Magda przed laty i uciekła z Dobromyśla i od dość specyficznej matki. Przełamała fatum i zdobyła wykształcenie, porządną pracę i założyła teoretycznie szczęśliwą rodzinę. Niestety pewnego dnia wszystko pękło niczym bańka mydlana.
~
Rosa studiuję w Gdańsku, mąż Magdy znalazł sobie kochankę i zostawił swoją rodzinę od tak. Kobieta wbrew sobie wraca do Dobromyśla, schronienia tam też szuka Rosa. Oczywiście nad wszystkim czuwa Gaja, najstarsza i najmądrzejsza kobieta rodu, która wcześniej już wyczuła że coś w życiu tych kobiet się dzieje.
~
Wiosna budzi się do życia a kobiety próbują odbudować swoje życie, więzy rodzinne ale przede wszystkim zmierzyć się ze swoimi problemami. Co wydarzy się w Dobromyślu? Czy kobiety pokonają przeciwności losu? Jak potoczy się życie każdej z tych kobiet? Jakie tajemnice skrywają?
~
Jest to naprawdę piękna opowieść o relacjach międzyludzkich, o trudnych więzach rodzinnych ale przede wszystkim o kobietach, które muszą sobie radzić same. Nie brakuje tutaj magii i pewnych starych słowiańskich wierzeń ale to wszystko dodaje uroku tej fantastycznej opowieści. Opisy tego starego domu czy całego miasteczka dodają uroku jeszcze większego. Czytelnik może poczuć to na własnej skórze gdyż wyobraźnia nie zawodzi.
~
"Cała słodycz życia" ukazuje walkę z losem i pozwala uwierzyć że coś się kończy tylko po to żeby zrobić miejsce na nowe. Idealna obyczajowa powieść na to nasze nie idealne lato. Autorka tak pięknie oddała tą tytułowa słodycz życia. Kobieca literatura naprawdę w pięknym i lekko magicznym wydaniu. Książka otula mądrością ale też porusza refleksje w odbiorcy.
~
Książka fajnie sprawdza się na te lenie wieczory. Polecam bo to historia, która otula odrobiną nadziei i ukazuje że dobro zawsze wraca z podwójną siłą. Myślę że fani obyczajowych powieści z nutką tajemnicy i magii odnajdą się w niej już od pierwszych stron. Ja po przeczytaniu tej książki zaufałam autorce i z chęcią przeczytam dalsze losy tych wspaniałych kobiet.
Dziękuję wydawnictwu Filia za egzemplarz ♥️
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-07-02
Joanna Szymczak
Turyści znajdują w potoku u stóp góry zwłoki młodej, pięknej kobiety. W Krempnej, małej wsi w Beskidzie Niskim, zbrodnie rzadko się zdarzają. Były w czasie...
Ostatni tom Sagi Rodziny Polakowskich rozgrywa się na tle przemian zachodzących w powojennej, komunistycznej Polsce aż po początek dwudziestego pierwszego...