🪐🪐🪐 Recenzja 🪐🪐🪐
Marek Szymański „Anegrtush”
@marek_szymanski_pisarz
Cykl: Nick Primeon (tom 2)
Wydawnictwo: Novae Res
@wydawnictwo_novaeres
🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐
Po skończeniu pierwszej części wiedziałam, że prędzej czy później sięgnę po kontynuację. Byłam po prostu ciekawa, co dalej wydarzy się w historii Nicka i czy jego decyzja o przejęciu władzy faktycznie coś zmieni. „Nick Primeon. Anegrtush” Marka Szymańskiego okazał się jednak historią znacznie mroczniejszą i bardziej napiętą, niż się spodziewałam.
Akcja rozpoczyna się kilka miesięcy po wydarzeniach z pierwszego tomu. Nick Fuvider zasiada na tronie Wetulusów i wydaje się, że w końcu ma realny wpływ na losy galaktyk. Chce wesprzeć rebelię i przywrócić równowagę, jednak bardzo szybko okazuje się, że władza wcale nie daje takiej swobody działania, jak mogłoby się wydawać. Zamiast spokoju pojawiają się polityczne gry, manipulacje i ludzie, którym coraz trudniej zaufać.
🔸 Co znajdziemy w książce:
🔹 kontynuację historii Nicka Fuvidera po wydarzeniach z pierwszego tomu
🔹 walkę o utrzymanie władzy na tronie Wetulusów
🔹 polityczne intrygi, zdrady i manipulacje między różnymi frakcjami
🔹 konflikt między lojalnością wobec rebelii a obowiązkami władcy
🔹 trudną relację Nicka z Fatilią i utratę zaufania między bohaterami
🔹 ujawnienie prawdy o pochodzeniu Nicka
🔹 upadek jego pozycji i zdradę ze strony sojuszników
🔹 zesłanie na mroczną, niebezpieczną planetę zamieszkaną przez pradawne bestie
🔹 walkę o przetrwanie w ekstremalnych warunkach
🔹 przemianę głównego bohatera i początek nowej drogi – Anegrtush
🔹 dużo akcji, starć i galaktycznych konfliktów
🔹 motywy władzy, samotności, zdrady i odkupienia
Podobało mi się to, jak autor pokazuje, że nawet dobre intencje mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Nick próbuje działać zgodnie z własnymi przekonaniami, ale coraz bardziej wpada w pułapkę intryg i cudzych planów. W pewnym momencie wszystko zaczyna się sypać ,relacje, władza i zaufanie. Szczególnie mocno widać to w jego relacji z Fatilią. Gdy pojawia się oskarżenie o zdradę, sytuacja szybko wymyka się spod kontroli, a bohater zostaje praktycznie sam.
Duże wrażenie zrobiła na mnie część, w której Nick trafia na mroczną stronę planety pełnej pradawnych bestii. Wtedy historia zmienia trochę swój klimat z politycznych intryg przechodzimy do brutalnej walki o przetrwanie. To moment, w którym bohater musi zmierzyć się nie tylko z niebezpieczeństwem, ale także z samym sobą i konsekwencjami swoich decyzji. I właśnie tam zaczyna się jego prawdziwa przemiana.
Bardzo lubię w tej serii to, że Nick nie jest bohaterem idealnym. Podejmuje trudne decyzje, popełnia błędy i często musi płacić za nie wysoką cenę. Dzięki temu jego historia wydaje się bardziej autentyczna, nawet jeśli rozgrywa się w kosmicznej skali.
Świat wykreowany przez autora nadal robi duże wrażenie. Mamy tu galaktyczne konflikty, różne cywilizacje, polityczne układy i sporo dynamicznej akcji. Momentami fabuła pędzi naprawdę szybko, ale pojawiają się też spokojniejsze fragmenty, które pozwalają lepiej poznać bohaterów i zrozumieć ich motywacje.
Styl autora jest dynamiczny i bardzo obrazowy, dzięki czemu książkę czyta się płynnie i z dużym zaangażowaniem. Marek Szymański dobrze buduje napięcie i potrafi połączyć sceny pełne akcji z momentami bardziej refleksyjnymi, w których bohaterowie mierzą się z własnymi decyzjami i ich skutkami. Opisy świata i wydarzeń działają na wyobraźnię i pozwalają łatwo wczuć się w klimat galaktycznych konfliktów oraz niebezpiecznych planet.
W książce pojawia się wiele emocji od napięcia i niepewności, przez gniew i poczucie zdrady, aż po samotność i walkę o przetrwanie. Historia pokazuje, jak łatwo można stracić zaufanie innych i jak wysoką cenę czasem trzeba zapłacić za władzę oraz własne decyzje.
Bohaterowie są wyraziści i niejednoznaczni. Nick Fuvider nie jest postacią idealną popełnia błędy, podejmuje trudne decyzje i musi mierzyć się z ich konsekwencjami. Dzięki temu jego historia wydaje się bardziej wiarygodna i angażująca. Postacie drugoplanowe również mają swoje motywacje i znacząco wpływają na rozwój wydarzeń, tworząc wokół głównego bohatera sieć relacji pełnych napięcia, lojalności i zdrady.
„Anegrtush” to kontynuacja, która rozwija historię i pokazuje ją z dużo ciemniejszej strony. To opowieść o zdradzie, władzy i o tym, jak łatwo można stracić wszystko, na co się pracowało. Jednocześnie pojawia się tu wątek walki o przetrwanie i szukania nowej drogi, nawet wtedy, gdy wydaje się, że wszystko jest już stracone.
Jeśli ktoś polubił pierwszy tom, zdecydowanie warto sięgnąć po drugi. Historia Nicka staje się coraz bardziej złożona i mam wrażenie, że to dopiero początek tego, co jeszcze może się wydarzyć.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-01-20
Magdalena Grzejszczyk
Na ponad 350 stronach książki zawarte są opisy ciekawych miejsc w Polsce, w których powstawały kultowe filmy i seriale. Można przeczytać i zobaczyć...
Pierwsza biografia pamiętnego Harnasia z kultowego serialu Jerzego Passendorfera. Burzliwe losy aktora: od spektakularnej kariery na przełomie lat 60...