Okładka książki - Alter

Alter

Marcel Moss w Alter po raz kolejny udowadnia, że ma wyjątkowy talent do budowania powieści, które nie tylko wciągają, ale też niepokoją. To historia, która pęcznieje od mroku, napięcia i narastającej paranoi, a jednocześnie jest portretem dwóch mężczyzn na skraju wytrzymałości. Moss nie stawia na sensacyjną akcję — jego siłą są emocje, niewygodne pytania i napięcie, które nie wynika z tego, co widoczne, lecz z tego, co skrzętnie ukrywane.

W centrum tej mrocznej układanki znajduje się Jakub Krause, bohater niejednoznaczny, pełen sprzeczności i trudnych do zaakceptowania wspomnień. Krause jest człowiekiem, który funkcjonuje jak ktoś stojący na wąskiej kładce nad przepaścią — każdy krok może być tym ostatnim, a każdy impuls może przewrócić misternie zbudowaną równowagę. Moss kreśli go z niezwykłą dokładnością psychologiczną: Jakub ma w sobie mnóstwo czułości i wrażliwości, ale jednocześnie tyle samo lęku, wstydu i niewypowiedzianego żalu. Jego przeszłość, niczym cichy intruz, nieustannie wraca, domaga się uwagi i wypełnia mu myśli do granic możliwości. To właśnie w nim najpełniej objawia się tytułowe „alter” — ta wewnętrzna druga strona, cień, który rośnie wraz z narastającą bezsilnością i poczuciem, że wszystko wymyka się spod kontroli.

Krause nie jest jednak samotną wyspą; jego losy splatają się z działaniami komisarza Błażeja Hellera, który stanowi jego przeciwieństwo, choć w podobnym stopniu nosi w sobie ciężar, o którym rzadko mówi. Heller to śledczy o chłodnym spojrzeniu i ostro wyostrzonym instynkcie. W jego obecności czuje się dyscyplinę, doświadczenie i pewną emocjonalną surowość. Nie jest typowym policjantem z powieści kryminalnych — nie kieruje się jedynie procedurą, nie zamyka oczu na własne intuicje, choć wie, że mogą go zaprowadzić w pułapkę. Moss tworzy go jako człowieka, który pozornie stoi po stronie absolutnie racjonalnego świata, ale w głębi duszy gdzieś również skrzypi fundament, na którym zbudował swoją zawodową tożsamość.

Zderzenie Krausego i Hellera jest jednym z najciekawszych elementów powieści. Ich relacja przypomina odbijanie się od dwóch przeciwnych biegunów — Jakub, zagubiony we własnym umyśle, szuka nie tyle pomocy, ile odpowiedzi; Heller natomiast, z chłodną determinacją, próbuje poskładać rozsypane fakty w logiczny ciąg, choć coraz częściej czuje, że logika nie wystarczy, aby dotrzeć do prawdy. Obaj mężczyźni są uwięzieni między tym, co widzialne, a tym, co ukrywa się pod powierzchnią. Ich rozmowy, konfrontacje i milczenia wypełniają powieść napięciem, które nie wymaga krzyku — wystarczy kilka zdań, by poczuć, że grunt pod stopami zaczyna pękać.

Moss prowadzi fabułę z wyczuciem, ale też ze specyficzną surowością. Alter jest powieścią, która nie spieszy się z ujawnianiem tajemnic, a jednocześnie nieustannie trzyma czytelnika w niepewności. Autor buduje atmosferę niczym mgłę: gęstą, wiszącą nad wydarzeniami, momentami duszną. Wraz z kolejnymi rozdziałami czytelnik coraz bardziej zaczyna mieć wrażenie, że ktoś celowo manipuluje perspektywą, że rzeczywistość pęka w szwach, a bohaterowie próbują utrzymać się na powierzchni czegoś, co nie daje się uchwycić.

To, co w Alterze najmocniej uderza, to psychologiczna autentyczność. Moss nie tworzy postaci papierowych — one są żywe, na wskroś ludzkie, ze wszystkimi słabościami, pęknięciami, błędami i nieudolnymi próbami ratowania samego siebie. Zarówno Krause, jak i Heller to mężczyźni, którzy dźwigają swoje demony, choć każdy z nich inaczej je nazywa. W trakcie lektury coraz wyraźniej widać, że Moss chciał stworzyć historię nie tylko o śledztwie, ale przede wszystkim o dwóch psyche — z pozoru odległych, a w rzeczywistości zaskakująco podobnych.

Alter to powieść, która nie daje łatwych odpowiedzi. Wręcz przeciwnie — po zakończeniu czytelnik zostaje z całym wachlarzem pytań o to, gdzie przebiega granica między realnym zagrożeniem a tym, co rodzi się w naszych głowach. Czy można zaufać własnym wspomnieniom? Czy można uciec przed przeszłością, jeśli ta zapisała się w nas głębiej, niż zdajemy sobie sprawę? I wreszcie — czy każdy z nas nosi w sobie swego „altera”, który tylko czeka na odpowiedni moment, by przejąć kontrolę?

Marcel Moss stworzył thriller intensywny, mroczny i gęsty jak zimowy las. To książka, która nie tylko wciąga fabułą, ale zostawia z wewnętrznym drżeniem — takim, które czujemy jeszcze długo po tym, jak przewrócimy ostatnią stronę.

Alter to historia, która hipnotyzuje od pierwszych stron i nie pozwala przestać czytać, aż odkryjesz, jak cienka bywa granica między prawdą a własnym cieniem. I chyba już nie muszę do niej zachęcać …

Informacje dodatkowe o Alter:

Kup książkę Alter

Porwani
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Porwani

Łódź, rok 2017. 20-letnia Michalina Antkowiak wychodzi z domu na spotkanie z przyjaciółką. Nie dociera jednak na umówione miejsce i przestaje dawać znaki...

Nie wiesz nic
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Nie wiesz nic

Szokujący thriller psychologiczny autora NIE WIESZ WSZYSTKIEGO W NASZYCH CZASACH WYRAZEM NAJWYŻSZEJ ODWAGI JEST BYCIE SOBĄ ŻYCIE JEST ZA KRÓTKIE...