Okładka książki - Rozbite okno

Rozbite okno

Tom 8 cyklu Lincoln Rhyme
Inne wydania:

Nowe wydanie najsłynniejszej serii kryminalnej mistrza intrygi Jeffery'ego Deavera!

W Greenwich Village ginie kobieta. O jej zamordowanie policja oskarża kuzyna Lincolna Rhyme'a, Arthura, który mimo niezbitych dowodów nie przyznaje się do winy. Na prośbę żony niewidzianego od lat kuzyna ekspert kryminalistyki zgadza się zbadać sprawę i wraz ze swoim zespołem wkrótce odkrywa serię podobnych zdarzeń, zabójstw i gwałtów, których sprawcy utrzymują, że są niewinni, choć wszystkie ślady na miejscu zbrodni świadczą przeciwko nim.

Rhyme i Amelia Sachs dochodzą do wniosku, że przestępstwa mogą być dziełem jednej osoby, znającej każdy szczegół z życia ofiar - mistrza manipulacji, dokonującego kradzieży tożsamości. Poszukując źródła przecieku informacji, natrafiają na trop prowadzący do potężnej firmy Strategic Systems Datacorp, dostawcy danych osobowych, która w trosce o swoje dobre imię niezbyt chętnie pomaga policji. Gdy morderca poznaje tożsamość ścigających go osób, sytuacja się odwraca i ofiarami stają się łowcy...

Jeffery Deaver jest autorem wielu bestsellerowych thrillerów. Z wykształcenia dziennikarz i prawnik, przez kilka lat współpracował z gazetami ,,New York Times" i ,,Wall Street Journal". Był także doradcą prawnym jednej z większych firm na amerykańskiej giełdzie. Zaliczany jest do grona najbardziej poczytnych i nagradzanych twórców kryminałów w Stanach Zjednoczonych. Światową sławę przyniósł mu zekranizowany ,,Kolekcjoner Kości".

Informacje dodatkowe o Rozbite okno:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-05-13
Tytuł oryginału: The Broken Window

Tagi: Thrillery i suspens

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Rozbite okno

Rozbite okno - opinie o książce

Avatar użytkownika - ZaczytanyGlina
ZaczytanyGlina
Przeczytane:2025-08-29, Ocena: 5, Przeczytałem,

Tym razem śmierć kobiety staje się początkiem bardzo skomplikowanej sprawy, w której Lincoln Rhyme i jego zespół będą grać drugoplanową rolę. Będzie to wynikać z tego, że ich działania będą nie do końca oficjalne z uwagi na to, że głównym podejrzanym w sprawie będzie kuzyn Lincolna – Arthur.

Od samego początku zebrane dowody w sprawie będą zbyt dobrze pasować. Błyskotliwy kryminalistyk zwróci uwagę na to, że ślady pozostawione na miejscu zbrodni i w domu Arthura wyglądają na zaaranżowane.

Grzebiąc dalej odnajdzie kilka podobnych spraw, w których być może oskarżony został niewłaściwy człowiek.

Główne pytanie jakie stawia, to kto jest za to odpowiedzialny? Kto ma na tyle środków i umiejętności aby wyprowadzić służby w pole i doprowadzić zbrodni i skierować winę na niewinne osoby?

Nieliczne tropy prowadzą śledczych do potężnej firmy trudniącej się dostawą i magazynowaniem danych osobowych.

„Rozbite okno” to już 8. tom przygód Lincolna Rhyme’a i jego zespołu.

Autor w tej odsłonie serwuje nam mocno skomplikowaną zagadkę kryminalną, nad którą będzie trzeba się wysilić podobnie jak główny bohater.

Jako czytelnik bardzo doceniam poruszoną tematykę ochrony danych osobowych i niebezpieczeństwem związanym z ich ujawnieniem i bezprawnym użytkowaniem. W dobie tak zaawansowanej technologii i przeniesienia części „życia” do świata wirtualnego nabiera to nowego, bardzo ważnego znaczenia, a sama lektura staje się przestrogą dla tych, którym zdarza się zbyt pochopnie podchodzić do sprawy higieny cyfrowej.

Wracając do lektury, książka z bardzo ciekawą intrygą kryminalną i kolejną dawką kryminalistycznych ciekawostek.

Podsumowując, genialna fabuła, kontynuacja wybitnej serii i kolejna odsłona najnowszych wydań od Wydawnictwa Prószyński i S-ka.

