Autorka, znana z przedstawiania historii o silnych i odważnych kobietach, kreśli życiorysy żon wielkich Polaków. Zwraca uwagę na ich uczucia, afekty, doznania w dzieleniu wspólnego życia z wybitnym człowiekiem.
Jak to było z nawróceniem Celiny Mickiewiczowej? Czy dziwne zachowania Teodory Matejko były wynikiem choroby psychicznej? Dlaczego krakowska cyganeria nie lubiła małżonki Stanisława Wyspiańskiego? Jaki był sekret szczęśliwego małżeństwa Moniuszków? Te i inne ciekawostki z prywatnego życia wielkich Polaków odsłania w książce autorka.
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Rytm
Data wydania: 2025-05-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Anna podczas narodzin otrzymuje duszę, która staje się jej towarzyszką i niejednokrotnie wskazuje jej właściwą drogę, przypominając o swoim istnieniu....
W literaturze naukowej oraz popularnonaukowej mówi się o dość szerokim zakresie stosowania hipnozy. Psychologia nazywa ją stanem najwyższej...
Przeczytane:2026-01-16, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026,
Niewiele kobiet potrafiło wybić się ponad sławę swojego męża. Wiele z nich musiało żyć w ich cieniu i z pokorą znosić to, co przynosił im los. Autorka opisuje w środku niniejszej książki życie codziennie, radości i smutki bohaterek wśród, których można wymienić drugie połówki Jana Kochanowskiego, Adama Mickiewicza, Henryka Sienkiewicza, Jana Matejko, Stanisława Wyspiańskiego i Stanisława Moniuszko.
Z pewnością życie w cieniu sławnego męża nie jest łatwe... Z pewnością jest okupione przebywaniem na świeczniku. A trzeba pamiętać, że nie zawsze jest to komfortowa sytuacja. Tym razem autorka postanowiła opowiedzieć nam o żonach sławnych mężów. Żonach, które były przede wszystkim znane przez działalność mężów. I w większości przypadków właściwe z tego powodu zostały zapamiętane. Jednak odniosłam wrażenie, że dzięki autorce mogliśmy poznać je jako osoby z krwi i kości. Osoby mające swoje wzloty i upadki. Radości i smutki. Żony mające wpływ na życie mężów. Ta książka nie jest zbiorem suchych biografii, ale raczej pokazuje kim były żony sławnych mężów. Pokazała ich (nie)codzienność.
Żony wielkich Polaków. Od Kochanowskiego do Moniuszki to lektura ciekawa. Pokazująca ,,znanych'' z innej strony.... Taka, która bez problemu zrzuci ich z piedestału i pokaże z ludzkiej strony. Pokaże ich relacje rodzinne. Pokaże jakimi byli mężami i ojcami. I w końcu pokaże, kim były ich nie do końca znane żony.