Okładka książki - Zresetuj się. Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów

Zresetuj się. Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów

Jak korzystać z ekranów, żeby się nie uzależnić?

Anders Hansen, autor bestsellera Wyloguj swój mózg i popularyzator nauki, tym razem dla nastolatków.

Jeszcze tylko 5 minut... A potem mijają 2 godziny. Znasz to?

Scrollowanie bez końca TikToka i Instagrama, sprawdzanie powiadomień, oglądanie wciągających filmików - to się zdarza każdemu. Serio.

Ale czy wiesz, co te wszystkie godziny przed ekranem robią z Twoim mózgiem?

Zresetuj się. Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów to poradnik, który w prosty i ciekawy sposób pomaga zrozumieć:

w jaki sposób działa Twój mózg, gdy jesteś online dlaczego przeglądanie sociali daje chwilową przyjemność jak złapać balans w świecie pełnym rozpraszaczy

Żyj z technologią na własnych zasadach, a nie według algorytmu.

Twój mózg będzie Ci za to wdzięczny!

---

Anders Hansen - lekarz psychiatra i badacz, który potrafi mówić o mózgu tak, że chce się słuchać. Autor m.in. bestsellerowej książki Wyloguj swój mózg, a także poradnika Twój SuperMózg dla młodszych czytelników. Na co dzień tłumaczy najnowsze odkrycia neurobiologii w prosty i konkretny sposób. Jego misja? Pomóc nam wszystkim - dzieciom i dorosłym - zrozumieć, jak mądrze żyć w świecie pełnym ekranów i bodźców.

Mats Wänblad - autor książek dla dzieci i młodzieży oraz bestsellerowego programu ABC Club. Zajmuje się również tłumaczeniem książek, uczy sztuki opowiadania historii i prowadzi kursy pisania dla wszystkich grup wiekowych.

Informacje dodatkowe o Zresetuj się. Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-08-27

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 12 lat

Kup książkę Zresetuj się. Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów

Zresetuj się. Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów - opinie o książce

Po Zresetuj się sięgnęłam z ciekawością, ale i z odrobiną sceptycyzmu. Ile razy już słyszałam, że „ekrany niszczą nasze życie”, a potem kończyło się na moralizatorskim tonie i radach, które brzmiały dobrze tylko na papierze? Tym razem jednak było inaczej. Anders Hansen – psychiatra znany z tego, że potrafi mówić o mózgu w sposób prosty i obrazowy – wraz z Matsem Wänbladem przygotował coś, co nazwałabym raczej przewodnikiem po codzienności niż kolejnym poradnikiem.

Już od pierwszych stron poczułam, że autorzy rozumieją moje dylematy. Kiedy piszą o tym, że telefon wibrujący w kieszeni odciąga uwagę, choć tak naprawdę wcale nie muszę odebrać wiadomości, miałam wrażenie, że opisują dokładnie mnie. Ta książka działa trochę jak lustro – pokazuje nasze codzienne nawyki, te małe, niepozorne, które jednak kumulują się i mają ogromny wpływ na koncentrację, pamięć, a nawet nastrój.

Co ważne – Hansen i Wänblad nie straszą i nie zakazują. Nie piszą: „wyrzuć telefon do kosza” czy „przestań używać social mediów”. Zamiast tego pokazują mechanizmy działania mózgu i tłumaczą, dlaczego tak trudno nam oderwać się od ekranu. To proste, ale uświadamiające: nasz mózg ewoluował przez tysiące lat w świecie zupełnie innym niż ten, w którym żyjemy dziś. Wirtualne bodźce, lajki, powiadomienia – to wszystko działa jak cukier dla mózgu, daje krótką nagrodę, ale szybko uzależnia.

Dla mnie jednym z najważniejszych odkryć podczas lektury był rozdział o tym, jak technologia wpływa na sen. Wiedziałam, że wieczorne scrollowanie nie jest najlepszym pomysłem, ale dopiero po przeczytaniu konkretnych badań i przykładów naprawdę do mnie dotarło, jak wielką cenę płacę za „jeszcze tylko pięć minut” z telefonem w ręku. To uderzyło mnie osobiście, bo od dawna narzekałam na problemy z zasypianiem. Teraz staram się odkładać telefon przynajmniej godzinę przed snem i różnica jest naprawdę odczuwalna.

Bardzo podoba mi się też pozytywny ton książki. Autorzy nie chcą, żebyśmy czuli się winni. Raczej zachęcają do małych kroków: wyłącz powiadomienia, spróbuj „czasu offline”, idź na spacer bez telefonu. To są drobiazgi, które każdy może wprowadzić, a jednak dają poczucie kontroli nad własnym życiem. Po przeczytaniu Zresetuj się zaczęłam wprowadzać te zmiany i – co dla mnie zaskakujące – naprawdę poczułam się spokojniejsza.

