Który z ch³opców nie pragn±³ poczuæ siê przez moment Sherlockiem Holmesem? Niezwykle inteligentny i szlachetny siedemnastoletni Adam Cisowski pokazuje, ¿e ka¿dy mo¿e nim zostaæ. Opowie¶æ pe³na trzymaj±cych w napiêciu przygód, napisana z niezwyk³ym humorem, do dzi¶ nie traci nic ze swej ¶wie¿o¶ci. Od czasu ukazania siê tej arcywa¿nej ksi±¿ki w 1937 roku, cieszy siê ona nies³abn±c± popularno¶ci±. Po wielokroæ wznawiana, trzykrotnie zekranizowana, wielokrotnie przenoszona na scenê teatraln±. Teraz równie¿ do wys³uchania w doskona³ej interpretacji Wojciecha Malajkata.
Wydawnictwo: AudioBook
Data wydania: 2009 (data przybli¿ona)
Czyta:
Kornel Makuszyñski - "Szatan z siódmej klasy"
Powie¶æ Kornela Makuszyñskiego „Szatan z siódmej klasy” po raz pierwszy ukaza³a siê w 1937 roku, czyli siedemdziesi±t lat przed moimi narodzinami. Du¿o czasu… Pewnie, gdyby nie fakt, ¿e by³a to lektura szkolna, nie siêgnê³abym nigdy po tê ksi±¿kê i nie przekona³abym siê, ¿e wiele bym straci³a.
Ksi±¿ka przenosi w ¶wiat przygody i sprawia, ¿e czytelnik wraz z g³ównym bohaterem rozwi±zuje tajemnicê starego dworu rodziny G±sowskich. Siedemnastoletni Ada¶, szczery, weso³y, inteligentny ch³opiec, który nie boi siê wyzwañ i lubi rozwi±zywaæ zagadki, to g³ówny bohater ksi±¿ki. Równie barwna jest postaæ profesora G±sowskiego czy fio³kowookiej Wandy.
Akcja powie¶ci, której g³ównym w±tkiem jest poszukiwanie ukrytego w 1813 roku skarbu, jest wartka, ciekawa, zaskakuj±ca nag³ymi zwrotami i niebezpiecznymi wydarzeniami. Przeciwnikami Adasia s± dwaj z³odzieje, którzy, by zdobyæ skarb …
Do czego siê oni posun± dowiecie siê czytaj±c ksi±¿kê. Bardzo do tego zachêcam. Ksi±¿ka jest naprawdê dobra.
Przyznaæ siê, kto czyta³ ksi±¿kê Szatan z siódmej klasy" Kornela Makuszyñskiego?
Wiêkszo¶æ z Was mia³a j± zapewne za lekturê szkoln±. Przynajmniej ja mia³am i my¶lê, ¿e znalaz³oby siê spore grono osób, które te¿ czyta³o. Jak nie dla przyjemno¶ci, to ze szkolnego przymusu ?
Ja nale¿a³am do tej pierwszej grupy. Wiêkszo¶æ lektur czyta³am z wielk± ekscytacj±, choæ by³y takie, które w ogóle mnie wtedy nie wci±ga³y, a teraz mnie zachwycaj±. Cz³owiek z wiekiem dostrzega to, czego kiedy¶ nie widzia³, i to, co kiedy¶ go nie interesowa³o.
Mimo i¿ ta pozycja podoba³a mi siê równie¿ za dzieciaka, to teraz nabiera g³êbszego sensu. Dostrzegam w niej te fantastyczne pióro autora. Kornel Makuszyñski przyci±ga piêknem s³owa i zachêca do zag³êbienia siê w historiê z przygodami g³ównego bohatera ksi±¿ki Adama Cisowskiego, ucznia warszawskiego gimnazjum. Kiedy¶ by³a to dla mnie po prostu ciekawa lektura. Dzi¶ pokuszê siê o stwierdzenie, ¿e to by³ mój pierwszy krymina³, który nawi±zywa³ równie¿ do kultury staro¿ytnej, któr± bardzo lubiê. Jest to te¿ ksi±¿ka, która daje do my¶lenia, na temat spo³eczeñstwa, które niestety w niektórych kwestiach bardzo siê cofnê³o.
Autor wprowadzi³ równie¿ humor, który do tej pory mnie bawi. Niektórych spraw mimo up³ywu lat dalej nie rozumiem, ale nie przeszkadza mi to za bardzo. Ca³o¶æ jest wed³ug mnie przepiêkna i ponadczasowa. Postaæ Adasia jest ¶wietnie wykreowana. M±dry i inteligentny ch³opiec. Dodatkowo bardzo kreatywny.
Taki powrót do przesz³o¶ci jest wskazany. Daje do my¶lenia nad wieloma sprawami.
Bardzo polecam.
Bardzo zachwyci³a mnie mnie ta ksi±¿ka. Chytro¶æ Adasia, jego bieg³o¶æ w rozwi±zywaniu spraw i sama sprawa z drzwiami. Wed³ug mnie jest to jedna z lepszych ksi±¿ek oraz jest jedn± z moich ulubionych.
Niezbyt mi siê podoba³a, ale by³a bardzo dobrze napisana. W³a¶ciwie dla mnie bohaterowie nie mieli tego czego¶ czego szukam. Fabu³a by³a dobra, ogólnie ksi±¿ka by³a DOBRA, ale jak ju¿ mówi³am mnie siê niezbyt podoba³a. My¶lê jednak ¿e warto przeczytaæ.
Trochê nudna, ale zmog³em. Styl pisania trochê dziwny, niektóre zdania by³y niezrozumia³e. Ada¶ (g³ówny bohater) podoba³ mi siê dlatego ¿e tak jakby czyta³ w my¶lach. Ksi±¿ka dedykowana dla fanów przygód ekstremalnych.
Makuszyñski napisa³ 4 ksi±¿eczki o Mato³ku: "120 przygód Kozio³ka Mato³ka", "Druga ksiêga przygód Kozio³ka Mato³ka", "Trzecia ksiêga przygód...
Osiem opowiadañ, których t³em s± ludzkie rozterki, mi³o¶ci, zdrady czy codzienne niepowodzenia.Ze spisu tre¶ci: 1. "Dwie przygody najmilszego ze z³odziei"2...