Okładka książki - Zabójcza korekta

Zabójcza korekta

Zagadka stworzona przez ucznia Umberta Eco

Włoski bestseller tłumaczony na osiem języków

Wyzwanie niczym Żuchwa Kaina, zabawa wciągająca bardziej niż Murdle!

Drodzy czytelnicy! W środku czeka na was dokładnie tysiąc błędów: językowych, faktograficznych, celowych pomyłek i drobnych literówek. Nie obwiniajcie korektora. Wszystkie wstawiłem sam, tak jak kiedyś robił to dla mnie Niccolo Errante: tajemniczy pisarz, którego fenomenalne powieści miałem zaszczyt redagować.

Dawno temu zostaliśmy również przyjaciółmi. W pewnym momencie zaczęliśmy grę: on podrzucał mi krótkie teksty pełne błędów, a ja odszyfrowywałem ukryte w nich wiadomości. Graliśmy tak aż do dnia, w którym - oficjalnie - popełnił samobójstwo. Ale ja wiem, że to nie jest prawda. I ukryłem ją tutaj, wśród stu rozdziałów.

Tylko najbystrzejsi z was odnajdą wszystkie błędy, złożą w sekretną wiadomość i rozwiążą zagadkę śmierci genialnego pisarza.

Przyjmujecie wyzwanie?

Opinie o książce - Zabójcza korekta

Avatar użytkownika - an-ia1
an-ia1
Przeczytane:2026-07-01, Ocena: 5, Przeczytałem,
Lubisz podczas urlopu rozwiązywać łamigłówki lub zagadki kryminalne? Dzięki Wydawnictwu Znak już nie musisz wybierać między nimi. 17 czerwca 2026 miała miejsce polska premiera "Zabójczej korekty" autorstwa duetu Bartezzaghi i Tamburini. #recenzja #współpracabarterowa "Zabójcza korekta" to książka, która wymyka się klasyfikacji gatunkowej. Można ją bowiem czytać jak powieść kryminalną albo potraktować jako zbiór łamigłówek do rozwiązania. Mamy tutaj kryminał noir - narrator powieści jest z zawodu korektorem, który pracuje w jednym z mediolańskich wydawnictw - Ursula. Kiedy samobójstwo popełnia znany autor Niccoló Errante, z którym współpracował i się przyjaźnił, postanawia rozpocząć własne śledztwo. W tym celu spotyka się z osobami, które znały pisarza, prowadzi przesłuchania, dociera do listu, który pozostawił Errante. Jaki będzie wynik dochodzenia? To zależy od Was, macie możliwość wzięcia aktywnego udziału w śledztwie. W opowiadanej historii zostało ukryte 1000 błędów - różnego typu: literówki, ortograficzne, gramatyczne, stylistyczne, rzeczowe i logiczne. Kto odnajdzie je wszystkie i poprawi, będzie mógł odczytać tajemniczą wiadomość i rozwiązać zagadkę śmierci Errantego. Czy znalazłam wszystkie błędy? Jeszcze nie , ale nie poddaję się, walczę z upałem i frustracją. Uzmysłowiłam sobie, jak mało wiem o kulturze i literaturze włoskiej - dużo czasu poświęciłam na weryfikację tekstu pod tym kątem. Czy dobrze się przy tym bawię
Literatura niezwykle rzadko decyduje się na tak bezkompromisowe zburzenie czwartej ściany, by zamienić czytelnika z biernego odbiorcy w pełnoprawnego, zdeterminowanego śledczego. Powieść „Zabójcza korekta”, pod którą podpisują się Pier Mauro Tamburini oraz Stefano Bartezzaghi, to pod wieloma względami zuchwały eksperyment literacki. Książka ta zachwyca przede wszystkim swoją głęboką, doskonale zbalansowaną dwuwymiarowością. Nie mamy tutaj bowiem do czynienia z prostym wyborem między klasyczną fabułą a interaktywną zabawą. To dzieło, które w równej mierze realizuje się jako rasowy, intrygujący kryminał, jak i niezwykle wymagająca literacka łamigłówka w stylu popularnego „Murdle”. Obie te płaszczyzny nieustannie się przenikają, tworząc nową jakość w literaturze gatunkowej. W swoim pierwszym, czysto fabularnym wymiarze, książka broni się jako znakomicie skrojona, wciągająca opowieść detektywistyczna. Osią wydarzeń jest tragiczna i niewyjaśniona śmierć genialnego pisarza, Niccolò Errantego. Choć oficjalne raporty mówią o samobójstwie, jego wieloletni redaktor i przyjaciel - pełniący w książce rolę narratora - odrzuca tę prostą wykładnię. Prywatne śledztwo, które podejmuje, ma w sobie magnetyzm klasycznych powieści noir. Wątek straty, żałoby oraz psychologiczna gra między przeszłością a teraźniejszością trzymają w napięciu od pierwszej strony. Ta kryminalna płaszczyzna jest na tyle silna, spójna i intrygująca
Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2026-06-24, Ocena: 6, Przeczytałam,
Nie jest to zwyczajny kryminał. Ta książka wymyka się wszelkim, klasycznym podziałom gatunkowym. To literacka łamigłówka, która od pierwszego rozdziału zaprasza czytelnika do aktywnego udziału w drodze do prawdy. Autor stworzył oryginalną historię, w której punktem wyjścia jest śmierć pisarza Niccola Errante. Wersja oficjalna brzmi, że popełnił samobójstwo, jednak autor książki, jednocześnie narrator, nie potrafi w to uwierzyć. Wplata on w fabułę książki tysiąc celowych błędów, 10 w każdym rozdziale, które zawierają wskazówki do rozwiązania zagadki. Czytelnik musi sam do tego dojść. Dzięki temu staje się on nie tylko biernym obserwatorem wydarzeń, ale wręcz zamienia się w detektywa. Dla mnie to była niełatwa sprawa i niestety nie podołałam. Bo wcale nie tak prosto jest znaleźć wszystkie błędy, choć rozdziały są króciutkie. Wymaga to jednak cierpliwości, spostrzegawczości, skupienia, ale za to jaka musi satysfakcja, gdy się uda. Ta niezwykle kreatywna propozycja z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi intelektualne wyzwania, zagadki i interaktywne książki. Dzięki temu, że z uważnością i bez pośpiechu analizuje się każdy rozdział, lektura staje się nie tylko zwykłym poznawaniem fabuły, ale wyjątkowym doświadczeniem dostarczającym wielu godzin świetnej zabawy i sprawi, że na błędy w tekście już nigdy nie spojrzysz tak samo.