Przez żołądek do... wiedzy! „Obżartuchy i opilce" Jacka Komudy
Data: 2024-08-30 09:57:17 | aktualizacja: 2024-08-30 10:05:27 | artykuł sponsorowany | Ten artykuł przeczytasz w 1 min.Co myślisz, gdy słyszysz „kuchnia staropolska”? Wiadomo, karczma „U Sarmaty” na wakacjach w Borach Tucholskich. Bigos. Placek po zbójnicku. I te kluski, które babcia robiła w niedzielę. Tyle tylko, że to wszystko nie ma nic wspólnego z tym, jak jadali nasi przodkowie. A to, jak jadali, odzwierciedlało też to, jak żyli.
O tym, jak naprawdę wyglądała kuchnia staropolska, pisze Jacek Komuda w swojej książce Obżartuchy i opilce. Sprawdźmy, co dawniej jadano i czy potrawy te można przyrządzić również we współczesnym świecie. Wybierzmy się razem w podróż w poszukiwaniu dawnych smaków i dawnej kuchni. Jedno jest pewne: będzie pysznie!
Książkę Obżartuchy i opilce kupicie w popularnych księgarniach internetowych:
Tagi: fragment, kuchnia, kuchnia staropolska, Historia,