Polowanie dopiero się zaczyna...
Alicja Milewska, oddana pracy nauczycielka wychowania przedszkolnego, po godzinach pozwala sobie na odrobinę szaleństwa. Gdy pewnego wieczoru, przebrana za króliczka, rusza z przyjaciółką do klubu Rasputin, nie przeczuwa, jak bardzo ta noc odmieni jej życie.
W zatłoczonym lokalu poznaje Leona Dębińskiego – policjanta z wydziału dochodzeniowo-śledczego, który widział już zbyt wiele, by wierzyć w przypadki.
Między nimi od razu iskrzy, a pełna napięcia relacja szybko przeradza się w coś głębszego. Jednak gdy Alicja dowiaduje się o chorobie brata, a Leon trafia na trop siatki handlującej organami, ich uczucie zostaje wystawione na próbę.
Ona zrobi wszystko, by uratować Bartka.
On nie spocznie, dopóki nie dopadnie nieuchwytnego Ghosta.
Już wkrótce oboje trafią w sam środek brutalnej gry, w której stawką jest więcej niż jedno istnienie – i w której wystarczy jeden błąd, by stać się ofiarą…
Wydawnictwo: Amare
Data wydania: 2025-10-13
Czy wybieracie się kiedyś do klubu w przebraniu? Jeśli tak, to w jakim? Może za urocze króliczki? ? Właśnie w takim stroju do klubu wybrała się Alicja, nie przypuszczając nawet, że ten wieczór całkowicie odmieni jej życie. I tak zaczyna się historia opowiedziana w książce ,,Sezon na króliczka" autorstwa Joanny Maziarek, wydanej przez AmAre.
Z tą powieścią spędziłam naprawdę przyjemny czas. To historia, w której namiętność, emocje i tajemnica splatają się w wciągającą opowieść, od której trudno się oderwać. Śledząc rozwijającą się relację między Alicją a Leonem, nie sposób się nie zaangażować - od pierwszych stron czuć między nimi magnetyczne przyciąganie, iskrę, która z każdym rozdziałem rozpala się coraz bardziej. Polubiłam oboje bohaterów - są wiarygodni, mają w sobie coś prawdziwego i ludzkiego. Alicja to kobieta z charakterem, ale też z sercem na dłoni. Leon natomiast to mężczyzna tajemniczy, silny, a jednocześnie wrażliwy - idealne połączenie, które budzi emocje i ciekawość.
Autorka bardzo umiejętnie prowadzi wątek romantyczny, a sceny zbliżeń są opisane z wyczuciem i smakiem - pełne namiętności, ale nieprzekraczające granicy dobrego smaku. To ogromny atut tej historii. Jednak ,,Sezon na króliczka" to nie tylko romans. W tle toczy się śledztwo i pojawia się czarny charakter - Ghost, który wprowadza napięcie i niepokój. To postać budząca skrajne emocje - czasem fascynuje, czasem przeraża, ale nigdy nie pozostawia obojętnym.
Joanna Maziarek wplotła w fabułę bardzo ważny i trudny temat - przeszczep narządów oraz czarny rynek handlu organami. To motyw, który nadaje historii głębi i skłania do refleksji nad tym, jak daleko jesteśmy w stanie się posunąć, by ratować życie ukochanej osoby. Autorka w niezwykle przystępny sposób pokazuje, że granica między dobrem a złem potrafi się zatrzeć, gdy w grę wchodzi miłość, rozpacz i nadzieja.
Alicja zostaje uwikłana w niebezpieczną grę, w której stawką jest życie - nie tylko jej własne, ale też tych, których kocha. Czy uda jej się wyjść z tego cało? Czy miłość okaże się silniejsza od strachu? Tego już nie zdradzę - musicie przekonać się sami.
Ja już znam odpowiedź i z czystym sercem polecam Wam ,,Sezon na króliczka". To książka, która wciąga, porusza i pokazuje, że życie potrafi zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie.
Sezon na króliczka. Joanna Maziarek.
Leon Dębiński dostaje nową sprawę, która wydaje się być oczywista. Mężczyzna popełnił samobójstwo, a przynajmniej na to wskazują dowody. Jednak naszego Pana policjanta coś trapi i pojawia się nowa ofiara, którą coś łączy z poprzednią. Oboje poddali się przeszczepowi organów, a to nie może być przypadek.
Alicja Milewska jest nauczycielką wychowania przedszkolnego i widać że to uwielbia. Jednak potrafi zaszaleć po godzinach pracy. Tak też poznaję Leona, w klubie kiedy jest przebrana za króliczka. Od razu sobie wpadają w oko.
