Okładka książki - Babskie nasienie patronujemy

Babskie nasienie

Co zrobisz, jeśli się dowiesz, że mąż przyjaciółki ją zdradza? W dodatku ona, zaślepiona miłością, zupełnie nie przyjmuje tego do świadomości. Aldona i Emilia postanawiają działać i układają plan, jak przywrócić niewiernego małżonka na łono rodziny, a przy okazji liczą na rozwiązanie swoich problemów.

Czy wszystko pójdzie zgodnie z ich planem? Do czego doprowadzi splot wydarzeń i zaskakujących zbiegów okoliczności?

Informacje dodatkowe o Babskie nasienie:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2026-03-18

Kup książkę Babskie nasienie

Babskie nasienie - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ewa_czytajac
Ewa_czytajac
Przeczytane:2026-03-31, Ocena: 6, Przeczytałam,

"Babskie nasienie to zabawna komedia pomyłek, dzięki której możemy spojrzeć z dystansem na ludzką niedoskonałość."

Świetna książka o trzech przyjaciółkach, które od lat wzajemnie się wspierają, pomimo wielu przeszkód na swojej drodze. Teraz, kiedy są w wieku dojrzałym trochę inaczej patrzą na życie, zrobią wszystko, aby na nowo rozniecić ogień w swoim związku, liczy się dobry pomysł i cierpliwość...

Sabina, Aldona i Emilia lata młodości mają już za sobą, teraz odkrywają na nowo swoją kobiecość, próbując wzbudzić zainteresowanie partnerów i nie tylko, czy im się to udaje?

Od dawna są najlepszymi przyjaciółkami, zawsze znajdą chwilę dla siebie, by podać pomocną dłoń.

Co tu jednak zrobić, gdy zobaczyło się męża jednej z nich w dwuznacznej sytuacji z inną, o wiele młodszą dziewczyną? W jaki sposób dyskretnie i delikatnie przedstawić obraz, który się widziało bez przyprawiania przyjaciółki o palpitacje serca?

Trzeba wprowadzić plan doskonały i krok po kroku doprowadzić do efektownego finału...

Powieść bardzo mi się podobała, jest to odbicie w krzywym zwierciadle ludzkich charakterów i przywar, osadzone w teraźniejszej rzeczywistości. Powieść o przyjaźni, uczuciach i marzeniach, takich malutkich codziennych ale również takich, które mogą zmienić całe życie.

Autorka fajnie nakreśliła bohaterów, stworzyła prześmiewczy, lekko sarkastyczny wzór dzisiejszych czasów, w których najbardziej liczy się wizerunek w oczach innych i ciągła pogoń za doskonałością.

Pomimo poważnych tematów, które przeplatają się poprzez strony powieści, przeważa bardzo optymistyczne podejście autorki. Jest to historia, w której każdy może znaleźć podobieństwa do wydarzeń z własnego życia. Niebanalna opowieść, rewelacyjne dialogi i sytuacje napisane z dużym poczuciem humoru. Bardzo dobrze się bawiłam podczas czytania książki. Przyjemnie spędzony czas, trochę poważnie, częściej wesoło, niesamowicie pozytywnie.

Książka dla każdego, bez względu na wiek i poczucie humoru. Bardzo polecam

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2026-03-10, Ocena: 6, Przeczytałam,

(...) Aldona, Sabina i Emilia, to trzy przyjaciółki, które już od piaskownicy łączy wyjątkowa relacja. Gdy Aldona i Emilia odkrywają, że mąż Sabiny nie dotrzymał ślubnej obietnicy, i zdradza, wpatrzoną w niego jak w obraz, żonę, postanawiają działać. Przy okazji może uda im się uporać z własnymi problemami. Dla Aldony to głównie hipochondria męża, a dla Emilii nieodwzajemnione od wielu, wielu, wielu lat, uczucie do Cezarego.

"Babskie nasienie" Anny Kleiber, to pełna humoru i niespodzianek opowieść o ludzkich słabościach, wadach, niedoskonałościach, które potrafią wpędzić w tarapaty, przysporzyć problemów i zaciemnić ich właścicielowi ogląd na rzeczywistość. Świetna kreacja postaci, zaprezentowanych trochę w krzywym zwierciadle, pozwala czytelnikowi odnaleźć w nich coś z siebie, a może z naszych bliskich. Sytuacje z jakimi muszą się mierzyć przyjaciółki i ich panowie, przezabawne wpadki, słowne utarczki, to wszystko składa się na lekkość fabuły, przyjemność z czytania i pomaga spojrzeć z dystansem na sprawy, które normalnie mogłyby nie jednego przytłoczyć swym ciężarem.

Książka idealna, by miło spędzić wieczór, poprawić sobie humor, oderwać się od codziennych smutków i szarości. Gwarantuję wam, że nie będziecie się nudzić w tak doborowym towarzystwie. Dziewczyny już o to zadbają, a i panowie nie pozostaną w tyle..

Polecam !!!

