Okładka książki - Przez żołądek do serca. Historia chłopaka z podwórka

Przez żołądek do serca. Historia chłopaka z podwórka


Ocena: 4 (2 głosów)

Książka „Przez żołądek do serca, historia chłopaka z podwórka” to niezwykła podróż przez smaki, wspomnienia i życiowe wyzwania. Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów – to opowieść o pasji, która rodzi się z prostych chwil, o sile marzeń i determinacji, które mogą zmienić życie każdego z nas.

Informacje dodatkowe o Przez żołądek do serca. Historia chłopaka z podwórka:

Wydawnictwo: BookEdit
Data wydania: 2025-03-13
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 73019176
Liczba stron: 130
Język oryginału: polski

więcej

Kup książkę Przez żołądek do serca. Historia chłopaka z podwórka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Przez żołądek do serca. Historia chłopaka z podwórka - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ewelina-czyta
Ewelina-czyta
Przeczytane:2025-05-27, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam,

Korzystacie na co dzień z książek kucharskich? Lubicie wracać do tradycyjnych, choć często zapomnianych już przepisów? Inspirujecie się starymi przepisami, by stworzyć coś nowego oryginalnego i zaskakującego? Jeśli tak to dziś chciałabym napisać kilka słów o książce, która trafiła do mnie w ramach współpracy z grupą Heaven PR. I choć nie jestem do końca nią zachwycona, dała mi ona narzędzie i inspirację do spróbowania i wymyślenia czegoś nowego.

"Przez żołądek do serca, historia chłopaka z podwórka" to połączenie książki kucharskiej z opowieścią i wspomnieniami z dzieciństwa Autora. Przyznać jednak muszę, że spodziewałam się chyba czegoś innego, bo jeśli warstwa kulinarna broni się (prawie) sama, przepisy są przejrzyste, wyjaśnione krok po kroku w taki sposób, że osoba zupełnie nieznająca się na gotowaniu, doskonale sobie poradzi, to cała reszta mi zupełnie nie siadła.
Czytając historię życia opowiadaną przez pana Krzysztofa, z jednej strony przenosiłam się sama do ciepłego pełnego miłości domu moich babć, przypominałam sobie atmosferę, smaki i zapachy, i w jakiś sposób ta historia mnie urzekła, tak z drugiej strony styl, w jakim ta książka została napisana i cała otoczka tych opowieści jest po prostu wizualnie nieatrakcyjna. Bardziej spodziewałam się ciepłych i uśmiechniętych zdjęć z rodzinnego albumu, ale na pewno nie losowo wygenerowanych ilustracji przez AI (albo inny program), która naprawdę w moim odczuciu mocno zaszkodziła tej książce i odebrała jej całą autentyczność.
Drugim moim zarzutem jest to, że Autor nie rozwijał poszczególnych zagadnień, takich jak, chociażby rozdział o ziołach- "biegłam" do niego z olbrzymią ciekawością i nadzieją na naukę a spotkało mnie kolejne rozczarowanie, bo Autor opisał ich aż (!!) pięć i to naprawdę bardzo bardzo pobieżnie, twierdząc przy tym, że w jego rodzinie bardzo się te zioła ceniło, a babcia była prawdziwą znawczynią. No cóż, coś zdecydowanie poszło tu nie tak.
Nie chce się pastwić nad tą książką dalej, dlatego dalej skupię się już tylko i wyłącznie na przepisach, choć i w tym przypadku, szkoda, że chociaż kilka z nich nie zostało obdarzonych zdjęciem.
Tak jak wspomniałam, ta część broni się sama.
W książce znajdziecie około stu dwudziestu przepisów na różnorodne dania obiadowe z różnego rodzaju mięs, wegetariańskie i wegańskie, propozycje na śniadania i szybkie przekąski, sałatki, surówki, zupy czy sosy. Pod tym względem jest naprawdę w czym wybierać, bo rozpiętość przepisów jest tu naprawdę ogromna- od klasycznych polskich dań po współczesne interpretacje inspirowane ideą slow food*.
Przepisy są jasne, dokładne, zrozumiałe i prowadzące kucharza krok po kroku przez cały proces ich przygotowania. Dania wychodzą naprawdę smaczne, kilkanaście przepisów mam już przetestowane i jestem pewna, że wejdą one na stałe do mojego jadłospisu.
Autor wspomina, że w przygotowaniu jest już druga jego książka. W jakiś pokrętny sposób jestem jej ciekawa i jeśli będzie taka możliwość, zerknę na nią. Ciekawa jestem kolejnych przepisów.

Czy polecam?
Dla mnie ta książka jest bardzo nierówna i pod kilkoma aspektami mocno niedopracowana, jednak broniąca się podanym przepisami. W moim odczuciu jest ona wsparciem dla początkujących kucharzy, jednak zdanie o całej reszcie każdy powinien wyrobić sobie sam.

*Slow food to ruch społeczny i organizacja, która promuje tradycyjne metody produkcji żywności, a także jedzenie w spokoju i skupieniu. Celem slow food jest zapewnienie wszystkim dostępu do "dobrej, czystej i uczciwej żywności", produkowanej z poszanowaniem środowiska i lokalnych kultur.
(Internet)

Link do opinii
Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2025-05-25, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2025,

To podróż przez smaki. To podróż przez ulotne, ale dobre wspomnienia. A także przez życiowe wyzwania. Przez żołądek do serca. Historia chłopaka z podwórka to książka kucharska, w której nie brak wspomnień z dziecinnych lat.
Przez żołądek do serca. Historia chłopaka z podwórka to lektura niezbyt obszerna. Jednak pełna treści, bo zawiera w sobie nie tylko przepisy... W środku znalazła się historia zwykłego chłopaka, który przez swe życie poznawał smaki polskiej kuchni. Smaki, które z czasem zaczęły kojarzyć mu się z konkretnym wspomnieniem z lat młodzieńczych. A to zaowocowało pasją do gotowania... Do w gruncie rzeczy prostych polskich dań... Takich, które zna wielu z nas. Być może Przez żołądek do serca. Historia chłopaka z podwórka to ciekawa pozycja, która poprzez przepisy kulinarne podobnie jak autorowi pozwoli przywrócić wspomnienia z młodych lat. Być może lepiej poznacie proste przepisy, które będziecie mogli postawić na swój stół. Być może będziecie mogli zastanowić się nad własnymi smakami dzieciństwa...

Link do opinii
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy