Okładka książki - Błękitne wody

Błękitne wody

Tom 2 cyklu Laurence Jago

„Błęktne wody”, to kolejna część trylogii autorstwa Leonory Nattrass, która już od pierwszych stron wciąga w wir przygód i nieoczywistych wydarzeń.
Laurence Jago wyrusza za ocean, by pełniąc rolę tajnego współpracownika ministerstwa, odkupić swoje winy i wrócić do łask brytyjskiego rządu. Plan wydaje się prosty - obserwować co się dzieje na statku, meldować niepokojące sygnały i zadbać, aby egzemplarz ważnego traktatu dotarł do prezydenta Waszyngtona. Niestety, już na początku podróży pojawiają się komplikacje, które mogą sprawić, że misja zakończy się fiaskiem.
To druga książka tej autorki, którą przeczytałam i chociaż klimat jest nieco inny, niż w części pierwszej, to czyta się ją bardzo dobrze. Tym razem nie wałęsamy się już po uliczkach Londynu a pokonujemy z bohaterami kolejne mile morskie. Przyglądamy się pracy obsady statku, dowiadujemy się wiele na temat życia marynarzy, ich dodatkowych sposobów zarobkowania oraz stykamy się z zabobonami, które zaskakująco mogą wpłynąć na losy tej podróży. Poznajemy także grupę pasażerów, z których każdy oprócz bagażu materialnego, dźwiga swoją historię życia. Głównym wątkiem tej podróży jest przede wszystkim poszukiwanie zaginionego traktatu i śledztwo mające na celu rozwikłanie motywów, którymi kierują się otaczającego Jago współpasażerowie.
To doskonała lektura dla osób lubiących książki kryminalne osadzone w realiach przełomu XVIII i XIX wieku.

Informacje dodatkowe o Błękitne wody:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-07-09
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Blue Water
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marta Szelichowska
Dodał/a opinię: SztukaWolnegoCzy

Tagi: powieść historyczna 2. poł. XVIII wieku (ok. 1750-1799 n.e.)

Zobacz opinie o książce Błękitne wody

Kup książkę Błękitne wody

Czarna kropla
Leonora Nattrass0
Okładka ksiązki - Czarna kropla

To jest wyznanie Laurence'a Jago. Urzędnika. Dżentelmena. Przypadkowego szpiega.Jest lipiec 1794 roku. Ulice Londynu wypełniają plotki o rewolucji. Polityczny...