„Babskie nasienie” to lekka i pełna humoru opowieść, która z powodzeniem łączy elementy komedii obyczajowej z refleksją nad relacjami międzyludzkimi. Punkt wyjścia jest prosty, ale bardzo życiowy: zdrada w związku oraz próba „naprawienia” sytuacji przez osoby trzecie. Już na tym etapie można się domyślić, że sprawy szybko się skomplikują – i rzeczywiście tak się dzieje.

Aldona i Emilia to bohaterki, które trudno jednoznacznie ocenić. Z jednej strony kierują się troską o przyjaciółkę, z drugiej – ich działania bywają impulsywne i nie zawsze przemyślane. To właśnie ta mieszanka dobrych intencji i chaosu napędza całą fabułę. Autorka dobrze oddaje ich charakter poprzez dialogi – naturalne, momentami bardzo dowcipne, a przy tym trafnie komentujące codzienne sytuacje.

Historia rozwija się w tempie, które sprzyja czytaniu – wydarzenia następują po sobie dynamicznie, a kolejne komplikacje tylko podsycają ciekawość. Plan bohaterki, który początkowo wydaje się dość prosty, szybko zaczyna się wymykać spod kontroli. W efekcie powstaje ciąg zabawnych, a czasem wręcz absurdalnych sytuacji, które są esencją tej książki.

Na uwagę zasługuje także sposób przedstawienia emocji i relacji. Choć całość utrzymana jest w lekkim tonie, w tle pojawiają się poważniejsze wątki – takie jak zaprzeczanie rzeczywistości, potrzeba bliskości czy trudność w konfrontowaniu się z prawdą. Bohaterka zdradzana, która nie chce dostrzec problemu, stanowi ciekawy kontrast dla bardziej aktywnych i zdecydowanych przyjaciółek.

Język powieści jest prosty i przystępny, co sprawia, że książkę można przeczytać szybko i bez wysiłku. To zdecydowanie lektura nastawiona na rozrywkę, choć niepozbawiona drobnych przemyśleń. Humor pojawia się naturalnie i nie jest wymuszony, co działa na duży plus.

Z drugiej strony, niektóre elementy fabuły mogą wydawać się znajome, a nawet przewidywalne – szczególnie dla czytelników, którzy często sięgają po komedie obyczajowe. Nie zmienia to jednak faktu, że książka spełnia swoją rolę – dostarcza rozrywki i pozwala spojrzeć z dystansem na ludzkie słabości.

Ostatecznie „Babskie nasienie” to przyjemna, niewymagająca powieść, idealna na odprężenie. To historia o przyjaźni, emocjach i konsekwencjach podejmowanych decyzji, podana w lekkiej, humorystycznej formie. Świetnie sprawdzi się jako lektura na wieczór, kiedy szukamy czegoś niezobowiązującego, ale jednocześnie angażującego.

,,Babskie nasienie"  to lekka i zabawna  opowieść w której dochodzi do serii  pomyłek. Dodatkowo Autorka porusza tematy relacji, zdrady i emocjonalnych komplikacji w życiu dojrzałych bohaterów.

Fabuła kręci się wokół Sabiny, której mąż Fabian dopuszcza się zdrady. Jej przyjaciółki Aldona i Emilia podejmują szereg decyzji,które mają naprawić relacje małżeństwa. Jednak same mają własne problemy, które wymagają działania. Czy małżeństwo Fabiana i Sabiny uda się uratować? Czy niespełniona młodzieńcza miłość spełni się po latach? Co wpłynie na hipochondryczne zachowanie jednego bohaterów? Czy wiek może ograniczać?

Tego oczywiście dowiecie się czytając książkę. Podczas lektury czujemy budowane przez Autorkę napięcie. Liczne niedomówienia, zabawne nieporozumienia i zaskakujące zwroty akcji nie pozwolą na nudę .

Brak szczerej komunikacji między bohaterami jest jednym z powodów narastających problemów. To właśnie zmusza czytelnika do przemyśleń,bo w dzisiejszych czasach często zapominamy o rozmowie . Jedno niedomówienie potrafi zrobić wiele złego.

Książka pokazuje, że emocje, miłość i potrzeba szczęścia nie mają metryki,a nowy początek jest możliwy w każdym wieku....

Polecam ,czeka na Was intrygująca fabuła.

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2026-04-09, Ocena: 6, Przeczytałem,

Emilia, Sabina i Aldona od lat tworzą zgrane trio przyjaciółek niczym muszkieterki zawsze trzymające się tajemnice.

Dwie z nich-Aldona i Sabina pozostają w związkach małżeńskich, natomiast Emilia odkąd jej towarzyszki sięgają pamięcią obdarza uczuciem ich wspólnego przyjaciela- Cezarego o czym jednak ten wiążący się z coraz młodszymi kobietami nie ma pojęcia.

Drugie połówki kobiet mają jednak spory wachlarz wad - Gracjan mąż Aldony popadł w hipochondrię i kompletnie stracił zainteresowanie ukochaną i życiem w ogóle.