Myślę, że ta książka jest szczególnie cenna w czasach, kiedy trudno nam wyznaczyć granice między światem cyfrowym, a realnym. Dla mnie stała się impulsem, żeby zadać sobie pytanie: ile mojego życia dzieje się naprawdę, a ile na ekranie? I czy jestem z tego zadowolona?

Podsumowując: Zresetuj się to książka mądra, przystępna i bardzo potrzebna. Nie daje gotowych recept, ale inspiruje do zmiany. Jest jak rozmowa z kimś życzliwym, kto nie ocenia, tylko podsuwa wskazówki. To lektura, do której warto wracać, zwłaszcza wtedy, gdy czujemy się przebodźcowani i zmęczeni ciągłym byciem online.

Sięgnij po nią, a odzyskasz cenny czas, który codziennie „przepływa” ci między lajkami …

Avatar użytkownika - bellagrand
bellagrand
Przeczytane:2025-09-22, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Książka idealna dla wszystkich - od 12-latków po 55- latków. Autor bowiem nie kieruje jej tylko i wyłącznie do młodzieży. Pisze tu też o rodzicach, którzy coraz częściej tracą kontakt z rzeczywistością ,,wyłączając się" w świecie online. Warto się zresetować, a dzięki Hansenowi jest to reset niezwykle przyjemny. Wiedza o mózgu, o przyczynach, środkach i konsekwencjach nawyków charakterystycznych dla ludzi XXI w. podana jest tak, że nie chce się tej książki odkładać. Rozjaśniła mi wiele rzeczy i dała do myślenia, ale co najważniejsze zachęciła do zmian, bo nie ukrywam - jestem już okropnie zmęczona tą ciągłą potrzebą scrollowania. POLECAM się zresetować!!

Avatar użytkownika - Pistol
Pistol
Przeczytane:2025-09-15, Przeczytałem, Mam,

Akurat szukałem prezentu dla mojej nastoletniej siostrzenicy i kiedy wpadłem na ,,Zresetuj się" w głowie zapaliła mi się lampka - może właśnie resetu potrzebuje najbardziej? Na plus - dużo tu obrazków i dużo wiedzy potrzebnej dziś tak bardzo, by nie zwariować i kompletnie nie pogubić się w tym szalonym cyfrowym świecie. Autor połączył tutaj informacje o naszym mózgu ,,gadzim" zupełnie niedostosowanym do nowych technologii z nawykami ,,ludzi współczesnych", a wszystko to w kontekście rozwijającego się dopiero mózgu nastolatka. Dużo tu fajnych przykładów z życia, opowieści o różnych ,,typach nastolatków", w których na pewno odnajdą siebie i swoje historie. Książka jak najbardziej na plus. Polecam!

Avatar użytkownika - Eryk
Eryk
Przeczytane:2025-09-09, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Jaka jest różnica między uczeniem się i zapamiętywaniem? Dlaczego fajnie jest uczyć się w różnych miejscach? Ekran czy papier? Długopis czy klawiatura? Wiedza i mądrość - tego tutaj mnóstwo tak jak wskazówek - jak uwolnić się od nawyku scrollowania, który zabiera nam nie tylko czas, ale też powstrzymuje młode mózgi przed prawidłowym rozwojem! Ta książka powinna być lekturą obowiązkową w szkołach zarówno dla dzieciaków, ale też dla nauczycieli. Informacje podane są tu bardzo atrakcyjnie - piękne obrazki i ciekawostki, które dotycza każdego z nas. Zaskoczyła mnie i uświadomiła nie raz. Polecam

Avatar użytkownika - Gertaruda
Gertaruda
Przeczytane:2025-08-25, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Solidna szósteczka za świetne wydanie i treści, których potrzebujemy dosłownie wszyscy. ,,Zresetuj się" to tytuł kierowany do nastolatków, ale każdy, naprawdę każdy z nas skorzysta na jego przeczytaniu. Anders Hansen tak świetnie pisze, że trudno się oderwać od kolejnych ciekawostek i zabawnych przykładów z życia każdego nastolatka. To była miła odskocznia od popularnonaukowych pozycji psychologicznych, w których dużo treści a mało konkretów - tu jest odwrotnie. Tekst jest zwięzły, atrakcyjny dla dzieciaków przyzwyczajonych do szybkich dopaminowych rzutów podczas scrollowania. Warto dać im szansę przeczytać nowego Hansena.

Twój SuperMózg
Anders Hansen0
Okładka ksiązki - Twój SuperMózg

Twój SuperMózg Ruch + Mózg = Moc Zrób upgrade swojego mózgu - to prostsze, niż myślisz. Chcesz: ? poprawić swoją koncentrację? ? szybciej się uczyć...

W zdrowym ciele zdrowy mózg
Anders Hansen0
Okładka ksiązki - W zdrowym ciele zdrowy mózg

Skandynawski bestseller, który odkrywa tajemnice mózgu Już po 6 tygodniach odpowiedniego treningu można odczuć pozytywne oddziaływanie ruchu...