Drugi tom tajemnic życia kolejnych żon wielkich Polaków. Kim były kobiety stojące u boku naszych wybitnych rodaków? Jak radziły sobie w cieniu ich sławy? Autorka odsłania nieznane losy żon znanych mężczyzn od czułej opiekunki Paderewskiego, przez tragiczną miłość Drapczyńskiej i Baczyńskiego, po skandal z udziałem Żeromskiego. To poruszające portrety kobiet, które przez lata pozostawały w cieniu sławnych mężów, choć zasługiwały na miejsce w pierwszym szeregu.
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Rytm
Data wydania: 2025-10-24
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Wszechświat to ogromna, niezbadana przestrzeń. Nie jesteśmy w stanie pojąć naszym ludzkim rozumem ani odkryć jego wszystkich tajemnic. Zbiór tytułowych...
Fascynujące życiorysy kobiet, które dzierżyły władzę na przełomie dawnych wieków, m.in. Kleopatry, Roksolany, Hatszepsut, Saida al Hurra... Region świata...
Przeczytane:2026-01-23, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026,
Autorka wraca po raz kolejny z historiami (nie)zwykłych żon wielkich Polaków. Żon, które musiały znaleźć swoje miejsce w życiu znanego męża. Tym razem mogliśmy przybliżyć sobie sylwetki żon m.in. Stefana Żeromskiego, Anny; Stanisława Przybyszewskiego, Dagny Juel; Jozefa Piłsudskiego, Aleksandry, Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Barbary; Ignacego Paderewskiego, Heleny oraz Juliana Tuwima, Stefani.
Kolejna książka autorki, która przybliża nam (nie)zwykłe żony niezwykłych Polaków... Polaków, którzy są znani ze swoich dokonań... A ich żony? Niekoniecznie... Dlatego warto o nich opowiedzieć... Wszak to one dzieliły życie ze sławnymi mężami. I nie zdziwiłabym się gdyby miały mniejszy bądź większy wpływ na działania podejmowane przez mężów. Na to jakimi drogami życiowymi zaczęli chadzać... I co najważniejsze z pewnością ich wspierały.
Żony wielkich Polaków. Tom 2. Od Żeromskiego do Tuwima to książka ciekawa. Ukazująca wielkich Polaków z innej strony. Strony, która pokazała ich jako ludzi z krwi i kości. Ludzi, którzy posiadali wady i zalety. Takich, którzy podobnie jak my mieli swoje problemy, radości i smutki. Autorka pokazała ich z perspektywy ich żon. Żon nieco zapomnianych. Żon, które znalazły się w cieniu sławnych mężów. A szkoda... Zapewniam, że ta książka to prawdziwa bomba informacyjna. Dzięki niej możemy dowiedzieć się wielu interesujących smaczków z życia wielkich Polaków. Serdecznie polecam tę książkę.