Polecam

Ochrona danych osobowych Lincoln Rhyme jest geniuszem w tropieniu sprawców zbrodni. Jak jednak poradzi sobie z człowiekiem, który wie wszystko. O ofiarach, wybranych kozłach ofiarnych, wreszcie o wszystkich policjantach zaangażowanych w akcję. Deaver serwuje nam po raz kolejny misternie utkaną intrygę i pełną nieprzewidzianych przeszkód drogę ku rozwiązaniu sprawy. Ta część serii jest o tyle ciekawsza, że dotyka problemu, z którym stykamy się na co dzień, tj. ochrony danych osobowych oraz gromadzenia danych przez rządy dla rzekomej ochrony obywateli. Wielki Brat patrzy!
Świetny kryminał jak każdy Deavera. Dobry styl pisania,dobre napięcie i dobra historia. Czy to prawda,że każdy może się o nas dowiedzieć wszystkiego czego zechce? Że nie mamy kontroli nad własnym życiem? Przeczytajcie.
Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-05-24, Ocena: 5, Przeczytałem,

Lincoln Rhyme powraca w kolejnej niezwykle dynamicznej odsłonie, który dotyka wyjątkowo współczesnego i aktualnego tematu tożsamości i danych osobowych. Duet Rhyme Sachs zostaje wmanewrowany w śledztwo, gdzie z pozoru wszystkie ślady jasno wskazują sprawcę, jednak w efekcie badan Lincolna sprawa okazuje się znacznie bardziej złożona, niż pozornie się wydawało.

Deaver kolejny raz tworzy znakomity mix technicznych zagadnień z zakresu prowadzenia śledztwa z wartką, pełną napięcia i zwrotów akcji fabułą. Autor ma w sobie niezwykłą umiejętność kreowania atmosfery w taki sposób, że upływ czasu książki można odczuć niemal na własnej skórze, a jego historie wchłaniają czytelnika, czyniąc z niego wydarzeń, a przynajmniej tak jest w moim przypadku.

Spodobał mi się motyw kradzieży tożsamości, który budzi we mnie dyskomfort, bo naruszanie najbardziej intymnych sfer człowieka budzi we mnie niepewność, a receptory mózgu wchodzą na zupełnie inne obroty. Podczas pytania rodziły się w mnie pytania, jaka tak naprawdę jest granica prywatności we współczesnym świecie, gdzie na każdym kroku nasze dane staja się walutą, co sprawią że każdy z nas może stać się bardzo łatwym celem, a potencjalne niebezpieczeństwo jest bliżej, niż nam się wydaje.

Jestem pod stałym wrażeniem, tego jak pomimo tego, że to już ósmy tom to Deaver nieprzerwanie w bardzo ciekawy sposób rozwija swoich głównych bohaterów i co równie ważne ich relacje. Autora niezwykłe cenie, za to jak umiejętnie przeplata wartką akcję z opisami samego dochodzenia i właśnie te techniczne fragmenty są dla mnie kluczowe, bo uwielbiam, gdy Deaver pozwala mi się zagłębić w liczne analizy DNA, badania śladów, czy w tym wypadku przekopywanie komputerów w celu odszukania jakichkolwiek poszlak.

Autor kolejny już raz uraczył mnie inteligentną i przemyślaną historią pełną zwrotów akcji, która zostaje w głowie po przeczytaniu i prowokuje do zastanowienia się nad z pozoru blachami sprawami. ,,Rozbite okno" dostarczyło mi sporo emocji i mnóstwo literackiej frajdy.

Avatar użytkownika - Eli1605
Eli1605
Przeczytane:2023-10-04, Ocena: 5, Przeczytałam,

Jak zawsze Jeffery Deaver oraz jego bohaterzy Amelia i Lincoln dostarczyli mi szeregu emocji. A tym razem pomysł na fabułę nie był jakiś szablonowy. Ciekawy pomysł. Przeraża mnie tylko, że na podstawie naszych działań np. na zakupach, w portalach społecznościowych, aptekach, bankach, bibliotekach, spółdzielniach mieszkaniowych, barach i restauracjach itd. można dowiedzieć się niemal wszystkiego o każdym z nas. I mając dostęp do takich danych można łatwo zrujnować komuś życie. Dobrze, że naszym bohaterom udało się je odzyskać ale ile osób znalazło się w pułapce bez wyjścia? W książce dużo się dzieje, napięcie eskaluje a emocje aż buzują. Szukam kolejnego tomu i do dzieła.

Do jutra
Jeffery Deaver0
Okładka ksiązki - Do jutra

Druga część pełnej tajemnic i zwrotów akcji serii o Colterze Shawie.Podczas pogoni za dwoma młodymi mężczyznami oskarżonymi o straszliwe przestępstwa,...

Błękitna pustka
Jeffery Deaver0
Okładka ksiązki - Błękitna pustka

Siedzimy przed komputerem w domu i odpoczywamy, surfując po Internecie. Cieszymy się z ciszy i samotności. Ale czy naprawdę jesteśmy sami? Niekoniecznie...