Fabian natomiast mimo , iż Sabinka gotowa jest przechylić mu nieba wdał się w romans z trzydzieści lat od niego młodszą Żanetą - tyle tylko ,że w wyniku wielu różnych zabawnych i całkiem poważnych zdarzeń żadna z osób posiadających wiedzę na ten temat nie ma sposobności by uświadomić panią Żużel o wybrykach jej ślubnego.

Jak to się zakończy? I czy każdy z bohaterów odnajdzie własne szczęście?

Na uwagę zasługuje również sposób, w jaki autorka ukazuje emocje i relacje między bohaterkami. Choć historia utrzymana jest w lekkim, momentami bardzo humorystycznym tonie, gdzieś w tle wybrzmiewają poważniejsze kwestie - zaprzeczanie rzeczywistości, potrzeba bliskości czy trudność w zmierzeniu się z prawdą. Szczególnie ciekawie wypada w tym kontekście postać zdradzanej kobiety, która uparcie nie chce dostrzec problemu, co stanowi wyraźny kontrast dla bardziej zdecydowanych i działających przyjaciółek.

Język powieści jest prosty, swobodny i bardzo przystępny, dzięki czemu książkę czyta się szybko i bez większego wysiłku. To typowa lektura nastawiona na rozrywkę, ale niepozbawiona drobnych refleksji. Humor pojawia się naturalnie, niewymuszenie, co zdecydowanie działa na jej korzyść i sprawia, że historia potrafi naprawdę rozbawić.

Nie da się jednak nie zauważyć, że niektóre wątki mogą wydawać się znajome, a momentami nawet przewidywalne - zwłaszcza dla osób, które często sięgają po komedie obyczajowe. Nie odbiera to jednak przyjemności z lektury, bo książka spełnia swoją rolę: dostarcza rozrywki i pozwala spojrzeć z dystansem na ludzkie słabości.

Serdecznie polecam ??

Avatar użytkownika - dzagulka
dzagulka
Przeczytane:2026-03-29, Ocena: 4, Przeczytałam,
W powieści ,,Babskie nasienie" Anna Kleiber podejmuje temat zdrady małżeńskiej. Można pomyśleć, że już sam ten punkt wyjścia powieści zapowiada ciężką i emocjonalną historię. Tymczasem autorka proponuje czytelnikowi coś zgoła zupełnie innego. W przyjemny sposób zaskakuje lekkością i humorem. Prowadzi narrację w kierunku pełnym ironii, ciepłego spojrzenia na ludzkie słabości i życiowego dystansu. Bohaterki powieści, Emilia i Aldona, szturmem podbiły moje serce. Ich odważna i bezkompromisowa decyzja aby naprawić małżeństwo przyjaciółki, wydała mi się z jednej strony dość naiwna, z drugiej zaś, bardzo ludzka. W ich działaniach wyraźnie można było dostrzec zarówno chaos jak i szczere, dobre intencje. ,,Pomoc" w wykonaniu bohaterek, plany, pomyłki i nieprzewidziane konsekwencje ich działań, sprawiały, że książkę czytało się błyskawicznie. Akcja płynęła dynamicznie, a ja, śledząc poczynania kobiet, co chwilę uśmiechałam się od ucha do ucha. Anna Kleiber pod tą warstwą ironii i dobrego humoru, świetnie pokazuje jedną z ważnych prawd o ludzkim życiu. Mianowicie to, jak często próbujemy kontrolować nie tylko to swoje, ale również i życie innych. Czy wychodzi nam to na dobre? Różnie z tym bywa. Każdy wszak wie, że rzeczywistość i tak najczęściej pisze własne scenariusze i mało kiedy układa się wedle naszego planu. Autorka genialnie bawi się zbiegiem okoliczności, przypadkiem, tworząc lekką i jednocześnie refleksyjną komedię pomyłek, która choć chwilami absurdalna, nie traci emocjonalnej prawdy i dobrych intencji bohaterów. ,,Babskie nasienie" to lektura dynamiczna, zabawna, idealna na chwilę oddechu i jednocześnie naprawdę refleksyjna. Pomaga z dystansem spojrzeć na własne relacje, uczucia, i niedoskonałości. To jedna z tych książek, które łagodnie przypominają człowiekowi, że życie rzadko kiedy ukada się zgodnie z wyznaczonym planem. Jeśli więc lubisz niewymagające historie o życiu, przyjaźni, nieidealnych wyborach, ta powieść będzie znakomitym wyborem.
Sabat Czterdziestek
Anna Kleiber0
Okładka ksiązki - Sabat Czterdziestek

Gdy ma się czterdziestkę na karku, a za sobą nieudane małżeństwo, pora na urlop od dotychczasowego życia. Tak decyduje Ewa, a w tym życiowym oddechu...

Kobieta z pazurem
Anna Kleiber0
Okładka ksiązki - Kobieta z pazurem

Dowcipny romans z wątkiem kryminalnym. Justyna, świeżo po trzydziestce, jest samotna i nie potrafi w nikim się zakochać. Staje się samotna jeszcze bardziej...