Zima 1400 roku. Panna Korszowska coraz mocniej wikła się w sprawy Żmudzi. Gdy Ugne trafia do krzyżackiego lochu, Sonka zrobi wszystko, by ją ocalić. Ale nawet lojalność i odwaga mogą nie wystarczyć w świecie, gdzie decyzje zapadają w cieniu zdrady, a zbliżająca się wojna wymaga poświęceń.
Ginwił, namiestnik Gaury, waha się, czy oddać cennego krzyżackiego jeńca. Jak zawsze kieruje się rozsądkiem i rozwagą, lecz jest jeszcze coś, czego sam nie potrafi nazwać, a co zakłóca chłodną równowagę myśli. Między nim a Sonką narasta napięcie, którego żadne z nich nie chce nazwać miłością. Wierzą, że potrafią nad nią zapanować. I oboje się mylą.
,,Płomień i mrok" to drugi tom ,,Opowieści Żmudzi" - historia o odwadze, zdradzie i uczuciach, których nie da się ujarzmić. Bo nie wszystko, co ukryte, znika. Niektóre rzeczy tylko czekają na swój czas.
Magdalena Kawka - pisarka z zamiłowania, z wykształcenia socjolog. Autorka książek o tematyce obyczajowej i historycznej. Spod jej pióra wyszły m.in. ,,Alicja w krainie konieczności", ,,Rzeka zimna", ,,W zakątku cmentarza, czyli koniec wieczności", ,,Wyspa z mgły i kamienia", ,,Na jedną noc" oraz saga ,,Lwowska odyseja". Współautorka czterotomowego cyklu ,,Kobiety nieidealne" i powieści ,,Tuż za rogiem". Kiedy nie pisze, czyta, a gdy nie czyta - redaguje teksty innych autorów.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-11-20
To powieść, która rozwija się powoli, uważnie i bardzo świadomie. Zima 1400 roku nie jest tu jedynie datą to czas zawieszenia, niepokoju i narastającego napięcia. Żmudź pokazana jest jako miejsce, w którym wojna jeszcze nie wybuchła, ale już dojrzewa: w rozmowach, w decyzjach podejmowanych półgłosem, w lęku przed potęgą Krzyżaków.
Uwięzienie Ugne w krzyżackim lochu staje się jednym z tych momentów, które odsłaniają kruchość ludzkich planów. Sonka pozostaje wśród kobiet z lasu -- wilczych kobiet, żyjących poza porządkiem świata rycerzy i zamków. Jest blisko matki i siostry Ugne, współdzieli z nimi niepokój i bezsilność. Jednak nie zamacha się narazić własne bezpieczeństwo i wejść potajemnym przejściem do paszczy lwa..
Równolegle obserwujemy Gniwiła dotychczasowego namiestnika, który waha się między rozsądkiem, obowiązkiem a ryzykiem decyzji mogących zmienić losy wielu ludzi. Krzyżacki jeniec, ukrywany przez kobiety w lesie, staje się symbolem wyborów, które nigdy nie są czarno-białe. Szczególną uwagę zwraca wątek uczucia między Sonką a Gniwiłem -- cichy, niedopowiedziany, rozwijający się wbrew rozsądkowi i różnicy wieku. To relacja budowana bez pośpiechu, oparta na spojrzeniach, przemilczeniach i wewnętrznych oporach. Usta mówią zupełnie coś innego do czego rwie się serce. Bohaterowie nie chcą przyznać się do własnych emocji nawet przed sobą, co czyni ten wątek niezwykle wiarygodnym i poruszającym.
Wszystko jest wyważone, spokojne, a jednocześnie pełne napięcia, które zapowiada to, co nieuchronne. To saga, która pokazuje, że wojna nie zaczyna się od pierwszego starcia. Zaczyna się dużo wcześniej -- w ciszy, w niepewności, w sercach ludzi, którzy jeszcze próbują wierzyć, że da się jej uniknąć.
Kolejna niezwykła książka niezwykłej Autorki. Magdalena Kawka sięgnęła po temat, można powiedzieć, ryzykowny. Życie po życiu, ale bardziej dosłownie. Czy...
Jest rok 1938, świat jeszcze śpi spokojnie. Lwów, tygiel narodowości, tętni gwarem i rozbrzmiewa beztroską radością, nie przejmując się tym, że...
Przeczytane:2026-02-05, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, 12 książek 2026,
„Płomień i mrok. Epicka saga historyczna. Tom 2” – gdy historia nabiera ciężaru
Drugi tom „Płomienia i mroku” to dla mnie moment, w którym ta saga naprawdę rozkłada skrzydła.
Jeśli pierwszy tom był obietnicą, to tutaj dostajemy jej spełnienie pełniejsze, mroczniejsze i znacznie bardziej emocjonalne. Czuć, że stawka rośnie, a bohaterowie przestają być jedynie uczestnikami wydarzeń, a stają się ich ofiarami, sprawcami i świadkami jednocześnie.
Najbardziej uderzyło mnie to, jak gęsta robi się atmosfera. Historia przestaje być tłem, a zaczyna naciskać, zmuszać do wyborów, do opowiedzenia się po którejś stronie nawet jeśli każda z nich oznacza stratę. Wojna, polityka, ambicje i zdrady nie są tu pustymi hasłami. One realnie bolą, niszczą relacje i zmieniają ludzi. Czułam to niemal fizycznie, czytając kolejne rozdziały.
Bohaterowie dojrzewają w sposób brutalny, często wbrew sobie. Ich decyzje nie są czarno-białe, a konsekwencje ciągną się za nimi jak cień. Bardzo podoba mi się to, że autor/ka nie oszczędza postaci nikt nie jest bezpieczny tylko dlatego, że „wypadałoby”, by był. Dzięki temu emocje są autentyczne, a napięcie utrzymuje się przez cały tom.
„Płomień i mrok” w tym wydaniu to także opowieść o cenie władzy i lojalności. O tym, jak łatwo usprawiedliwić własne czyny, gdy robi się je w imię wyższych celów. I o tym, że historia nie pamięta intencji pamięta skutki. Ten tom zostawia z poczuciem ciężaru, ale też z ogromną ciekawością, co dalej i kto jeszcze zapłaci najwyższą cenę.
To saga, która nie tylko opowiada historię, ale zmusza do myślenia o mechanizmach rządzących światem tym dawnym i tym całkiem współczesnym. Jestem bardzo ciekawa, czy Wy również macie swoich faworytów wśród bohaterów… i czy tom drugi zmienił Wasze spojrzenie na nich tak samo jak moje.
#PłomieńIMrok #epickasaga #powieśćhistoryczna #tom2 #czytam #recenzja #historia #emocje #władza #zdrada #książkowedyskusje #bookstagrampl