Tymek, Czarny Kot i tajemnica Krzywej Wieży
W Ząbkowicach Śląskich, mieście Krzywej Wieży i Frankensteina, fruwają dziwne stwory. Prastare bramy wyrastają spod ziemi. Tymek i przyjaciele, przeszukując stare księgozbiory, czują się śledzeni. Żeby pokonać zło, magiczni detektywi przenoszą się o pięćset lat, łączą siły z wszystkimi kocimi rodami i zawierają przymierze. Klimatyczna Kawiarnia pod Krzywą Wieżą staje się dla nich bazą. Przyjaźń i poznanie tajemniczej historii miasta, jak nigdy dotąd, staną się najważniejszymi elementami zagadki.
Tymek może znaleźć odpowiedzi na wszystkie nurtujące go pytania. Kim jest człowiek z laską i lwią łapą? Czy Jan powróci? Jaką tajemnicę odkryje przed detektywami Krzywa Wieża?
Tymek i Czarny Kot powracają, żeby stoczyć najważniejszą bitwę z odwiecznym wrogiem - Warginem.
Seria CZARNY KOT to detektywistyczna podróż w świat zagadek i przygód. Słowiańska magia, niezwykłe legendy oraz fascynująca historia zabytków owianych tajemnicą - czekają na Ciebie!
Polecamy:
,,Tymek, Czarny Kot i zagadki Pałacu Marianny"
,,Tymek, Czarny Kot i śpiące lwy hrabiego"
Sylwia Winnik - autorka książek dla dorosłych czytelników, m.in. bestsellera ,,Dziewczęta z Auschwitz". Ukończyła dziennikarstwo we Wrocławiu. Jej pasją są książki i góry.
Wydawnictwo: Frajda
Data wydania: 2024-05-08
Seria Czarny Kot, w której głównymi bohaterami są Tymek i Czarny Kot skradła nasze serca. Książka ze zdjęcia to już trzeci tom przygód i zarazem trzecia podróż detektywistyczna pełna tajemnic. Uwielbiamy tę serię choćby dlatego, że autorka w fantastyczny sposób, przekazuje interesujące informacje na temat zabytków, owianych legendą, bądź wyszukuje ciekawostki i przekazuje je,wplatając w fabułę.
Dzisiaj trafiamy do Ząbkowic Śląskich, miasta Krzywej Wieży i Frankensteina, gdzie zaczynają dziać się dziwne rzeczy, a Tymek wraz z przyjaciółmi będzie musiał przenieść się pięćset lat wstecz, aby rozwikłać zagadki. Historia Ząbkowic Śląskich okaże się bardzo ważnym elementem całej podróży, a czytelnikowi przyniesie wiele dobrego.
,,Tymek, Czarny Kot i Tajemnica Krzywej Wieży" Sylwii Winnik to kolejna część, która zapewnia nam moc wrażeń. Ekscytacja miesza się z ciekawością i dreszczykiem emocji. Dla rodzica ta pozycja od razu przypadnie do gustu. Mamy tu przemyconą wiedzę w ciekawy sposób, czyli idealną lekturę dla dziecka. Sylwia Winnik za każdym razem zaskakuje swoimi pomysłami. Jej książki wołają z daleka, żeby je kupić i mieć. Dodatkowo twarda okładka nadaje im wyjątkowego uroku, a czarno - białe ilustracje w środku książki tworzą atmosferę. Jestem ciekawa, co Pani Sylwia jeszcze wymyśli. Może kiedyś znajdę historię z mazurskich terenów? Czekam z niecierpliwością na kolejną przygodę.
Zamek jak z bajki, wille w słonecznej Italii, posiadłości w Berlinie i nad Renem, podróże po całym świecie, damy dworu i jedwabne suknie... Brzmi jak doskonałe...
Są takie dni, kiedy dzieci nie chcą podzielić się swoją zabawką, książką lub czymś, co bardzo lubią. To naturalne - Wanda też tak ma. Dziś zrozumie, że...
Przeczytane:2025-11-08, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,
W Ząbkowicach Śląskich zaczynają dziać się dziwne rzeczy. Po niebie latają niecodziennie spotykane stwory, z ziemi wyrastają prastare bramy a ktoś, kogo nie da się ustalić pozostawia w całym mieście woreczki z jagodami. Tymek i przyjaciele wiedzą, że koniecznie muszą zbadać tę sprawę... Nie spodziewają się, że rozwiązanie ich zaskoczy a jedynym rozwiązaniem zagadki jest przeniesienie się w czasie o pięćset lat oraz połączenie sił ze wszystkimi kocimi rodami.
Cykl Czarny Kot jest dedykowany dla dzieci i młodzieży. Jednak przekonałam się, że również dorośli mogą dobrze się przy nim bawić. Również dorośli z przyjemnością mogą rozwiązywać zagadki, które zaserwowała w książce autorka. Mogą z zapartym tchem śledzić przygody młodych przyjaciół, którzy po raz kolejny podjęli się arcytrudnego zadania. Wszak ratowanie świata wcale nie jest takie łatwe... Nie jest łatwa walka z istotą, która liczy sobie wiele lat... A jednak znani i lubiani bohaterowie podejmą rękawicę i po raz kolejny udowodnią, że prawdziwa przyjaźń ma wielką siłę i może pokonać przeszkody z pozoru nie do pokonania.
Tymek, Czarny Kot i tajemnica Krzywej Wieży to kolejna część cyku Czarny Kot, która zaprasza nas do wzięcia udziału w niecodziennej misji. Misji na szali, której jest istnienie świata. Misji na pierwszy rzut oka straceńczej. A jednak znani i lubiani bohaterowie po raz kolejny pokazują wielką moc przyjaźni. Pokazują wielką moc wiary. Pokazały, że warto walczyć nawet, jeśli jesteśmy na pozycji z pozoru straconej. Tymek, Czarny Kot i tajemnica Krzywej Wieży to, z którą dobrze spędza się czas. To lektura, z której można się sporo nauczyć.