„Bal u Yanny” to nie jest zwykła kontynuacja przygód Kociołka, ale świadomie zaprojektowany eksperyment z formą, który poniekąd stawia nas, czytelników w centrum wydarzeń. Ta książka to gra paragrafowa, w której fabuła rozwija się w zależności od podejmowanych przez czytającego decyzji.
Osadzenie akcji tuż po wydarzeniach znanych z serii sprawia, że „Bal u Yanny” najlepiej odbiera się jako uzupełnienie znanego świata, a nie samodzielną opowieść. Znajomość bohaterów i relacji między nimi znacząco pogłębia odbiór, bo wybory nie są abstrakcyjne, mają emocjonalny i fabularny ciężar. Autor daje nam czas na wejście w sytuację, zanim wymusi decyzję, dzięki czemu wybory są bardziej świadome, a ich konsekwencje wyraźnie odczuwalne.
Książa ma przemyślaną strukturę. Poszczególne ścieżki fabularne różnią się nie tylko zakończeniami, ale też tonem i stawką wydarzeń. Intrygi polityczne, osobiste konflikty i typowy dla tego uniwersum humor przeplatają się z wyraźnie poważniejszymi momentami. Nie ma tu poczucia losowości, nawet jeśli historia robi się chaotyczna, wynika to z decyzji czytelnika, a nie z braku kontroli autora nad opowieścią.
Forma paragrafowa została uproszczona albo inaczej, została bardzo rozsądnie zaprojektowana. Brak konieczności prowadzenia notatek czy mechaniki losowej (żadnych rzutów kośćmi czy innych takich) sprawia, że książkę można czytać bez przygotowania, co sprzyja płynności lektury. Jednocześnie nie odbiera to historii głębi. Wręcz przeciwnie, skupienie się wyłącznie na wyborach i narracji wzmacnia zaangażowanie.
„Bal u Yanny” to propozycja przede wszystkim dla odbiorców, którzy znają i cenią świat Drużyny do zadań specjalnych. Nie próbuje udawać pełnowymiarowej powieści i nie musi tego robić. Jako interaktywna opowieść spełnia swoje zadanie. Daje poczucie sprawczości, pokazuje konsekwencje decyzji i pozwala spojrzeć na znanych bohaterów z innej perspektywy. To książka uczciwa w swoich założeniach i konsekwentna w realizacji, a to w tego typu formie wcale nie jest oczywiste. Jeśli lubicie paragrafówki, polecam 💙
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-11-26
maitiri_books
Mads Voorten - charakternik i dowódca znany z szaleńczej odwagi - nie zatrzyma się przed żadną przeszkodą, nieważne, czy to wrogi oddział, rozszalały smok...
Nadchodzi Dzień Zstąpienia Doli, czas rodzinnego świętowania, wielkiej zadumy i wspaniałego jedzenia w samym środku bezlitosnej śnieżycy. Wszystko jednak...