomóg³. Niebywa³e jak mo¿na by³o zmie¶ciæ tyle historycznej wiedzy w tak niewielkim formacie. Do tego napisane rymowanym wierszem! Te wa¿niejsze informacje bêd± zaznaczone ró¿nymi kolorami, by dzieci bardziej na nie zwraca³y uwagê. Obrazki s± przemi³e i kolorowe. Bardzo lubiê czytaæ bajki, które s± skarbnic± wiedzy. Dlatego bardzo j± wam polecam:-)