"Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo" to pierwszy tom o przygodach tytułowej nastolatki, której życie w dniu jej trzynastych urodzin zmieni się diametralnie.
Amanda nie znała swoich rodziców, zaginęli tajemniczo tuż po jej narodzinach. Jej wychowaniem zajmuje się ciocia, a właściwie to cioteczna babcia Paula. Żyją tak naprawdę z dnia na dzień, w ciasnej, wynajmowanej klitce, chociaż Paula stara się jak może, żeby zapewnić Amandzie w miarę spokojne życie, nie zamęczając jej problemami finansowymi, chociaż nastolatka wie, że grozi im eksmisja, bo praktycznie nie mają żadnych pieniędzy... Mimo tego, że ich nie mają, to za to mają siebie, i w każdej chwili liczą na siebie nawzajem. Historia Amandy rozpoczyna się kilka godzin przed jej trzynastymi urodzinami.
"Mam trzynaście lat, a jutro czeka mnie sprawdzian z wiedzy o społeczeństwie, do którego w ogóle się nie uczyłam. Ale nie to jest moim największym zmartwieniem."
Tajemniczo wyglądający kurier wręcza jej list oraz informuje kiedy dokładnie może go otworzyć. Jeśli zrobi to wcześniej, wiadomość będzie zniszczona samoistnie.
Amanda bardzo się temu dziwi, ale zdaje się, że jej ciocia wie od kogo ten list może być. Nie zdradza jednak tego, chociaż próbuje zniechęcić dziewczynkę do poznania treści listu.
Gdy zgodnie z otrzymanymi wskazówkami od kuriera, Amanda otwiera tajemniczą przesyłkę, nie zdaje sobie sprawy z tego, że odtąd zaczyna zupełnie nowe życie. A wiąże się to od razu z przeprowadzką do.. ogromnej, chociaż dość zaniedbanej i zniszczonej willi, która jest teraz jej własnością...
"Gdybym wiedziała, jak bardzo zmieni się moje życie, myślę, że zorganizowałabym jakąś uroczystość. A może wzięłabym nogi za pas."
"Po raz pierwszy byłam w willi, a właściwie po raz pierwszy byłam w MOJEJ willi."
Amanda ma tak wiele pytań do cioci Pauli, że nie wie nawet od którego powinna zacząć.
Dlaczego przez trzynaście lat musiały gnieździć się w ciasnym, wynajmowanym lokalu? Dlaczego nie mogły mieszkać w tej willi? Jakie dziedzictwo na nią czeka?
Lubię czytać książki dla dzieci i młodzieży, to pewnie taki nawyk z dziecięcych lat, gdy czekało się z utęsknieniem na kolorową książkę. W tamtych czasach nie wydawano ich tak wiele jak obecnie. Teraz czytam książki z tego gatunku nie tylko dla własnej przyjemności, ale niejako "testuję" je dla swoich wnuków. Przyznam, że tę od razu czytałam swojej wnuczce, która lubi wszelkie zagadki i tajemnice. Nie tylko mnie przypadła ta historia do gustu, moja wnuczka chciała już poznać dalsze przygody Amandy i jej przyjaciela, i bardzo się zdziwiła, że jeszcze nie mam następnej części.
Przygoda rewelacyjna, wartka akcja wciąga od pierwszych stron do samego końca trzymając w napięciu. Trudno się od lektury oderwać. Naprawdę warto powrócić do dziecięcych lat, chociaż tylko w trakcie lektury, i poczuć na nowo klimat przygody, gdzie rzeczywistość miesza się z fikcją.
Książka świetnie wydana, w twardej oprawie, idealna dla dziecięcych rączek, a bardzo ładne ilustracje umilają lekturę. Tylko szkoda, że nie ma od razu dalszych części...
No cóż, nie można mieć wszystkiego...
Polecam, nie tylko nastolatkom!
Dziękuję Wydawnictwu SQN za możliwość poznania ciekawej pozycji dla dzieci i młodzieży.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-06-04
Tytuł oryginału: Amanda Black: Una herencia peligrosa
Myszka77
Padał deszcz.Lało jak z cebra.A ja nie lubię deszczu.Kiedy pada, moje włosy kręcą się i puszą, przez co wyglądam jak świeżo wykąpany szpic miniaturowy.
AMANDA BLACK WRACA Z KOLEJNĄ MISJĄ, KTÓRA WYWRACA JEJ ŻYCIE DO GÓRY NOGAMI Amanda Black nie jest zwykłą nastolatką. Musi odnaleźć się w szkole...
Jeszcze nie znasz Amandy Black? Nie przegap drugiej części nowej niesamowitej serii dla dzieci Juana Gómeza-Jurado i Bárbary Montes! Przygody pełne...
Nazywam się Amanda Black i moja historia rozpoczyna się pewnego dnia nie tak dawno temu.