Trzeci tom cyklu Z ciała i ognia.
Po zaskakującej zdradzie, która kończy się uwięzieniem przez fałszywego Króla Bogów zarówno Sery, jak i niebezpiecznie uwodzicielskiego władcy Krainy Cieni, w którym Sera zakochała się do szaleństwa, tylko jedno może uwolnić Nyktosa i powstrzymać siły Królestwa Cieni przed inwazją na Dalos i rozpętaniem straszliwej wojny. Przekonanie Kolisa nie będzie jednak łatwą sprawą - nawet dla kogoś z ogromnym doświadczeniem... Szokująca prawda, którą Sera przypadkowo odkrywa, wstrząsa nią do głębi i sprawia, że pod znakiem zapytania staje nie tylko jej dotychczasowe przekonanie o naturze jej służby, ale również wiedza o podstawach funkcjonowania świata, w którym przyszło jej żyć...
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-11-27
Tytuł oryginału: A Fire in the Flesh
Tłumaczenie: Justyna Szcześniak Norberg
Niezbędny przewodnik i niezastąpiona skarbnica wiedzy dla miłośników bestsellerowych serii wydawniczych Z KRWI I POPIOŁU i Z CIAŁA I OGNIA. Zarówno ci...
Dla niektórych cisza jest bronią, ale Mallory „Myszce” Dodge służy ona jako pancerz ochronny. W dzieciństwie nauczyła się, że lepiej jest zachować...
Przeczytane:2026-05-28, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, 12 książek 2026, 26 książek 2026,
Seraphena została uwięziona w złotej klatce. Niestety oznacza to również konieczność śledzenia jej niekończących się przemyśleń, które momentami stają się powtarzalne i zwyczajnie zbyt długie. Są takim etapem historii, który mocno spowalnia tempo powieści. A problem w tym, że to całe uwięzienie zajmuje niemal trzy czwarte książki. Niby wiele się dzieje, ale jednocześnie całość zaczyna sprawiać wrażenie nużącej i zbyt rozwleczonej.
Mam też pewien zgrzyt związany z samą Serą. Momentami wyczuwam w jej zachowaniu hipokryzję -- te same działania oceniane są zupełnie inaczej w zależności od tego, czy wykonuje je Kolis, czy Ash. W przypadku jednego są dowodem okrucieństwa, bezduszności i powodem do krytyki, podczas gdy u drugiego nie budzą już takich emocji.
Odniosłam również wrażenie, że w tej części Sera bywa zaskakująco naiwna, a czasem wręcz infantylna. Szczególnie w relacji z Kolisem i w sposobie, w jaki reaguje na jego zachowanie oraz decyzje. Sam Kolis okazał się natomiast postacią znacznie ciekawszą, niż początkowo zakładałam. To inteligentny manipulator, człowiek potrafiący wykorzystywać słabości innych i skutecznie nimi grać. Można mu wiele zarzucić, ale nie można odmówić mu sprytu i wyrafinowania.
Mimo wszystko nadal uważam, że Sera jest bohaterką dojrzalszą i przyjemniejszą w odbiorze niż Poppy. Zdecydowanie bardziej angażują mnie losy jej i Asha niż głównych bohaterów pierwotnej serii.
Na plus niezmiennie pozostaje świat przedstawiony. Polityka, zależności między postaciami i całe tło wydarzeń zostały dobrze rozpisane i skutecznie budują atmosferę historii.
To kolejna bardzo obszerna część i myślę, że spokojnie mogłaby być nieco krótsza. Co ciekawe, mimo że wciąż bardzo chcę poznać zakończenie tej historii, zaczynam odczuwać zmęczenie serią.