Lubisz morskie opowieści, przygody, pościgi, tajemnice, seanse spirytystyczne, zagadki kryminalne, a wszystko to osadzone w historii? Jeśli tak, to gorąco polecam "Błękitne wody" Leonory Nattrass❤️🔥
#współpracabarterowa #recenzja
"Błękitne wody" to drugi tom cyklu o Laurencie Jago, detektywie z przypadku, który po okryciu się hańbą i wydaleniu ze służby w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, udaje się w podróż do Filadelfii statkiem pocztowym Tankerville.
Jest rok 1795, Jago rozpoczyna naukę dziennikarstwa pod okiem Philpotta, ale jego prawdziwym celem jest pomoc urzędnikowi w dostarczeniu do Kongresu kopii traktatu, aby uniemożliwić Amerykanom sojusz z Francją przeciwko Wielkiej Brytanii. Jednak na statku dochodzi do tragicznego wypadku, w którym urzędnik ginie, a traktat znika. Laurence już wie, że losy Anglii są w jego rękach. Rozpoczyna poszukiwania traktatu i odkrywa, że na statku jest wiele osób, które też chciałoby ten dokument odnaleźć i być może śmierć Jenkinsona nie była przypadkowa.
Śledztwo, w którym podejrzani są m.in. zbiegli francuscy arystokraci, amerykański właściciel plantacji, irlandzka aktorka i towarzyszący jej tańczący niedźwiedź, przynosi wielokrotnie zaskakujące zwroty akcji, a życie detektywa jest niejednokrotnie w niebezpieczeństwie. Czy Jago odnajdzie traktat i odkryje tożsamość mordercy? Czy Francuzi zdobędą statek i przechwycą pocztę i inne dokumenty?
🌊Powieść Leonory Nattrass jest bardzo zgrabnym połączeniem powieści historycznej, kryminalnej i przygodowej. Tekst powieści przeplatają tajne raporty Jago, fragmenty dziennika kapitana i artykuły dziennikarza Philipotta, które bardzo dobrze się uzupełniają i tworzą niepowtarzalny klimat tej historii. Akcja jest dynamiczna, mimo że większość wydarzeń rozgrywa się na zamkniętym obszarze - statku. Autorka odwołuje się w tej historii do prawdziwych wydarzeń (np. podróż traktatu) i osób, tworząc bardzo ciekawy obraz epoki. Myślę, że "Błękitne wody" spodobają się wielbicielom powieści historycznych i kryminałów retro. Czytajcie, bo warto!
Serdecznie dziękuję @wydawnictwo.nemezis za egzemplarz recenzencki ❤️
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-07-09
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Blue Water
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marta Szelichowska
an-ia1
To jest wyznanie Laurence'a Jago. Urzędnika. Dżentelmena. Przypadkowego szpiega.Jest lipiec 1794 roku. Ulice Londynu wypełniają plotki o rewolucji. Polityczny...