Przypadki nie istnieją, a ta dwójka jeszcze się spotyka. Ich uczucie się rozwija i świetnie do siebie pasują. Podobało mi się to jaki zmienny był Leon. W pracy groźny pan policjant, a w stosunku do Alicji był romantyczny.
Jednak żeby nie było za kolorowo to dzieje się.
Brat Alicji trafia do szpitala, a tam spada na nich diagnoza. Potrzebuje przeszczepu nerki, a o to nie tak łatwo. Chociaż jest na liście oczekujących. Jego stan pogarsza się, a siostra zrobi dla niego absolutnie wszystko.
Leon zaś trafia na trop handlu organami.
Ich związek może zostać wystawiony na próbę.
Mamy tutaj autorkę w zupełnie innym wydaniu. Kryminał z wątkiem romantycznym? Świetne połączenie.
Od pierwszych stron historia nas wciąga i motyw śledztwa, aż sami możemy wczuć się w policjantów. Jednak to co zrobiła autorka przy końcówce po prostu wow.
Jeden wątek nie ukrywam zabolał mnie i nie spodziewałam się, że będą potrzebne mi chusteczki. A jednak.
Historia pokazuje, że warto zawsze być szczerym, bo możemy wplątać się w kłopoty.
Mogę ją polecić z całego serca. Dziękuję, że mogłam ją poznać.
Ocena: 5/5?
Czy masz dziś wolny wieczór? Wolny na... miłość Ellen Harvelle jest kobietą piękną i inteligentną, do tego z charakterem. Zna swoją wartość i dlatego...
Chelsea Fox jest młodą kobietą, której życie upływa na licznych imprezach i zakupach. Niczym się nie przejmuje, a jej egoistyczne nastawienie do ludzi...
Przeczytane:2025-10-20, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Na co dzień Alicja Milewska jest nauczycielką wychowania przedszkolnego. Kocha swoją pracę i w pełni się jej oddaje, jednak po godzinach lubi waz z przyjaciółką zaszaleć. Pewnego dnia obie wyruszają do klubu Rasputin. Miał być to wieczór jak wiele innych, jednak był początkiem wielu zmian w jej życiu. To tam poznaje Leona Dębińskiego, a napięcie między nimi czuć od samego początku. Mężczyzna jest policjantem, nie za bardzo wierzy w przypadki, jednak i jemu Alicja „wpada w oko”. Zaczyna ich łączyć coraz więcej, jednak życie to nie bajka i wkrótce się o tym przekonają.
Leon prowadzi bardzo ważną sprawę, o której nie może zbyt wiele mówić. Brat Alicji Bartek trafia do szpitala. Okazuje się, że jest bardzo chory i bez przeszczepu nerki się nie obędzie. Niestety czas nie jest jego sprzymierzeńcem. Jak wiele kobieta będzie w stanie poświęcić, aby uratować życie brata? Jaką sprawę prowadzi Leon? Jak bardzo to łączy się z sobą? Jak potoczy się ich uczucie, które tak naprawdę dopiero się rodzi? W jak wielkie kłopoty wpadnie kobieta?
Miłość, nienawiść, walka o najbliższych, niebezpieczeństwo, śledztwo, handel organami, mafia – to tylko namiastka tego, co znalazłam w książce. Wszystkie wątki były połączone w świetną całość, a w książce tyle się działo, że nie dało się z nią nudzić nawet chwili (a przynajmniej ja się nie nudziłam). Była to pozycja, która wciągnęła mnie praktycznie od samego początku i nie mogłam się od niej oderwać, aż do ostatniego zdania. Całą przeczytałam naraz, znacząco poświęcając na to godziny nocne, jednak było warto.
Książkę czytamy z perspektywy trzech bohaterów – Leona, Alicji i jeszcze jednego faceta (jednak kim on był, nie mogę wam zdradzić). Takie rozwiązanie wiele wniosło, pozwoliło mi lepiej wszystko zrozumieć. Czytało się ją szybko, a podczas czytania towarzyszyło mi wiele różnorodnych emocji. Akcja sprawnie poprowadzona, z ciekawymi zwrotami.
Bohaterowie zdecydowanie ciekawi, dobrze wykreowani, dający się lubić.
Alicja to kobieta, która z jednej strony pracuje w przedszkolu, z drugiej bywa szalona. Dla najbliższych jest w stanie zrobić bardzo dużo, niestety czasem dział impulsywnie, co potrafi narobić jej problemów. Ja ją polubiłam.
Leon jest policjantem, mężczyzną z zasadami, który w swoim życiu widział już bardzo dużo. Z jednej strony bezwzględny dla bandytów, z drugiej wierny przyjaciel, partner, na którego można liczyć. Również jego bardzo polubiłam.
„Sezon na króliczka” to ciekawa, wciągająca książka, z którą doskonale się bawiłam podczas czytania. Z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA