Okładka książki - Znów kocham! patronujemy

Znów kocham!

Planowali wspólną przyszłość, ale tuż przed ślubem Mateusz oświadcza Marzenie, że się zakochał. Kiedy po latach przypadkiem się spotykają, są dojrzałymi ludźmi po przejściach. Świat Marzeny zamyka się między pracą a rodzinnymi spotkaniami. Unika wszystkiego, co może wyrwać ją z żałoby i zburzyć bezpieczną monotonię. Mateusz porzuca dotychczasowe życie w Krakowie i wraca do rodzinnego Rybnika. Czy byli partnerzy spojrzą na siebie bez złudzeń, ale z nadzieją? Bez młodzieńczej naiwności, ale z sercem, które wciąż pragnie kochać? Czy można odbudować coś, co zostało doszczętnie zniszczone? Autorka snuje opowieść z dwóch perspektyw - Marzeny i Mateusza. Opowiada o mężczyźnie, który odkrywa, co jest naprawdę ważne, i o kobiecie zdobywającej się na odwagę, by zawalczyć o szczęśliwą przyszłość. Wydanie książki z dużą, czytelną czcionką.

Informacje dodatkowe o Znów kocham!:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2025-09-11

Tagi: Proza literacka Literatura obyczajowo-rodzinna

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Znów kocham!

Znów kocham! - opinie o książce

Avatar użytkownika - monikaswiatek
monikaswiatek
Przeczytane:2025-10-26,

Beata Agopsowicz w swojej powieści „Znów kocham” porusza temat, który nigdy nie traci aktualności – drugiej szansy na miłość. To historia dwojga ludzi, których los niegdyś połączył, potem brutalnie rozdzielił, a po latach postawił znów naprzeciw siebie – dojrzalszych, z bagażem doświadczeń i sercami, które wciąż nie potrafią zapomnieć.

Marzena i Mateusz kiedyś planowali wspólną przyszłość. Wszystko wydawało się oczywiste – aż do dnia, gdy tuż przed ślubem on wyznał, że zakochał się w innej. Dla Marzeny był to koniec świata i początek życia w cieniu rozczarowania. Po latach, gdy przypadkiem znów się spotykają, oboje są już innymi ludźmi. Ona – zamknięta w żałobie i rutynie codzienności, on – wracający do rodzinnego Rybnika, by odnaleźć sens i spokój po życiowych niepowodzeniach.

Autorka z niezwykłą empatią i delikatnością pokazuje, że miłość w dojrzałym wieku ma inny smak – mniej w niej spontaniczności, więcej świadomości i odwagi.

„Znów kocham” to nie tylko powieść o uczuciu – to także opowieść o wybaczeniu, stracie, żalu i nadziei. Beata Agopsowicz pokazuje, że czasami najtrudniejsze nie jest ponowne pokochanie kogoś, lecz pozwolenie sobie na miłość po raz drugi.

To powieść dla tych, którzy wierzą, że nigdy nie jest za późno, by zacząć od nowa – z mądrością, spokojem i sercem gotowym znów kochać.

Avatar użytkownika - Justyna8818
Justyna8818
Przeczytane:2025-10-01, Ocena: 5, Przeczytałam,

Beata Agopsowicz w swojej najnowszej powieści ,,Znów kocham!" zaprasza czytelników do świata emocji, które nie gasną, nawet gdy mijają lata, a wszystko wydaje się stracone. To historia dwojga ludzi, których połączyła miłość, a później - bolesne rozstanie tuż przed ślubem.

Marzena i Mateusz, po latach od dramatycznych wydarzeń, spotykają się ponownie. Każde z nich dźwiga swój bagaż doświadczeń, rany i poczucie straty. Autorka prowadzi narrację z dwóch perspektyw, co stanowi ogromną zaletę tej książki. Dzięki temu czytelnik może dostrzec, jak różnie można przeżywać tę samą historię oraz jak łatwo o nieporozumienia, które ranią na lata.

Styl Agopsowicz jest lekki, a zarazem pełen emocji. Powieść czyta się płynnie, wciąga od pierwszych stron i skłania do refleksji nad tym, czym jest miłość - szczególnie ta druga szansa. Autorka nie ucieka w przesadny romantyzm, lecz pokazuje, że uczucie dorosłych ludzi to także walka z przeszłością, lękami, nieufnością i potrzebą przebaczenia.

Szczególnie wartościowe jest to, że ,,Znów kocham!" nie przedstawia miłości w sposób ,,cukierkowy". To powieść o realnych emocjach, trudnych wyborach i o tym, że decyzje podejmowane w młodości mogą wracać echem po latach. Jednocześnie to książka pełna nadziei - że nawet zranione serce może się otworzyć, a miłość nie ma terminu ważności. Autorka potrafi opowiedzieć tę historię w sposób świeży i prawdziwy, zakorzeniony w realiach zwykłych ludzi. Dzięki temu historia Marzeny i Mateusza porusza i zostaje w pamięci.

