Według mnie to naprawdę świetna książka, która pokazuje każdą stronę życia, które miało wyglądać inaczej niż je sobie zaplanowali. Przede wszystkim mamy tutaj motyw zdrady o której małżonka nie ma pojęcia. Ślepo wierzy swojemu mężowi, który samczym wzrokiem pochłania jędrne ciało kochanki. Zdecydowanie myśli tutaj przyrodzeniem, które reaguje tylko na nowe doznania. Sam związek jest mniej dokładniej przedstawiony, bo operujemy tutaj czasem od strony kobiet i mężczyzn, gdzie widzimy to rozgraniczenie myślowe. Jedna z kobiet wierzy we wszystko mężowi i jakby jego nawet niespodziewaną nieobecność traktuje jako czas wolności podczas którego może się spotkać z koleżankami. On natomiast knuje ze swoimi kumplami jak tu dostać alibi na w razie czego, gdyż nie mają planów na wspólne spotkanie się, tylko załatwienie swoich ,,prywatnie prywatnych" spraw.
,,Ich męskie spotkania nie trwały nigdy dłużej niż trzy godziny, więc odstępstwo od tej reguły musiało być gremialnie przekonsultowane."
,,Zadzwonisz do Gracjana i powiesz, żeby przed północą nie pokazywał się w domu? Wiesz, nasze alibi musi być spójne."
Kolejną zagadką było obsesyjne zachowanie jednego z mężczyzn, któremu wydawało się, że chorował na śmiertelną chorobą. Uwierzcie, że pomimo śmieszności jego zachowania, takie osoby naprawdę występują. To było mega komicznie przedstawione, ale taka paranoja występuje. Najgorszy jest wtedy ból, gdzie ta osoba czuje się niezrozumiana, gdzie potrzebuje uwagi, a nic nikomu nie mówi i swoich obiekcji nawet nie sprawdzi'-)
Następną sprawą była dojrzała kobiecość. Ciało już nie młode, ale jeszcze nie stare wciąż pragnęło pokazać się z jak najlepszej perspektywy. Nawet wydawać by się mogło, że piękna bielizna zrobi duży postęp, jednak ta przemiana musiała zaistnieć w ich głowach. W ten sposób postanowiły, że pomogą przyjaciółce na nowo zbliżyć do niej osobę zdradzającą. Już nie chodziło o sam fakt, tylko uczucia, które z głębi serce wychodzące pragnęły powrotu do ślubnego w całości. To w sumie była lekcja dla nich wszystkich, bo każda z czymś się zmagała i chciała jak najlepiej dla tej drugiej, ale i dla samej siebie. Uwierzcie mi, że warto się zapoznać z tymi kobietami, bo każda jest inna i ma inny rodzaj podejścia do życia. Pomimo tego, że każdy został tutaj ułożony na inny zabawny sposób, to jednak ich historie są usłane tysiącami przeżyć wielu kobiet. To też jest powód aby traktować ją nieco z prywatnego punktu widzenia. Jeśli macie ochotę za prywatne przez poufne alibi, to z pewnością powinniście po nią sięgnąć:-)
P.S. Za kilka dni pojawia się specjalna herbatka inspirowana książką oraz smakami i uczuciami w niej zawartymi. Tylko u @przyrodaz :-)
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2026-03-18
Ewelina Przespolewska
Gdy ma się czterdziestkę na karku, a za sobą nieudane małżeństwo, pora na urlop od dotychczasowego życia. Tak decyduje Ewa, a w tym życiowym oddechu...
Małżeństwo Danki zawisło na włosku ? a dokładnie na rudym włosku pewnej Gabryśki. Danka właśnie planuje rubinowe gody, kiedy się okazuje, że jej z pozoru...