,,Znów kocham!" to ciepła, wzruszająca i mądra książka o tym, że miłość bywa trudna, ale zawsze warto dać jej szansę. Dla miłośników literatury obyczajowej i romansów - pozycja obowiązkowa.

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2025-09-28, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2025, Patronaty medialne,

Co byście zrobili, gdyby ukochana osoba, z którą wiązaliście przyszłość, plany i marzenia zawiodła was? W takiej sytuacji znalazła się Marzena, bohaterka powieści "Znów kocham!". Mateusz tuż przed ślubem porzuca narzeczoną dla innej. Kiedy po latach przypadkiem się spotykają, każde z nich nie jest już tą samą osobą. Swoje przeszli, i teraz zupełnie inaczej patrzą na życie. Bez złudzeń, ale wciąż z nadzieją, że może jednak jeszcze pisana jest im miłość i szczęście...? Wszak każdy chce kochać i być kochanym, prawda? Tylko czy warto wchodzić dwa razy do tej samej rzeki?

Beata Agopsowicz w centralnym punkcie fabuły osadziła motyw drugiej szansy. Człowiek wraz z dojrzałością inaczej postrzega życie, związki i miłość. Osobiste przeżycia i tragedie zmieniają go. Zaczyna zastanawiać się, czy dobrze postąpił, czy nie popełnił błędu, czy mógł wybrać inaczej, a może dokonałby takiego samego wyboru? Pojawia się tu również kwestia zrozumienia, wybaczenia i ponownego zaufania. To niezwykle trudne i niewątpliwe wymaga odwagi.

"Wiedział, że powinien zakończyć jedno, albo drugie. Ale nie potrafił. Czy można kochać dwie kobiety? Miał wrażenie, że coś takiego go spotkało. Z młodszą dziewczyną było dużo emocji, zafascynowania jej urodą i przebojowością. A z narzeczoną łączyło go wiele dobrych wspomnień i plany na wspólną przyszłość. Nie potrafił tak po prostu odpuścić i jej porzucić."

Wiele razy już wspominałam, jak lubię narrację z męskiej perspektywy. W tej książce przyglądamy się punktowi widzenia na wydarzenia obojga bohaterów. Dzięki temu poznajemy okoliczności, w jakich doszło do rozstania Marzeny i Mateusza oraz co istotne motywy, jakimi kierował się mężczyzna, podejmując taką, a nie inną decyzję. Połączenie teraźniejszości ze wspomnieniami pozwala nam spojrzeć na niego nieco przychylniejszym okiem. Przyznam, że na początku go nie cierpiałam! Z kolei Marzena i jej depresyjny stan... nie do końca to rozumiałam, a nawet zdarzyło się mi ją ocenić. Zrobiłam to zbyt pochopnie, bo gdy autorka ujawniała coraz więcej faktów, zaczęłam ją rozumieć i odczuwać wszystkie towarzyszące jej emocje, lęki i obawy. Jej droga do przemiany nie będzie łatwa.

" - Starość zaczyna się, gdy przestajemy marzyć i realizować swoje cele. Byłaś tego bliska, szczerze mówiąc. Ale teraz widzę, że coś drgnęło. Nie trać nadziei.

- Sama nie wiem.

- Po prostu czekaj, co przyniesie ci przyszłość, i nie odrzucaj dobra, które cię spotka. Nie zamykaj się..."

Autorka poruszając temat straty i żałoby, ukazuje, jak radzą sobie z tym postaci. Podkreśla, jak ważne jest wówczas wsparcie bliskich osób. Że tragedie i porażki to nie koniec świata.  Że można się podnieść, spróbować być szczęśliwym i cieszyć się życiem. Unika przy tym moralizatorskiego tonu, przedstawiając wszystko tak, jak mogłoby być w rzeczywistości.

"Znów kocham!" to ciepła, poruszająca historia o miłości, życiu, bólu, żalu, podnoszeniu się po stratach, drugich szansach, spełnianiu cudzych ambicji. To powieść dająca nadzieję, że nawet największe rany na sercu kiedyś się zabliźnią. Tylko nigdy nie wolno się poddawać!

Trudne wybory miłości
Beata Agopsowicz0
Okładka ksiązki - Trudne wybory miłości

Jola ma pracę, którą lubi, zdjęcia z egzotycznych podróży i udany, choć niesformalizowany związek z fantastycznym mężczyzną. Jednym słowem – prowadzi...

Kresowa miłość
Beata Agopsowicz0
Okładka ksiązki - Kresowa miłość

Opowieść o tym, jak historia potrafi splątać ludzkie losy i zadrwić z tych, którzy próbują nią manipulować. W 1924 roku mała ormiańska dziewczynka, Marysia...